Συνέντευξη Σπύρου Γαλιατσάτου: «Εάν είναι αληθή όσα ακούμε, δεν θα δουλέψουμε καθόλου»

Για τα σενάρια που προκύπτουν σχετικά με το αν μπορέσει να δουλέψει ο τουρισμός φέτος στην Κεφαλονιά, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα, μίλησε ο πρ. αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Σπύρος Γαλιατσάτος, σε συνέντευξη που έδωσε για το podcast των Κεφαλονίτικων Νέων.

Ο κ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε στο καλό και το κακό σενάριο, όπως είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση, ο τουρισμός, εάν ανοίξει φέτος, θα ανοίξει από τον Ιούλιο και μετά.

Πόσο πιθανό είναι να δουλέψει φέτος ο τουρισμός;

Αρχικά ρωτήσαμε τον κ. Γαλιατσάτο να μας πει, με βάση την εμπειρία του, το πόσο πιθανό είναι να λειτουργήσουν φέτος οι τουριστικές επιχειρήσεις στην Κεφαλονιά, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Εκείνος απάντησε, λέγοντας ότι υπάρχουν προϋποθέσεις.

«Το καλό σενάριο είναι να ξεκινήσουν οι πτήσεις από αρχές Ιουλίου και ό,τι περισωθεί… Αυτό είναι καλό για τα ξενοδοχεία. Τώρα όμως είναι δύο πράγματα. Ο παράγων πτήση, αεροπλάνο, αεροπορική εταιρεία και από την άλλη πλευρά ο παράγων υγειονομικά πρωτόκολλα».

«Εάν είναι αληθή όσα ακούμε, δεν θα δουλέψουμε καθόλου»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα όσα ακούγονται αυτή τη στιγμή για τον κορωνοϊό, αλλά και για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ίσως επιβληθούν:

«Εάν αυτά τα οποία ακούμε να λένε διάφοροι, λοιμωξιολόγοι και μη, είναι αληθή, έχουν βάλει μέσα στους πολιτικούς και στον κόσμο και τις επαγγελματίες, το αίσθημα της καχυποψίας περί των κορωνοϊό, πόσο επικίνδυνος είναι. Εάν αυτά είναι αληθή, δεν θα δουλέψουμε καθόλου. Εγώ αφού είναι έτσι τα πράγματα, γιατί να ρισκάρω την οικογένειά μου, τους εργαζόμενούς μου, το ξενοδοχείο μου και την τοπική κοινωνία με μια τέτοια βόμβα; Εάν είναι αληθή δηλαδή αυτά που μας σερβίρονται, δεν θα δουλέψουμε. Δεν θα ανοίξουμε, που να μας παρακαλάνε», είπε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε:

«Εάν δεν ξεκαθαρίσουμε το υγειονομικό κομμάτι, μιλάμε «περί όνου σκιάς» και για πτήσεις και για ξενοδοχεία. Εάν αυτά μας τα διασκεδάσουν στην πορεία, για να μην πούνε “συγγνώμη κάναμε το θέλημά μας μέχρι εδώ και σας κοροϊδεύαμε και τώρα είστε ελεύθεροι, τους ζυγούς λύσατε”, τότε μπορεί κάποιος να πειστεί από εμάς».

Στη συνέχεια, ο κ. Γαλιατσάτος σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα και στην προσφορά και στην ζήτηση.

«Και δεν το κάνω κλινική»;

Εμείς, του θέσαμε μια σειρά από μέτρα που έχουν ακουστεί ότι ίσως εφαρμοστούν, όπως είναι η θερμομέτρηση πελατών, η ύπαρξη κενών ασφαλείας ή άδειων δωματίων που θα χρησιμοποιηθούν για πιθανή καραντίνα, οι αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια κλπ.

Η απάντησή του ήταν χαρακτηριστική:

«Και δεν το μετατρέπω κατευθείαν σε κλινική ή σε οίκο ευγηρίας ή σε ό,τι άλλο μου κατέβει στο κεφάλι και ν’ αλλάξω επάγγελμα;»

Η «νταβατζήδες» και οι μικρές πληρότητες

Μίλησε επίσης για «διάφορα φυντάνια», όπως είπε, «που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά που μοιράζουν «certification (πιστοποιητικά) στα ξενοδοχεία και εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι το ξενοδοχείο έχει την πόρτα του ανοικτή 24 ώρες το 24ωρο». «Εάν λοιπόν έρθουν κι οι “νταβαντζήδες” τότε ζήτω που καήκαμε, γιατί να δουλέψουμε;», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε «να κόψουν το σβέρκο τους όλοι και να καταλάβουν τι σημαίνει ξενοδοχείο».

Λίγο αργότερα, μιλώντας για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, πρόσθεσε ότι εάν οι ξενοδόχοι είναι να δουλέψουν με πληρότητα 50%, δεν έχει νόημα να δουλέψουν τα ξενοδοχεία, αφού το κόστος λειτουργίας θα ξεπεράσει τα έσοδα ενώ συμπλήρωσε ότι πρόβλημα υπάρχει και με τις πληρωμές. «Τώρα έχει δημιουργηθεί κι αυτός ο τρόμος στους επιχειρηματίες. Είχαμε δύο “αεροπλανοφόρα” μέχρι πέρσι στον τουρισμό, την TUI και την Thomas Cook. Κατά τεκμήριο τα “αεροπλανοφόρα” είναι αβύθιστα… Όταν βυθιστεί το ένα, γιατί ή περιδίνησή του να μην παρασύρει και το άλλο; Όταν μιλάμε έτσι για οργανισμούς κολοσσούς, τι να πούμε για τους μικρότερους; Πώς να πάρεις τα λεφτά σου και πότε; »

Μερικοί χρωστάνε και το κοστούμι που φοράνε

Στη συνέχεια περιέγραψε με μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση των περισσότερων ξενοδόχων.

Ανέφερε ότι σύμφωνα με έρευνα «το 65% των ξενοδοχείων είναι σε άσχημη οικονομική κατάσταση», αν και διευκρίνισε ότι στην Κεφαλονιά, είναι λίγο καλύτερη η κατάσταση. «Τα ξενοδοχεία δεν αντέχουν άλλα βάρη. Δεν αντέχουμε άλλους νταβατζήδες», πρόσθεσε ενώ αναφέρθηκε και στα δημοτικά τέλη, εδώ στο Αργοστόλι, λέγοντας ότι ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί απόφαση για την μη πληρωμή δημοτικών τελών σε όσες επιχειρήσεις πλήττονται από την πανδημία.

Καταστροφή εάν δεν δουλέψει ο τουρισμός

Ο κ. Γαλιατσάτος περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα τις συνέπειες που θα υπάρξουν στην ελληνική κοινωνία εάν δεν δουλέψει ο τουρισμός.

«Εάν δεν λειτουργήσει ο ελληνικός τουρισμός έστω και για ένα τρίμηνο, θα έχουμε άλλα θέματα. Θα έχουμε θέματα πτωχεύσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θα δούμε τα ράφια, εδώ που είναι σήμερα πλούσια, να αδειάζουν, και όχι μόνο. Εδώ το κόβω… δεν θέλω να το σκέφτομαι… Ας μείνουμε στο καλό σενάριο που θα περισώσει κάποια πράγματα».

«Δεν φαίνεται να μπορεί να βοηθήσει το κράτος»

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε και στο ρόλο του κράτους:

«Από την άλλη πλευρά, από μεριάς του κράτους, δεν φαίνεται η ευεξία να βοηθήσει τις επιχειρήσεις, γιατί είναι αναρίθμητες οι επιχειρήσεις, οι πληττόμενες επιχειρήσεις δεν είναι μόνο του τουρισμού. Είναι τόσο πολλές, είναι περίπου το 80%, ίσως και παραπάνω, ούτε τους εργαζόμενους μπορεί να βοηθήσει.»

«Βγήκε και τό ‘πε, ο κ. Λούλης, τον οποίο εγώ τον χαρακτηρίζω ειλικρινή, ο γ.γ. του υπουργείου Τουρισμού, ότι δεν είμαστε ασφαλιστική εταιρεία η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Το είπε απροκάλυπτα ο άνθρωπος και δεν είναι αφελής. Ίσα ίσα που είναι ένας επιχειρηματίας πετυχημένος με τεράστια εμπειρία στην πολιτική. »

Με το κακό σενάριο δεν θα υπάρξει ούτε εσωτερικός τουρισμός

Αναφέρθηκε και στο θέμα του εσωτερικού τουρισμού, λέγοντας ότι με το κακό σενάριο δεν θα υπάρξει ούτε εσωτερικός τουρισμός. «Όταν θα βλέπεις εσύ να μην μπορείς να πληρώσεις το φως της ΔΕΗ, θα πας να πάρεις κουπόνι για εσωτερικό τουρισμό; Έχεις κέφι, ψυχή;». Επίσης σημείωσε ότι «και στην καλή περίπτωση πάλι ο εσωτερικός τουρισμός δεν θα μπορούσε να μας σώσει, από μόνος του. Θα ήταν μια ασπιρίνη στον καρκίνο», είπε χαρακτηριστικά.

Οι δομές υγείας στην Κεφαλονιά είναι ο αδύναμος κρίκος;

Ρωτήσαμε τον πρ. αντιπεριφερειάχη Τουρισμού για το αν οι δομές υγείας στην Κεφαλονιά, μπορεί να αποτελέσουν τον αδύναμο κρίκο, από τη στιγμή που με δυσκολία καλύπτουν τις ανάγκες του νησιού κατά τους χειμερινούς μήνες. Πώς θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν, εάν στο νησί υπάρχουν τουρίστες, έστω όχι στον αριθμό που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, από τη στιγμή που βρισκόμαστε μέσα στο καθεστώς της πανδημίας;

Εκείνος απάντησε ότι εδώ και πολλά χρόνια, ο γ.γ. της TUI σε ένα συνέδριο στην Αθήνα του ΣΕΤΕ, είχε τονίσει ότι η δεύτερη μεγαλύτερη αδυναμία του ελληνικού τουρισμού είναι το «medical care», η ιατρική φροντίδα και κάλυψη.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 2/5/2020 #ODUSSEIA #ODYSSEIA