Χωρίς άλλο υποψήφιο εξελέγησαν το Μεξικό και η Ινδία, ενώ την Πέμπτη σε νέα ψηφοφορία θα κριθεί η τύχη της πέμπτης έδρας από την αφρικανική ήπειρο, μεταξύ της Κένυας (113 ψήφους) και Τζιμπουτί (78).
Ο Τούρκος Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
Η χθεσινή ψηφοφορία έφερε για πρώτη φορά Τούρκο στη θέση του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης.
Συγκεκριμένα ο Τούρκος βουλευτής και πρώην διπλωμάτης, Βολκάν Μποζκίρ, ως μόνος υποψήφιος, εξελέγη πρόεδρος της 75ης Συνόδου της, η οποία θα αρχίσει το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.
Από τα 192 μέλη, τα 11 δεν ψήφισαν ενώ τρία ψηφοδέλτια ήταν άκυρα.
Συνολικά 14 δεν συναίνεσαν.
Ο κ. Μποζκίρ ήταν υποψήφιος της Δυτικής Ευρωπαϊκής Ομάδας, στην οποία ανήκε εφέτος η εκ περιτροπής προεδρία.
Κατεβλήθησαν προσπάθειες από κάποιες χώρες να βρεθεί κάποιος ανθυποψήφιος, αλλά τούτο κατέστη αδύνατον.
Η Κύπρος και η Αρμενία με κοινή επιστολή, αλλά και η Ελλάδα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είχαν στείλει επιστολές στον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης ζητώντας να γίνει ψηφοφορία, παρά την από πολλές ημέρες σχεδόν σίγουρη έλλειψη ανθυποψηφίου.
Εκτός αυτών των χωρών, και η Αίγυπτος με τη Σαουδική Αραβία ενεργοποιήθηκαν με σκοπό την έκφραση σοβαρής αντίθεσης.
Σημειώνεται ότι στις πρώτες του δηλώσεις ο Τούρκος κ. Μποζκίρ ευχαρίστησε τους κ.κ. Ερντογάν και Τσαβούσογλου για την «ισχυρή στήριξη τους», ενώ υπεσχέθη ότι εορτάζοντας την 75η επέτειο του ΟΗΕ θα καθοδηγήσει «τις προσπάθειες για να συμβάλλουμε στη διεθνή ειρήνη, στις δύσκολες στιγμές που ζούμε».
Η περίπτωση του Καναδά στο Συμβούλιο Ασφαλείας
Στο παρελθόν ο Καναδάς είχε θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ στην τελευταία προσπάθειά του να εξασφαλίσει μια έδρα το 2010, υπέστη επώδυνη ήττα από την Πορτογαλία.
Μία νέα ήττα ήταν κάθε άλλο παρά επιθυμητή από τον Καναδό Πρωθυπουργό Τζάστιν Τρουντώ.
Αποτέλεσμα η επιστροφή στο Συμβούλιο Ασφαλείας να αποτελέσει ύψιστη προτεραιότητα για την εξωτερική πολιτική του Καναδά καθώς και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος κατέβαλλε μία τεράστια διπλωματική προσπάθεια, προκειμένου να κερδίσει η χώρα του τη θέση και εκείνος να ισχυροποιηθεί πολιτικά.
Σημειώνεται ότι η ζωηρότατη εκστρατεία για την ψήφο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ περιλαμβάνει από λόμπινγκ μέχρι και διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Δεν είναι τυχαίο ότι για την ψηφοφορία του 2010, ο Καναδάς και η Ιρλανδία προσκάλεσαν μέλη του ΟΗΕ σε συναυλίες, τις οποίες έδωσαν στη Νέα Υόρκη, από τη μία η Καναδή Σελίν Ντιόν και από την άλλη ο Ιρλανδός Μπόνο των U2.
Η ελληνική ομογένεια του Καναδά
Εδώ αρχίζουν τα ευχάριστα. Η ομογένεια, ο Ελληνισμός του Καναδά, δυναμικός, εξωστρεφής, πολιτικά και κοινωνικά συμμετέχων στο κυρίαρχο ρεύμα πλέον, με συχνά σοβαρή πολιτική εκπροσώπηση στη χώρα, με επιχειρηματίες, επιστήμονες και γενικώς ανθρώπους κύρους στο δυναμικό του, δείχνει σημάδια εξαιρετικά θετικά για το μέλλον του Ελληνισμού.
Εξηγούμαστε. Για δεκαετίες αυτός ο Ελληνισμός, ο εμφορούμενος από τις αξίες του δυτικού πολιτισμού και τελικά του διαφωτισμού, έφερε, ως όφειλε και οφείλει, σεβασμό στη δεύτερη πατρίδα του, τον φιλελεύθερων αρχών Καναδά.
Και το έχει αποδείξει σε πολλαπλά επίπεδα, στην επιστήμη, στην πολιτική, στις επιχειρήσεις.
Παράλληλα ουδέποτε λησμόνησε τη μήτρα που τον κυοφόρησε, την πατρίδα Ελλάδα.
Την αγάπη προς την Ελλάδα εξέφρασε για δεκαετίες μέσω των συλλογικών του εκδηλώσεων, των οργανωμένων σωματείων του, των δρώμενων πολιτισμού και πολλών άλλων.
Η ευοίωνη εξωστρέφεια της ομογένειας
Μπαίνουμε στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα και αποτελεί εθνική υπόθεση η επιβίωση του ελληνισμού στα πληθυσμιακά και οικονομικά μεγέθη του πλανήτη των επόμενων δεκαετιών.
Ποιο το συγκριτικό μας πλεονέκτημα; Μα ο ορθός λόγος.
Μα η οικουμενικότητα του ελληνικού πολιτισμού.
Μα η θεμελιακή βάση του διαφωτισμού.
Μα η θεμελιακή βάση του δυτικού πολιτισμού.
Μα το τελευταίο υπαρκτό ανάχωμα μπροστά στο έρεβος της εξ ανατολών επιτιθέμενης μισαλλοδοξίας.
Τι εξωστρεφέστερο από τον Ελληνισμό.
Εδώ λοιπόν η αιτία της σημερινής αισιοδοξίας μας.
Οι νέες εκφράσεις εξωστρέφειας της ομογένειας.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση του Ελληνισμού του Καναδά.
Προ ημερών, οι ομογενειακές οργανώσεις του Καναδά απηύθυναν έκκληση προς τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, για να τις προτρέψουν να δώσουν την ψήφο τους στον Καναδά, ο οποίος διεκδίκησε, όπως λέγαμε προηγουμένως, τη μία μη μόνιμη θέση διετούς διάρκειας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά τις εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν με μυστική ψηφοφορία, εχθές, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.
Συγκεκριμένα, το Ελληνικό Κογκρέσο του Κεμπέκ, το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσσο της Βρετανικής Κολομβίας, η Ελληνική Κοινότητα Τορόντο, η Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μοντρεάλ, η Ελληνική Κοινότητα Χάλιφαξ και η Ελληνική Κοινότητα Νιού Μπράνσγουικ απέστειλαν επιστολή προς την ελληνική όπως και προς την κυπριακή κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι η παρουσία του Καναδά στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα είναι μια δυναμική φωνή για την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προστασία του περιβάλλοντος και την πολυφωνία.
Μπορεί να απέχουμε δεκαετίες από τότε που το περιοδικό ΤΙΜΕ είχε εξώφυλλο τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο να πορεύεται για τα πολιτικά δικαιώματα δίπλα στον πάστορα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στη Σέλμα της Αλαμπάμα το 1965, μπορεί ο Ελληνισμός να πέρασε για χρόνια τις «εσωστρεφείς δυσκολίες» του, αλλά κάτι έχει αρχίσει και συμβαίνει από κάτω.
Το βλέπουμε σε πολλά και εκ πρώτης όψεως μικρά.
Ένα από αυτά είναι η παρέμβαση των ομογενειακών οργανώσεων του Καναδά για το θέμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Η επιστολή των ομογενειακών οργανώσεων προς τις Κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, μιλά από μόνη της για το σημαίνει σήμερα εξωστρέφεια….
«Στην σύγχρονη εποχή της αυξανόμενης παγκόσμιας αστάθειας που επιδεινώνεται από το λαϊκισμό και τον αυταρχισμό, «ο κόσμος χρειάζεται περισσότερο Καναδά».
»Ως Καναδοί ελληνικής καταγωγής που ζούμε και ευδοκιμούμε σε μια ποικιλόμορφη και πολυπολιτισμική κοινωνία, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ο Καναδάς είναι μια φιλόξενη χώρα και έχει από καιρού αναδείξει την ηγετική της στάση στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα και την κοινωνική ένταξη στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
»Καθώς τα κράτη μέλη του ΟΗΕ συνεδριάζουν αυτή την εβδομάδα για τη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, εμείς οι Καναδοί Ελληνικής καταγωγής επαναλαμβάνουμε την πλήρη υποστήριξή μας στην προσπάθεια του Καναδά και προτρέπουμε όλα τα μέλη του ΟΗΕ, ιδιαίτερα τις χώρες καταγωγής μας, την Ελλάδα και την Κύπρο, να στηρίξουν τον Καναδά για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», σημειώνουν στην επιστολή τους οι πέντε μεγαλύτερες οργανώσεις του Καναδά.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία της Γενικής Κυβερνήτου του Καναδά Τζουλί Παγιέτ με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εκτός των άλλων θεμάτων συζητήθηκε και η υποψηφιότητα του Καναδά.
Στη συζήτηση η Ελληνίδα Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ανάγκη αλληλεγγύης και κοινής προσέγγισης προκειμένου ν’ αντιμετωπισθούν οι συνέπειες της πανδημίας, καθώς και το άριστο επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας-Καναδά.
Η Γενική Κυβερνήτης συμφώνησε, επαινώντας τη δημιουργικότητα των ελληνικής καταγωγής Καναδών πολιτών, τους οποίους, όπως είπε, γνωρίζει πολύ καλά, καθώς κατάγεται από το Μόντρεαλ.
Η κ. Παγιέτ ευχαρίστησε τέλος για τη στήριξη της Ελλάδος στην υποψηφιότητα του Καναδά για θέση μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2021-22, στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν αύριο».
Ν.Ν.
ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 18/6/2020 #ODUSSEIA #ODYSSEIA