Δεν είναι τυχαίο ότι είκοσι τρείς (23) από τις πιο σημαντικές περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας είχαν ζητήσει με κοινή επιστολή τους (ήδη από 30-3-2020) την αναβολή της κατάθεσης του νομοσχεδίου θεωρώντας « απαράδεκτη την κατάθεση προς ψήφιση νομοσχεδίων που αλλάζουν άρδην την περιβαλλοντική νομοθεσία της χώρας» και επίσης ότι «το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά αντίθετα θα οδηγήσει στην υποβάθμιση και ελαστικοποίηση των όρων προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας».
Το ΙΚΙ συμμερίζεται τις απόψεις των περιβαλλοντικών φορέων και συντάσσεται με την άποψη για απόσυρση ή/και μετάθεση της συζήτησης του νομοσχεδίου ώστε αυτή να γίνει με τις απαιτούμενες κοινοβουλευτικές και συμμετοχικές διαδικασίες.
Ειδικά για τον Εθνικό Δρυμό Αίνου και τον οικείο Φορέα Διαχείρισης, προβλέπεται η κατάργησή του ως αυτόνομο Νομικό Πρόσωπο δηλαδή ένα μέλλον κατώτερο ακόμα και από εκείνο που προέβλεπε ο νόμος 4109/2013 με την απόπειρα συγχώνευσής του με φορείς της Πελοποννήσου). Πρέπει να τονιστεί ότι ο ΦΔ του Αίνου, παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες που συνάντησε στην πορεία του, έχει κάνει πολλές αξιόλογες ενέργειες και δράσεις για την προστασία του Δρυμού από το 2002 που συστάθηκε μέχρι σήμερα.
Θυμίζουμε ότι, το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΙΚΙ) είναι ο φορέας εκείνος ο οποίος, μεταξύ άλλων, διοργάνωσε τρεις επιτυχείς ημερίδες – συναντήσεις (με πρακτικά) επί τρία συνεχόμενα έτη (1997,1998, 1999) σε συνεργασία αρχικά με την Γενική Γραμματεία Δασών και στη συνέχεια με το Υπουργείο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, κατά τη διάρκεια των οποίων καταρτίστηκε πρότυπο πρόγραμμα προστασίας και ανάδειξης του εθνικού δρυμού Αίνου από το Υπουργείο. Ας σημειωθεί ότι το πρόγραμμα αυτό αποτέλεσε το υπόδειγμα πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η δημιουργία του θεσμού των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, που θεσμοθετήθηκε με το άρθρο 15 του Νόμου 2742/1999 για τον χωροταξικό σχεδιασμό και την αειφόρο ανάπτυξη.
Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι το πρόγραμμα αυτό, με μελέτες και σημαντικά έργα, άρχισε να εφαρμόζεται χωρίς καθυστέρηση, από τον πρώτο χρόνο, με το εμβληματικό έργο της αποκατάστασης του προσεισμικού τουριστικού περιπτέρου, που κηρύχθηκε τότε, για τον σκοπό αυτό, διατηρητέο από το ΥΠΕΧΩΔΕ και αποτελεί ήδη μια πραγματικότητα εδώ και πολλά χρόνια (παρά τα όποια προβλήματα αξιοποίησης του).
Με δεδομένα τα παραπάνω, το ΙΚΙ ενώνει τη φωνή του και συντάσσεται με τα ψηφίσματα των τοπικών αρχών και φορέων που δηλώνουν την αντίθεσή τους στην κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης του Αίνου ώστε να αποσυρθούν σύντομα οι επίμαχες διατάξεις από το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, προς όφελος όχι μόνο του Αίνου αλλά και όλων των προστατευόμενων περιοχών της χώρας μας.
Για το ΙΚΙ
Ηλίας Μπεριάτος
Πρόεδρος του Δ.Σ.
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 29/4/2020 #ODUSSEIA #ODYSSEIAÂ