Τελεσίγραφο Τουρκίας σε Ρωσία

Το μήνυμα αυτό έρχεται την ώρα που η Τουρκία έχει ξεκινήσει μεγάλης έκτασης αντεπίθεση έχει εξαπολύσει η Τουρκία κατά των δυνάμεων του Άσαντ, μετά τον θάνατο πέντε Τούρκων στρατιωτών.

Το τουρκικό Υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι 101 Σύροι εξουδετερώθηκαν, μετά τον θάνατο πέντε τούρκων στρατιωτών στο Ιντλίμπ, όπως μεταδίδει το SigmaLive.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας, πέντε στρατιώτες έπεσαν νεκροί και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν στα πυρά πυροβολικού των δυνάμεων του καθεστώτος Μπασάρ Αλ Άσαντ στα βόρεια του Ιντλίμπ στη Συρία.

Μετά την επίθεση διεξάγονται έντονες συγκρούσεις, καθώς ο τουρκικός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον των δυνάμεων του Άσαντ ως απάντηση.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε αμέσως ενημέρωση από τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Στη σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκία αναφέρονται τα εξής:

«Πέντε ηρωικοί στρατιώτες μας έπεσαν μάρτυρες και άλλοι πέντε στρατιώτες μας τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα των έντονων πυρών πυροβολικού του καθεστώτος στις 10 Φεβρουαρίου 2020 κατά των δυνάμεών μας στην περιοχή  οι οποίες έχουν εγκατασταθεί για να παρεμποδίσουν της συγκρούσεις στο Ιντλίμπ, να διασφαλίσουν την ασφάλεια των συνόρων μας και να εμποδίσουν την μετανάστευση και το ανθρώπινο δράμα. Σημειώθηκε πως οι στόχοι που εντοπίστηκαν στην περιοχή μετά την επίθεση πλήγηκαν έντονα αμέσως με οχήματα υποστήριξης πυρός και δόθηκε η απαραίτητη απάντηση».

«Οι στόχοι καταστράφηκαν και δεν αφήσαμε και δεν θα αφήσουμε ανεκδίκητο το αίμα των μαρτύρων μας. Οι εξελίξεις παρακολουθούνται από κοντά και λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα» συνεχίζει η ανακοίνωση ανακοίνωση.

Ο υπεύθυνοςς Επικοινωνίας Φαχρεττίν Αλτούν δημοσίευσε ένα μήνυμα από το λογαριασμό του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Twitter:

«Η επίθεση που εξαπολύθηκε απαντήθηκε με το παραπάνω. Οι στόχοι του εχθρού εξαλείφθηκαν αμέσως και πάρθηκε η εκδίκηση για τους μάρτυρές μας. Ο εγκληματίας πολέμου που έδωσε την εντολή αυτής της άνανδρης επίθεσης έβαλε στο στόχαστρο όχι μονάχα την Τουρκία αλλά όλη τη διεθνή κοινότητα. Οι ηρωικές τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μας οι οποίες εργάζονται παντού στον κόσμο για ειρήνη και την σταθερότητα, θα συνεχίσουν να σπάνε τα χέρια που απλώνονται στη σημαία μας, θα συνεχίζσουννα εμπνέουν εμπιστοσύνη στους φίλους και φόβο στους εχθρούς» γράφει ο Αλτούν.

Τούρκοι αξιωματούχοι διεμήνυσαν σε μέλη μιας ρωσικής αντιπροσωπείας που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Άγκυρα πως οι επιθέσεις των συριακών δυνάμεων εναντίον τουρκικών φυλακίων στη βορειοδυτική Συρία πρέπει να σταματήσουν άμεσα, προειδοποιώντας πως τέτοιες επιθέσεις δεν θα παραμείνουν αναπάντητες, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε έπειτα από τις συνομιλίες που είχαν ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν και μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας, η τουρκική προεδρία ανέφερε ότι ειπώθηκε στους Ρώσους ότι οι επιθέσεις σε τουρκικές δυνάμεις είναι απαράδεκτες και πως η Μόσχα πρέπει να εκπληρώσει τα καθήκοντά της όπως ορίζονται στη συμφωνία που υπέγραψαν Άγκυρα και Μόσχα το 2018 για τη ζώνη αποκλιμάκωσης στη Συρία.

Πηγή: newpost, BBC, Sputnik. RT, Bloomberg

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 10/2/2020 #ODUSSEIA #ODYSSEIA