Τρομακτικές οι προβλέψεις του Ταμείου για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην παγκόσμια

Οι προβλέψεις για την Ελλάδα

Σε ό,τι έχει να κάνει με την Ελλάδα, το ΔΝΤ προβλέπει (όπως ήταν αναμενόμενο) βαθιά ύφεση. Αυτό το οποίο προκαλεί εντύπωση είναι το μέγεθος της ύφεσης που προβλέπει το Ταμείο, καθώς και το ότι το Ταμείο εκτιμά ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης του 2021 δεν θα είναι ικανοί να καλύψουν το χαμένο έδαφος της εφετινής χρονιάς. Το ίδιο ισχύει και με την ανεργία, για την οποία το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση 5 μονάδων φέτος και μείωση (μεν) την επόμενη χρονιά, αλλά όχι επιστροφή στα επίπεδα του 2019.

Αναλυτικά, στην έκθεσή του για τις παγκόσμιες προοπτικές, το ΔΝΤ κάνει λόγο για το ισχυρότερο πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία από την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης της δεκαετίας του 1930. Για την Ελλάδα βλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 10% φέτος και ανάπτυξη 5,1% το 2021. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη εκτίμηση του ΔΝΤ, πριν ξεσπάσει η κρίση του νέου κορωνοϊού, έκανε λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης 2,2% φέτος έναντι στόχου της ελληνικής κυβέρνησης για ανάπτυξη 2,8%.

Η πρόβλεψη του ΔΝΤ είναι πολύ κοντά σε εκείνη της Goldman Sachs για ύφεση 9% φέτος στην Ελλάδα και χειρότερη από τις προβλέψεις των HSBC και Morgan Stanley. Η βρετανική HSBC προβλέπει ύφεση 6% στην ελληνική οικονομία και ανάπτυξη 5,8% το 2022, ενώ η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναμένεται συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5,3% φέτος και ανάκαμψή του 6,3% την επόμενη χρονιά.

Επίσης, ότι το ΔΝΤ βλέπει βαρύτερο πλήγμα στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες οικονομίες του Νότου, όπως η Ισπανία και η Ιταλία για τις οποίες προβλέπει ύφεση 8% και 9% αντίστοιχα. Ωστόσο εκτιμά ότι θα αναπτυχθούν με ελαφρώς βραδύτερους ρυθμούς την επόμενη χρονιά (4,3% και 4,8% αντίστοιχα). Ακόμη, το ΔΝΤ προβλέπει επίσης ότι φέτος θα έχουμε αποπληθωρισμό στην Ελλάδα (-0,5%), με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να επιστρέφει σε θετικό έδαφος, αλλά να μην υπερβαίνει το 1% την επόμενη χρονιά.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την ανεργία, προβλέπει αύξηση του ποσοστού στο 22,3% φέτος από 17,3% το 2019 και μικρή μείωση στη συνέχεια στο 19% το 2021. Στην Ισπανία που έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε., βλέπει αύξηση από το 14% στο 20,8% φέτος και μείωση στο 17,5% την επόμενη χρονιά. Όσον αφορά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπει διεύρυνση του ελλείμματος στο 6,5% του ΑΕΠ φέτος από 2,1% πέρυσι. Για το 2021 αναμένει έλλειμμα 3,4%.

Το ΔΝΤ παρουσιάζει το 2020 ως ένα δύσκολο έτος για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, υπολογίζοντας ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 7,5% και πως η παγκόσμια οικονομία θα σημειώσει ύφεση 3%. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμά ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα μειωθεί κατά 5,2% και πως η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 6,5%. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Κίνα, με το Ταμείο να εκτιμά ότι θα σημειώσει ανάπτυξη της τάξης του 1,2%. Στην έκθεσή του το ΔΝΤ προβλέπει μία μερική ανάκαμψη το 2021, με την παγκόσμια οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμό 5,8%, αλλά τονίζει ότι οι προβλέψεις του χαρακτηρίζονται από εξαιρετικά μεγάλη αβεβαιότητα και ότι τα αποτελέσματα μπορεί να είναι δυσμενέστερα, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.

«Η ανάκαμψη το 2021 είναι μόνο μερική, καθώς το επίπεδο της οικονομικής δραστηριότητας αναμένεται να παραμείνει κάτω από αυτό που προβλέπαμε για το 2021, πριν από το πλήγμα του κορωνοϊού», ανέφερε σε δήλωσή της η επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Γκίτα Γκόπινατ. Ωστόσο, με βάση το καλύτερο σενάριο του ΔΝΤ, το ΑΕΠ σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πιθανόν να μειωθεί κατά 9 τρισ. δολάρια συνολικά στα δύο χρόνια — περισσότερο από το ΑΕΠ της Γερμανίας και της Ιαπωνίας μαζί, πρόσθεσε.

Οι προβλέψεις του Ταμείου βασίζονται στην υπόθεση ότι οι εξάρσεις του νέου κορωνοϊού θα κορυφωθούν στις περισσότερες χώρες κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου και θα αποκλιμακωθούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ σταδιακά θα αίρονται το κλείσιμο των επιχειρήσεων και άλλα περιοριστικά μέτρα. Μία μεγαλύτερη διάρκεια της πανδημίας, η οποία θα συνεχιστεί και στο τρίτο τρίμηνο, θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω συρρίκνωση κατά 3% το 2020 και μία βραδύτερη ανάκαμψη το 2021, λόγω των τραυματικών συνεπειών από τις χρεοκοπίες και τη μεγαλύτερης διάρκειας ανεργία.

Επίσης, μία δεύτερη έξαρση του κορωνοϊού το 2021, θα οδηγήσει σε περισσότερες διακοπές λειτουργίας και θα μπορούσε να προκαλέσει μία κατά 5-8 ποσοστιαίες μονάδες μείωση της βασικής πρόβλεψης του Ταμείου για το παγκόσμιο ΑΕΠ το επόμενο έτος, με τον κόσμο να είναι σε ύφεση για δεύτερο συνεχόμενο έτος. «Είναι πολύ πιθανόν ότι φέτος η παγκόσμια οικονομία θα υποστεί τη χειρότερη ύφεσή της από τη Μεγάλη Ύφεση, υπερβαίνοντας αυτή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από μία δεκαετία», σημειώνει το ΔΝΤ στην έκθεση. «Η μεγάλη καραντίνα, όπως θα μπορούσε να την αποκαλέσει κανείς, προβλέπεται να συρρικνώσει πολύ την παγκόσμια ανάπτυξη».

Η παγκόσμια οικονομία είχε συρρικνωθεί κατά 0,7% το 2009 –η χειρότερη πτώση μετά από αυτή της δεκαετίας του 1930– σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ. Τον Ιανουάριο, πριν γίνει γνωστή η έκταση της έξαρσης του κορωνοϊού τόσο εντός όσο και εκτός της Κίνας, το ΔΝΤ προέβλεπε ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυσσόταν 3,3% το 2020 καθώς οι εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ – Κίνας είχαν αρχίσει να μειώνονται, ενώ για το 2021 προβλεπόταν ανάπτυξη 3,4%.

Οι αναπτυγμένες οικονομίες, οι οποίες υφίστανται σήμερα τις χειρότερες εξάρσεις του ιού θα φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της βουτιάς της οικονομικής δραστηριότητας. Η οικονομία των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί κατά 5,9% το 2020, ενώ προβλέπεται να ανακάμψει 4,7% το 2021, σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο του Ταμείου. Οι οικονομίες της Ευρωζώνης θα συρρικνωθούν κατά 7,5% το 2020, με την Ιταλία που έχει πληγεί σκληρά να βλέπει το ΑΕΠ της να υποχωρεί κατά 9,1% και το ΑΕΠ της Ισπανίας να μειώνεται κατά 8%, της Γερμανίας κατά 7% και της Γαλλίας κατά 7,2%. Το Ταμείο προβλέπει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4,7% το 2021, όσο και η αμερικανική οικονομία. Η Κίνα θα διατηρήσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης (1,2%) το 2020 έναντι ρυθμού 6% που προέβλεπε το Ταμείο τον Ιανουάριο.

https://www.eklogika.gr

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 15/4/2020 #ODUSSEIA #ODYSSEIA