Κώστας Καραμάρκος: Υπέρ της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού

Ενδεικτικά και εθνικά οφέλημα επιτεύγματα, μέχρι σήμερα, της ΓΓΑΕ είναι για παράδειγμα η εκπαιδευτική φιλοξενία στην Ελλάδα άνω των 60.000 ελληνόπουλων της διασποράς, μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου, αλλά και φοιτητές και φοιτήτριες ΑΕΙ του εξωτερικού. Νέοι και νέες δεύτερης και τρίτης γενιάς γνώρισαν για πρώτη φορά τη χώρα καταγωγής τους, την ιστορία της, τον πολιτισμό της, μέσα από αυτά τα προγράμματα, και σφυρηλάτησαν σχέσεις ζωής μαζί της αλλά και μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα άτυπο παγκόσμιο και δυστυχώς αναξιοποιήτο από το «εθνικό κέντρο» παγκόσμιο δίκτυο ελληνικής καταγωγής πολιτών του κόσμου, ειδικού πολιτικού, οικονομικού, κοινωνικού, στοχαστικού και άλλου βάρους.

Αμέτρητα σχολεία, ΑΕΙ και ομογενειακοί φορείς της υφηλίου, όπως σωστά αναφέρει για παράδειγμα η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης σε επιστολή της στον Έλληνα πρωθυπουργό, υποστηρίχτηκαν οικονομικά, επικοινωνιακά, και πολιτικά από τη ΓΓΑΕ, ή είχαν τη βοηθειά της, ως διαμεσολαβήτρια και συντονίστρια υπηρεσία του ελληνικού κράτους, στην προσπάθειά τους να επιλύσουν διάφορα ζητήματα που άπτονταν των αρμοδιοτήτων άλλων υπουργείων και άλλων υπηρεσιών της Ελλάδας. Άξιο αναφοράς του σημαντικού ως σήμερα έργου της ΓΓΑΕ, αποτελεί και το γεγονός ότι τη δεκαετία 1995-2005 η Γραμματεία ήταν μία από τις υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου με τη μεγαλύτερη απορροφιτικότητα ευρωπαϊκών κονδυλίων, για την υλοποίηση προγραμμάτων που είχαν σχέση και με την κοινωνική ένταξη παλλινοστούντων ομογενών από χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Η ΓΓΑΕ εξακολουθεί να είναι η πιο αναγνωρίσημη υπηρεσία της Ελλάδας στις ελληνικές ομογένειες του κόσμου, έστω και αν την τελευταία δεκαετία έχει υποστεί μια ντε φάκτο στελεχιακή και οικονομική υποβάθμιση. Καθολικό αίτημα των ομογενειακών οργανώσεων που έχουν κινητοποιηθεί μέχρι σήμερα, είναι η διατήρηση της αυτονομίας της Γραμματείας. Σημαντικό εθνικό και ομογενειακό ζητούμενο κατά την άποψή μου, πρέπει να αποτελεί και η αναβάθμισή της υπηρεσίας, με νέα στελέχη που προέρχονται από τα σπλάχνα της ίδιας της ομογένειας. Επιπλέον, σωστά αναφέρουν πολλοί πως, είναι καλό πράγμα αποφάσεις που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας-ομογένειας να παίρνονται μετά από διάλογο με την ίδια την ομογένεια.

Κώστας Καραμάρκος – Έθνος

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 20/5/2020 #ODUSSEIA #ODYSSEIA