οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου:
«Ευχαριστώ πάρα πολύ για την υποδοχή και για τη θερμή φιλοξενία, αγαπητέ μου Σάμεχ, κύριε Υπουργέ, κ. Σούκρι.
»Σήμερα είναι μία ιστορική μέρα.
»Κατ αρχάς, διότι συμπληρώνονται σήμερα 5 χρόνια από τα εγκαίνια της διαπλάτυνσης της Διώρυγας του Σουέζ.
»Μια διώρυγα που μας ενώνει και για την οποία, δίπλα στους Αιγύπτιους συναδέλφους τους, 800 Έλληνες εργαζόμενοι και 20 Έλληνες πιλότοι, δούλεψαν σκληρά, παρέμειναν στις θέσεις τους, αν θυμάστε, το 1956, ώστε η Διώρυγα να παραμείνει ανοιχτή και να υπηρετεί την ανθρωπότητα.
»Η διαπλάτυνση της διώρυγας είναι ένα εμβληματικό έργο.
»Συμβολίζει την προσπάθεια εκσυγχρονισμού που ο Πρόεδρος Σίσι επιχειρεί στην Αίγυπτο.
»Όπως καλά γνωρίζετε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο.
»Είναι όμως ιστορική και για έναν ακόμη λόγο.
»Πριν λίγο, υπογράψαμε μπροστά σας, με τον ομόλογό μου και φίλο μου, κ. Σαμέχ Σούκρι, τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δυο χωρών μας.
»Μία υποδειγματική συμφωνία, σημαντική για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.
»Η συμφωνία έχει συναφθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.
»Σέβεται τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.
»Σέβεται επίσης τις σχέσεις καλής γειτονίας.
»Συμβάλλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας.
»Επιλύει μία χρονίζουσα εκκρεμότητα.
»Είναι μία συμφωνία μεταξύ δύο φιλικών γειτονικών χωρών που σέβονται την Ιστορία τους.
»Είναι το απολύτως αντίθετο του παράνομου, άκυρου και νομικά ανυπόστατου μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Τρίπολης.
»Μετά την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας μας, το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης έχει καταλήξει εκεί που ανήκε από την πρώτη στιγμή: στον κάλαθο των αχρήστων.
»Η σημερινή μας συμφωνία επιβεβαιώνει και κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών μας σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
»Και, από σήμερα, οι σχέσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου περνούν σε μια νέα φάση στενότερων επαφών.
»Έχουν τεθεί οι υγιείς βάσεις για να συνεχίσουμε μαζί, συντονισμένα, να αντιμετωπίζουμε τις κοινές προκλήσεις στο ευρύτερο περιβάλλον μας.
»Προς όφελος των χωρών μας, προς όφελος των λαών μας, προς όφελος της περιοχής μας.
»Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Sameh Shoukry για τη στενή συνεργασία και την εποικοδομητική διάθεσή του, ώστε να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία επωφελή, αλλά κυρίως δίκαιη συμφωνία.
»Υπό τις οδηγίες των ηγετών των δύο χωρών μας, του Προέδρου Σίσι και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, επιλύσαμε μεταξύ μας προβλήματα που επί δεκαετίες φάνταζαν άλυτα.
»Η σημερινή υπογραφή είναι ένα δείγμα αποφασιστικότητας και από τις δύο πλευρές.
»Ένδειξη της κοινής ανάγνωσης που υπάρχει από την Ελλάδα και την Αίγυπτο για τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας.
»Η Ελλάδα θα συνεχίσει να κινείται με την ίδια αποφασιστικότητα με στόχο τις οριοθετήσεις και με τις υπόλοιπες συνορεύουσες χώρες μας, στο πλαίσιο πάντοτε του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
»Θα ήθελα, στο σημείο αυτό, να τονίσω ότι η Ελλάδα καλεί όποια άλλη χώρα της περιοχής το επιθυμεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της συμφωνίας αυτής που υπογράψαμε σήμερα και της αντίστοιχης που υπογράψαμε πριν από λίγους μήνες με την Ιταλία.
»Το διεθνές δίκαιο προσφέρει λύσεις στα προβλήματα, αλλά πρέπει να γίνεται σεβαστό στο σύνολό του.
»Όχι, να εφαρμόζεται επιλεκτικά και να το επικαλείται κανείς κατά το δοκούν.
»Διατυπώνω, τέλος, την ευχή η περιοχή μας να δει στο μέλλον και άλλες θετικές εξελίξεις όπως η υπογραφή της σημερινής συμφωνίας.
»Σας ευχαριστώ θερμά.
»Αγαπητέ μου Σάμεχ, σε ευχαριστώ θερμά».
Σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας
Η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων, οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους με τρόπο που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Όπως επισημαίνουν, είναι μια ισορροπημένη συμφωνία.
Είναι απολύτως σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας όπως έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και σε νομολογία.
Επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η πάγια θέση της Ελλάδας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.
Κατοχυρώνεται η επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες.
Στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, βασικά κριτήρια αποτέλεσαν οι πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και κυρίως το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.
Ελλάδα και Αίγυπτος προχώρησαν σε τμηματική οριοθέτηση μεταξύ τους ΑΟΖ (μπλε γραμμή) νοτιοανατολικά της Κρήτης, πετώντας έτσι στον κάλαθο των αχρήστων την έκνομη και άκυρη συμφωνία Τουρκίας – Σαράτζ.
Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση
Το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση είναι πως η Ελλάδα δεν κάνει παράνομες συμφωνίες, ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες σε λεόντειες συμφωνίες.
Διαπραγματεύεται και προβαίνει σε οριοθετήσεις με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας και η ορθότητα της ελληνικής πολιτικής έναντι παράνομων ενεργειών, όπως το παράνομο και άκυρο μνημόνιο Τουρκίας – Σαράτζ, αποδεικνύεται από το ότι το Κάιρο οριοθέτησε με την Ελλάδα, παρά τις μάταιες προσπάθειες της Τουρκίας να πλειοδοτήσει προσφέροντας στην Αίγυπτο μεγαλύτερη ΑΟΖ.
Διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι από κάθε άποψη είναι μία μεγάλη εθνική επιτυχία, που έρχεται μετά την συμφωνία με την Ιταλία και κλείνει μία περίοδο αδράνειας και δισταγμών στην εξωτερική πολιτική.
Η χώρα μας αυξάνει σημαντικά το κυριαρχικό της αποτύπωμα και κατοχυρώνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
Η χώρα υλοποιεί μια στρατηγική εθνικής ολοκλήρωσης κατοχυρώνοντας τον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο.
Η χώρα δημιουργεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ένα κεκτημένο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν.
Δρέπει τους καρπούς (στην πράξη και όχι στα λόγια) μιας πολιτικής αρχών που στηρίζεται στη συνεργασία και το Διεθνές Δίκαιο.
Είναι μία συμφωνία μεταξύ χωρών που δεν αμφισβητούν η μία τα δικαιώματα της άλλης, δεν εκβιάζουν, δεν απειλούν.
Επιβεβαιώνει την ακυρότητα της ψευδοσυμφωνίας Τουρκίας – Σαράτζ
Αποτελεσματική ενέργεια που ενταφιάζει το ψευδοσύμφωνο Τουρκίας – Σαράτζ.
Μετά από 15 χρόνια διαπραγματεύσεων
Η συμφωνία συνομολογήθηκε με το Κάιρο μετά από 13 γύρους διαπραγματεύσεων και 15 χρόνια μετά την έναρξη τους καθώς και 8 μήνες μετά τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης.
Απόδειξη ότι οι Τούρκοι είναι παράνομοι
Πέραν της έμπρακτης επιβεβαίωσης της ακυρότητας του παράνομου μνημονίου Τουρκίας – Σαράτζ, κατοχυρώνουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, σε συμφωνία με μια γειτονική χώρα, λένε πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών.
Ενισχύεται ακόμη περισσότερο η διπλωματική μας θέση, αναδεικνύοντας με απόλυτη σαφήνεια ότι οι τουρκικές αξιώσεις είναι απολύτως παράνομες και ανεδαφικές.
Η Λιβύη «δέθηκε» στη νομιμότητα
Η Λιβύη πλέον βρίσκεται μεταξύ δύο απολύτως νόμιμων οριοθετήσεων (Ελλάδα-Ιταλία και Ελλάδα-Αίγυπτος).
Η κυβέρνηση της Λιβύης (σ.σ. καθεστώς Σαράτζ) δεν έχει καμία απολύτως νόμιμη βάση να απορρίπτει την συζήτηση με την Ελλάδα για να ολοκληρωθεί με νόμιμο τρόπο η οριοθέτηση ΑΟΖ στην περιοχή νοτίως της Κρήτης.
Η οριοθέτηση αυτή είναι η μόνη νόμιμη και εξυπηρετεί το συμφέρον αμφοτέρων των χωρών μας, διαμηνύουν ελληνικές διπλωματικές πηγές.
Επιβεβαιώθηκε ότι η τήρηση του Δικαίου της Θάλασσας αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών των χωρών στην περιοχή.
Ευχόμαστε, αναφέρουν οι ελληνικές διπλωματικές πηγές, Τουρκία και Λιβύη (σ.σ. κυβέρνηση Σαράτζ) να αντιληφθούν και να εναρμονιστούν με αυτή την πραγματικότητα ώστε να καταστεί δυνατή η διευθέτηση όλων των συναφών εκκρεμοτήτων.
Η Τουρκία δεν μπορεί να ορίσει ΑΟΖ με την Αίγυπτο
Αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η παράνομη απόπειρα της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ απευθείας με την Αίγυπτο παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.
Τέλος, εμβαθύνθηκαν και ενισχύθηκαν έτι περαιτέρω οι σχέσεις με τη μεγαλύτερη αραβική χώρα του κόσμου, την Αίγυπτο
Επτασφράγιστο μυστικό η επίσκεψη
Το ταξίδι του Νίκου Δένδια στην Αίγυπτο την Πέμπτη, για την υπογραφή της ΑΟΖ, είχε κρατηθεί επτασφράγιστο μυστικό.
Μόνο όταν το αεροπλάνο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών πλησίαζε να προσγειωθεί στο Κάιρο έγινε γνωστό ότι, «στην Αίγυπτο μεταβαίνει αιφνιδιαστικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας».
Συγκεκριμένα, όπως επιβεβαίωσαν ελληνικές διπλωματικές πηγές, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, «ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετέβη σήμερα στο Κάιρο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι», προσθέτοντας ότι, «βασικό αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι η οριοθέτηση AOZ μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου».
Ο Νίκος Δένδιας συνηθίζει τις «αιφνιδιαστικές» πτήσεις.
Υπενθυμίζουμε ότι «αιφνιδιαστικά» επισκέπτεται και την Κυρηναϊκή (Ανατολική Λιβύη) για συνομιλίες με τους ηγέτες της κοινοβουλευτικής παράταξης.
Tribune, ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 6/8/2020 #ODUSSEIA #ODYSSEIAÂ