Ο κ. Αρκαδιανός, υποψήφιος Διδάκτωρ του πανεπιστημίου Simon Fraser στον τομέα της Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Μαθησιακού Σχεδιασμού, παρουσίασε, μαζί με τον διευθυντή του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Κώστα Δεδεγκίκα, την πλατφόρμα “StaEllinika”, ενώ στους ομογενείς εκπαιδευτικούς μίλησε και ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννης Χρυσουλάκης.
Πρόκειται για μετεξέλιξη της πρωτοβουλίας “Rebooting the Greek Language Project” του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο πανεπιστήμιο Simon Fraser στο Βανκούβερ του Καναδά, την οποία υιοθέτησε πρόσφατα η ΓΓΑΕ ως επίσημο εργαλείο για την εκμάθηση και τη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας και στοιχείων του Ελληνικού πολιτισμού στα Ελληνόπουλα της διασποράς.
Ηδη, μέσα σε 40 μέρες από την έναρξη της δοκιμαστικής της εφαρμογής, στην πλατφόρμα έχουν εγγραφεί περί τα 7,500 παιδιά από 110 κράτη, ανέφερε ο κ. Χρυσουλάκης, τονίζοντας ότι η ζήτηση είναι μεγάλη και από ομογενείς άλλων χωρών.
Τη συζήτηση που ακολούθησε συντόνισε ο διευθυντής Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, δρ Αναστάσιος Κουλαρμάνης.
Στο χαιρετισμό του ο ΓΓΑΕ κ. Χρυσουλάκης τόνισε ότι μοναδικό του όραμα είναι να βοηθήσει να ενωθεί ο Ελληνισμός και η ελληνική γλώσσα να βρει τη θέση που της αξίζει σε όλο τον πλανήτη και συνεχάρη τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο γιατί έχει δώσει “νέα πνοή στα Ελληνικά σχολεία, στην ελληνική γλώσσα και στον ελληνικό πολιτισμό”, υποσχόμενος ότι θα σταθεί συμπαραστάτης σε κάθε δραστηριότητα της Αρχιεπισκοπής, “όπου και όποτε χρειαστεί”.
“Για μας είναι καθοριστικό όλοι οι ομογενείς να μάθουν Ελληνικά”, τόνισε ο κ. Χρυσουλάκης, λέγοντας πως στόχος του προγράμματος είναι “η αξιοποίηση της τεχνολογίας σαν μέσο κινητοποίησης του ενδιαφέροντος των μαθητών ιδιαίτερα στις μικρότερες ηλικίες”.
“Τα πράγματα έχουν αλλάξει, ειδικά τα τελευταία 20 – 30 χρόνια τα παιδιά δεν μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα όπως παλιά”, είπε ο Κώστας Δεδεγκίκας ο οποίος έχει την ευθύνη για το τεχνικό κομμάτι του εγχειρήματος, τονίζοντας πως το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στη χρήση της νέας τεχνολογίας, ώστε το μάθημα να γίνει όσο πιο ενδιαφέρον γίνεται για τα παιδιά. Κάλεσε δε όλους τους εκπαιδευτικούς να εγγραφούν στη σελίδα www.staellinika.com.
Από την πλευρά του ο Διονύσης Αρκαδιανός, ο οποίος έχει την ευθύνη επίσης για το τεχνικό μέρος αλλά από τη γλωσσολογική πλευρά, μίλησε αναλυτικά για την πλατφόρμα και εξήγησε τη φιλοσοφία σχεδιασμού της.
Το διδακτικό περιεχόμενο, όπως είπε, δίνει μεγάλη έμφαση στον προφορικό λόγο, κάτι που χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό στη διδασκαλία μιας γλώσσας ως δεύτερης / ξένης, και απευθύνεται κυρίως σε αρχάριους μαθητές της Ελληνικής γλώσσας τους οποίους και προχωράει μέχρι το επίπεδο Α1 Ελληνομάθειας.
Τέσσερα μαθήματα προσφέρονται από το πρόγραμμα τα οποία αντιστοιχούν σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες μαθητών. (μαθητές προσχολικής ηλικίας, μαθητές 6-8 ετών, μαθητές 9 ετών και πάνω και εφήβους/ ενήλικες). “Κάθε ενότητα αντιστοιχεί σε έναν συγκεκριμένο επικοινωνιακό στόχο και ο μαθητής ξεκινάει από απλούς στόχους και σιγά σιγά χτίζει τη γνώση έτσι ώστε να καταλήξει στον τελικό στόχο”, είπε.
Πολύ σημαντικό στοιχείο, όπως είπε, είναι η παιχνιδοποίηση, “υιοθετούμε διάφορους μηχανισμούς και αναπαραστάσεις από δημοφιλή παιχνίδια έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μια πιο ενδιαφέρουσα για το μαθητή παρουσίαση του διδακτικού υλικού”.
Η πλατφόρμα, όπως ξεκαθάρισε, έχει σχεδιαστεί ως συμπληρωματικό γλωσσικό εφόδιο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με οποιοδήποτε εγχειρίδιο ή διδακτικό αναλυτικό πρόγραμμα, ενώ από το Σεπτέμβριο θα είναι διαθέσιμα και τα βιβλία των δασκάλων.
Η πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Ελληνικής Παιδείας, Αθηνά Κρομμύδα, ευχαρίστησε τους τρεις ομιλητές και τόνισε πως πρόκειται για “ένα πρόγραμμα υπέροχο, πολλά υποσχόμενο, ενημερωτικό και πολύ ευχάριστο”.
Στις παρεμβάσεις τους εκπαιδευτικοί αναφέρθηκε με θετικά λόγια στο πρόγραμμα το οποίο έχουν ήδη εφαρμόσει δοκιμαστικά.
“Ηταν μια εξαιρετική πλατφόρμα που βοήθησε πάρα πολύ τους αρχάριους μαθητές κυρίως στην παραγωγή και κατανόηση του προφορικού λόγου. Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο, συμπληρωματικό, μαζί με τα βιβλία που διδάσκουμε στις τάξεις και βοηθάει τα παιδιά να αποκτήσουν δεξιότητες ξεκινώντας από τον προφορικό λόγο”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάνθος Σταμούλης από την Ακαδημία “Σωκράτης” στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, η οποία συμμετείχε με τάξεις στο πρόγραμμα το φθινόπωρο.
Τέλος, ερωτήσεις στον ΓΓΑΕ έθεσαν ο διευθυντής του Γραφείου Παιδείας της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιερσέης, Δημοσθένης Τριανταφύλλου, σχετικά με το πρόγραμμα κατασκηνώσεων που οραματίζεται να ξεκινήσει με τους αποφοίτους της 8ης τάξης των σχολείων της Μητρόπολης και η πρόεδρος της Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, Στέλλα Κοκόλη, η οποία ζήτησε η Ελλάδα να στηρίξει τους εκπαιδευτικούς της Αμερικής κυρίως γιατί έχουν ιδιαιτερότητες, ενώ πρότεινε και πρόγραμμα επιμόρφωσης ομογενών εκπαιδευτικών στγην Ελλάδα
Τάκης Αβραμίδης
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 9/6/2020 #ODUSSEIA #ODYSSEIA Εύα Παπαδάτου