Συνεπώς, η Δημοτική Αρχή Αργοστολίου είχε τη δυνατότητα να αποφασίσει το τι θα κάνει, και τελικά αποφάσισε αυτοβούλως την υιοθέτηση της πρακτικής του Υπουργείου Υγείας.
Το αν αποφάσισε ορθά ή εσφαλμένα η Δημοτική Αρχή Μιχαλάτου δεν μπορώ να το κρίνω, καθώς δεν έχω κάποια ειδικότητα στο χώρο της Υγείας. Ασφαλώς και διατηρώ την προσωπική μου άποψη επί του θέματος, αλλά θεωρώ ότι σε τέτοιου είδους ζητήματα καλό θα ήταν να αποφαίνονται οι ειδήμονες(όπως το έχουν ήδη κάνει δημόσια οι ιατροί συμπολίτες μας και τους ευχαριστούμε), και να αποφεύγονται οι διατυπώσεις των διάφορων προσωπικών απόψεων που δύναται να οδηγήσουν είτε σ’ ένα πανικόβλητο χάος είτε σ’ έναν επικίνδυνο εφησυχασμό.
Ωστόσο, αν σταχυολογήσει κανείς τις αντιδράσεις και το δημόσιο διάλογο που εγείρεται γύρω απ’ το εν λόγω θέμα, θα συναντήσει ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις. Για παράδειγμα, ο Δήμαρχος Ξάνθης, αναρωτήθηκε με δήλωσή του στο «Έθνος» για το αν υπάρχει ανάγκη για παρόμοιες αποφάσεις και σε άλλους δημόσιους χώρους, όπως τα θέατρα, οι κινηματογράφοι και τα γήπεδα όπου συναθροίζονται από εκατοντάδες έως και χιλιάδες άνθρωποι. Προτίθεται ο Δήμος Αργοστολίου, κατά την ίδια λογική, να ακυρώσει το Δημοτικό Κινηματογράφο, τους αγώνες ποδοσφαίρου, τις πενθήμερες εκδρομές των τελειόφοιτων των Λυκείων μας σε άλλα μέρη της Ελλάδας που ξεκινούν σε λίγες μέρες, τη λειτουργία των παιδότοπων και ούτω καθεξής; Οι επιστήμονες της Υγείας τι μας συμβουλεύουν σχετικά;
Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε όλοι έτοιμοι να ακολουθήσουμε τις υποδείξεις των επιστημονικών φορέων που έχουν την ευθύνη της Δημόσιας Υγείας για να προστατεύσουμε το κοινωνικό σύνολο, οφείλουμε να σκεφτούμε και κάτι ακόμη : τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις απ’ τις οποίες θα υποφέρουν άμεσα μία σειρά επαγγελματιών του τόπου μας. Μπορεί να μην είμαστε ο Δήμος Πατρέων ο οποίος θα πληγεί σ’ ένα πολύ μεγάλο βαθμό απ’ αυτήν την εξέλιξη, αλλά σίγουρα θα έχουμε κι εμείς έναν κύκλο τοπικής οικονομικής ύφεσης.
Απ’ τους περιπτερούχους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι την εστίαση και τον κόσμο των ξενοδόχων που αντικειμενικά πλήττονται, μεσολαβούν μία σειρά υπηρεσιών που μένουν μετέωρες αναμένοντας πλέον το Πάσχα – αν μέχρι τότε τα πράγματα είναι καλύτερα – για να καλύψουν τις ζημιές τους. Τα κρουαζιερόπλοια αναμένεται να έχουν ακυρώσεις λόγω της φύσης της αναψυχής που προσφέρουν(πολλές ώρες σε κλειστούς χώρους με εθνικότητες απ’ όλο τον κόσμο). Η μείωση των σχετικών αφίξεων στο Αργοστόλι δε θα επηρεάσει επίσης μία σειρά από επαγγελματίες;
Ορθά λοιπόν ο κ. Πελετίδης, ο Δήμαρχος Πατρέων, διεκδικεί απ’ το κεντρικό κράτος οικονομική ενίσχυση προς το Δήμο του, και το παράδειγμά του ίσως θα πρέπει να ακολουθήσουν οι Δήμοι όλοι της χώρας μέσω των ενώσεών τους. Ας μην ξεχνάμε ότι πέρα απ’ τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, οι δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις από τον Κοροναϊό πλήττουν ήδη την Κίνα ενώ η χώρα μας μόλις πέρυσι εξήλθε απ’ τα μνημόνια και η οικονομία της είναι, το δίχως άλλο, ευάλωτη…
Καλό θα ήταν λοιπόν ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΙΝ, κ. Παρίσης, σε συνεργασία με τους Δημάρχους του νησιού μας να διερευνήσουν, να διεκδικήσουν και να εφαρμόσουν τις αντισταθμιστικές εκείνες αποφάσεις οικονομικής στήριξης που έχει ανάγκη η τοπική οικονομία μετά το νέο αυτό οικονομικό χτύπημα που μόλις άρχισε.
Αργοστόλι, 28/2/2020
Γιάννης Βαρούχας
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 28/2/2020 #ODUSSEIA #ODYSSEIAÂ