Ενώ ακόμη και Τούρκοι νομικοί ξεσηκώθηκαν κατά του Ερντογάν, η Ρωσία στηρίζει την απόφασή του

Αυτή τη φορά, η ‘Τζουμχουριέτ’, τόλμησε να παρουσιάσει τις απόψεις ορισμένων διακεκριμένων Τούρκων νομικών, οι οποίοι βγήκαν και διαφώνησαν ανοιχτά με την απόφαση του Ερντογάν για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Πιό αναλυτικά, το περιεχόμενο του σχετικού ρεπορτάζ από την Τουρκία, που δείχνει ότι υπάρχουν ακόμη θαρραλέοι και σκεπτόμενοι άνθρωποι έχει ως εξής: Μιλώντας στην εφημερίδα της αντιπολίτευσης «Τζουμχουριέτ», υποστηρίζουν ότι «το δίκαιο στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας καταστρατηγήθηκε εντελώς», με κάποια από τα επιχειρήματά τους μάλιστα να αποκαλύπτουν τη σοβαρή έλλειψη δικανικής και δημοκρατικής λογικής από το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας.

– «Η απόφαση στηρίζεται στο νόμο περί Ιδρυμάτων την εποχή του Μωάμεθ. Η υιοθέτηση ενός οθωμανικού νόμου από ένα δικαστήριο μιας σύγχρονης Δημοκρατίας, σημαίνει αντικατάσταση του νόμου της Τουρκικής Δημοκρατίας από έναν οθωμανικό νόμο. Το δημοκρατικό δίκαιο αγνοήθηκε. Τότε η χώρα αποτελεί ιδιοκτησία του σουλτάνου της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ακόμη. Αν λοιπόν κάποιος σηκωθεί και πει ‘Είμαι ο κληρονόμος του Αμπντουλχαμίτ και το νησί Γαλατάσαράι μου ανήκει’, τότε το δικαστήριο πρέπει να του δώσει».

– «Η υπόθεση έχει παραγραφεί. Δεν είναι δυνατό το 10ο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας να μην το γνωρίζει. Ακόμα κι ένας δευτεροετής φοιτητής δεύτερης το ξέρει. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έπρεπε να είχε απορρίψει αυτήν την υπόθεση από την αρχή. Αυτή η απόφαση είναι αντίθετη με το διοικητικό δίκαιο».

– «Είναι πολύ σαφές ότι αυτή η κατάσταση θα προκαλέσει πρόβλημα στις ιδρυτικές αξίες της Δημοκρατίας».

– «Αυτή η κυβέρνηση είναι στην εξουσία εδώ και 18 χρόνια. Μπορούσαν να αλλάξουν την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου του 1934 με ένα νέο διάταγμα. Αλλά δεν το έκαναν. Γιατί περίμεναν 20 χρόνια;»

– «Βιώνουμε τη μετάβαση από μια θρησκευτική κρατική δομή σε ένα έθνος-κράτος».

Αυτές είναι μερικές από τις απόψεις που εξέφρασαν διαπρεπείς Τούρκοι νομικοί.

Αντίθετη με το Ισλάμ η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Την ίδια ώρα, αντίθετοι με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εμφανίζονται ακόμη και Τούρκοι θεολόγοι. Ο θεολόγος Τζεμίλ Κιλίτς δηλώνει ότι η μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας είναι αντίθετη με τις βασικές διδαχές του Ισλάμ.

‘Βόμβα’ από τη Μόσχα! Στηρίζει την Άγκυρα για την Αγιά – Σοφιά!

Η πρώτη αντίδραση από τη Ρωσία για την απόφαση Ερντογάν να κάνει την Αγιά Σοφιά τζαμί δεν είναι αυτή που ίσως να περίμεναν οι απανταχού Χριστιανοί, ιδίως οι Ορθόδοξοι.

Η απόφαση της Τουρκίας να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί προκάλεσε δημόσια κατακραυγή στη Ρωσία και πέραν αυτής, αλλά είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας στην οποία κανένας δεν θα πρέπει να παρέμβει δήλωσε τη Δευτέρα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Βερσίνιν, υπογραμμίζοντας την σημασία του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

“Γνωρίζετε ότι το θέμα αυτό προκάλεσε δημόσια κατακραυγή στη χώρα μας και πέραν αυτής. Εν γένει, θεωρούμε ότι αυτή είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας, στην οποία ούτε εμείς ούτε κάποιος άλλος πρέπει να παρέμβει, προφανώς. Ταυτοχρόνως επισημαίνουμε την αξία του κτιρίου ως τόπου που είναι μέρος του παγκόσμιου πολιτισμού”, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Βερσίνιν.

Όπως φαίνεται οι δεσμοί του Πούτιν με τον Ερντογάν είναι τόσο σφιχτοί όσο ποτέ και τίποτε δεν φαίνεται να μπορεί να αλλάξει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 13/7/2020 #ODUSSEIA #ODYSSEIA