Ιδιαίτεροι προσκεκλημένοι των διοργανωτών οι οποίοι μίλησαν για το βιβλίο ήταν η πολ. μηχανικός και Βουλευτής Αχαΐας κ. Χριστίνα Αλεξοπούλου, η πρώην Υπουργός, Ιστορικός καθηγήτρια Πανεπιστημίου κ. Σία Αναγνωστοπούλου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Μπονάνος και ο ιδιωτικός ερευνητής και συγγραφέας κ. Γιώργος Τσούκαλης. Την εκδήλωση παρουσίασε ο δημοσιογράφος κ. Κώστας Φλαμής, ενώ τον συντονισμό του πάνελ είχε η δημοσιογράφος κ. Βίκυ Μαυρομάτη.
Το παρών έδωσαν πολλοί φορείς της Πάτρας, ευρύτερα της Αχαϊας, καθώς και της Ναυπάκτου, πολλοί εκλεκτοί καλεσμένοι ανάμεσα στους οποίους ήταν ο εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτη Πατρών π. Προκόπιος, ο πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Ναυπάκτου π. Καλλίνικος Γεωργάτος, ο π. Σκιαδαρέσης, εκπρόσωποι του Δήμου Πατρέων και της ΠΕ Αχαΐας, ο Δήμαρχος Ναυπάκτου, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι Αχαΐας, πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι του πνευματικού και καλλιτεχνικού χώρου, πρόεδροι Σωματείων και Συλλόγων όπως το Άλμα Ζωής, εκπρόσωποι του επαγγελματικού κόσμου της αχαϊκής πρωτεύουσας όπως ο κ. Δούρος.
Μετά την εισαγωγή από τον παρουσιαστή κ. Φλαμή, ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους δυο διοργανωτές κ. Άννα Μαρία Ρογδάκη και κ. Κώστα Βοργιά. Αμέσως μετά η κ. Μαυρομάτη αναφέρθηκε αναλυτικά στο πληθωρικό και πολύμορφο έργο και στην ευρύτερη κοινωνική προσφορά της πρ. υπουργού κ. Λούκας Κατσέλη και στην καθοριστική συμβολή της στην προστασία της Πρώτης Κατοικίας. Θα πρέπει να τονισθεί ότι στην τόσο συγκινητική αυτή βράβευση «Αριστείου Κοινωνικής Προσφοράς» συσπειρώθηκε επιπλέον κι η πλειοψηφία 11 σωματείων της Πάτρας με γυναίκα πρόεδρο όπου ομόφωνα αποφάσισαν θετικά στην εν λόγω βράβευση.
Εν συνεχεία ο γνωστός ερευνητής και συγγραφέας κ. Γιώργος Τσούκαλης με την ιδιότητά του ως μέλος στην UNESCO και ως Διευθυντής του Περιοδικού πολιτισμού Αrt and Αrt Μagazine, βράβευσε την πρόεδρο της ΕΓΥΠΑ κ. Ρογδάκη και την συγγραφέα κ. Λειβαδά- Ντούκα. Το βραβείο αυτό, είπε, έχει δοθεί επιλεκτικά σε προσωπικότητες όπως ο Μίκης Θεοδοράκης και ο Γιώργος Πλέσσας. Η κ. Λειβαδά προσφέρει στον πολιτισμό της πατρίδας μας εξαιρετικό έργο, ενώ η κ. Ρογδάκη ως πρόεδρος της ΕΓΥΠΑ, πέραν των παλαιότερων δωρεών, έχει πρόσφατα προσφέρει 250.000 € σε εξοπλισμό στο νοσοκομείο της Πάτρας «Άγιος Ανδρέας», ενώ ετοιμάζεται νέα φιλανθρωπική πρωτοβουλία ύψους 500.000€.
Ακολούθησε η παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος. Πρώτη μίλησε η κ. Χριστίνα Αλεξοπούλου η οποία εξέφρασε όπως δήλωσε «την τεράστια χαρά μου γιατί σήμερα αναδεικνύουμε το έργο δυο σπουδαίων γυναικών, η κάθε μια στο είδος της, της κ. Κατσέλη και της κ. Λειβαδά». Αφού αναφέρθηκε στο βιβλίο στην κάθε του λεπτομέρεια, επικεντρώθηκε με ακρίβεια στην επικαιρότητά του. Στα δεδομένα της τότε εποχής και της τωρινής, όπως η προσπάθεια της επικράτησης στη Μεσόγειο, οι συγκρούσεις των τότε δυνάμεων και τα σημερινά συμφέροντα, οι επιθέσεις της Οθ. Αυτοκρατορίας τότε, και σε ποια μορφή γίνονται σήμερα με τις προσφυγικές ροές και τις διαφορετικές πιέσεις που ασκούνται.
Τον λόγο πήρε ο Αντιπεριφεριάρχης ΠΕ Αχαϊας κ. Χαράλαμπος Μπονάνος ο οποίος εξήρε την 10ετή μελέτη για την συγγραφή του έργου. Μίλησε για την σπουδαιότητα που είχαν για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία οι τρεις ναυμαχίες που έλαβαν χώρα σε ελληνικά ύδατα: αυτή της Σαλαμίνας, του Ακτίου και της Ναυπάκτου. Ανέφερε ότι το έργο μπορεί να ειδωθεί από τρεις σκοπιές: ιστορική, κοινωνική και λογοτεχνική. Έδωσε μεγάλη σημασία στα αποτελέσματα της Ναυμαχίας. Μίλησε για «το πόσο επίκαιρο είναι και πως υπενθυμίζει μέσω των ιστορικών δεδομένων τις αξίες, λέει ‘όχι’ στην βαρβαρότητα και τονίζει, με τον δικό του τρόπο, την υποχρέωση της Ευρώπης για κοινή πολιτική και στήριξη της Ελλάδας».
Ακολούθησε η Παν. Καθ. Ιστορίας κ. Σία Αναγνωστοπούλου η οποία ευχαρίστησε την συγγραφέα γιατί έχει δώσει τόσο κόπο για να γράψει αυτό το βιβλίο. «Αυτό το βιβλίο» είπε «έχει πάνω από όλα κόπο». Δήλωσε πως δεν έχει διαβάσει κανένα βιβλίο που να αναλύει με τόση ακρίβεια και σε τόσο βάθος την Μεσόγειο του τότε. Από κάθε άποψη και σε κάθε τομέα. Περιγράφονται και οι πόλεις και τα δεδομένα της εποχής, αλλά υπάρχει και μεγάλη μέριμνα για να δειχθεί ο πόλεμος, η σύγκρουση, η ναυμαχία. Η συγγραφέας προσεγγίζει τα γεγονότα από τρεις σκοπιές: πολιτική, οικονομική, και ουμανιστική, χαρακτηριστικό της τότε εποχής. Και η προσέγγισή της είναι με ακρίβεια και ζωντανή. Αυτό που έρχεται στην επιφάνεια μέσα από το βιβλίο είναι η άνοδος της εξεγερσιακής συνείδησης των Ελλήνων. Και κατέληξε πως το έργο αυτό είναι άσκηση μυαλού και συναισθημάτων, ενώ ευχαρίστησε την συγγραφέα που της έδωσε την δυνατότητα να διαβάσει για να παρουσιάσει αυτό το ιστορικό μυθιστόρημα.
Την παρουσίαση έκλεισε η συγγραφέας η οποία αναφέρθηκε στους σκοπούς του βιβλίου που είναι η ανάδειξη του ρόλου των Ελλήνων και δη των Ιονίων και των Κρητών, η δύναμη της αδελφοσύνης των λαών, η επικαιρότητα τέτοιου είδους συγκρούσεων και η καθιέρωση επετειακών εκδηλώσεων σε όλον τον Ιόνιο χώρο – και στην Κρήτη- κι η ανάδειξη του ρόλου της Ι.Μ. Αγίων Φανέντων Σάμης και της Κεφαλληνίας ευρύτερα. Έδειξε δε οπτικό υλικό σχετικά με το πλήθος κειμηλίων που υπάρχει στον Ιόνιο χώρο.
Ακολούθησε δεξίωση στον χώρο του ξενοδοχείου, και παρετέθη γεύμα σε πολύ γνωστό εστιατόριο της Πάτρας.