Οι ανακοινώσεις του εκπρόσωπου της τουρκικής κυβέρνησης Ιμπραχίμ Καλίν ότι η Άγκυρα ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο και στις περιοχές θαλάσσιας ευθύνης που συμφώνησε με τη Λιβύη, είναι μία εξέλιξη που προκαλεί «πονοκέφαλο» στην ελληνική κυβέρνηση αλλά αντιμετωπίζεται με ψυχραίμια.
Με βάση το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, οι περιοχές αυτές εκτείνονται από το Καστελόριζο και ανατολικά και νότια της Κρήτης. Η τουρκική πλευρά συνεχίζει προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή βασιζόμενη στο «πειρατικό» μνημόνιο μεταξύ Άγκυρας – Τρίπολης το οποίο έχει καταδικάσει η ΕΕ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Γαλλία και όλοι οι ισχυροί «παίχτες» της περιοχής.
«Λόγω της συμφωνίας μας με την επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες και τις γεωτρήσεις μας στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στις περιοχές που συμφωνήσαμε με τη Λιβύη. Σε αυτό το ζήτημα πρέπει να τονίσω πως είμαστε αποφασισμένοι» δήλωσε ο Καλίν σε προκλητικούς τόνους.
Στέλνει ενισχύσεις στη Συρία η Άγκυρα
Η Τουρκία έστειλε νέες στρατιωτικές ενισχύσεις στις θέσεις παρατήρησης που έχει δημιουργήσει στην Ιντλίμπ, όπου οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος προχωρούν παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Άγκυρας, μεταδίδουν σήμερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Μια φάλαγγα 150 στρατιωτικών οχημάτων, που μεταφέρει εξοπλισμό και στρατεύματα, διέσχισε τα τουρκοσυριακά σύνορα προς την κατεύθυνση της Ιντλίμπ, όπου η Άγκυρα στέλνει εδώ και ημέρες ενισχύσεις, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Η αποστολή των ενισχύσεων αυτών γίνεται ενώ οι συριακές φιλοκυβερνητικές δυνάμεις φαίνεται να είναι έτοιμες να καταλάβουν την πόλη Σαρακέμπ, στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ.
Στην Άγκυρα, πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας δήλωσε πως οι τουρκικές θέσεις παρατήρησης στον τομέα της Σαρακέμπ είναι «σε θέση να αμυνθούν» σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση από τις δυνάμεις του καθεστώτος.
Η Τουρκία διαθέτει δώδεκα θέσεις παρατήρησης στην επαρχία Ιντλίμπ στο πλαίσιο συμφωνίας που συνήψε με τη Ρωσία, σύμμαχο του συριακού καθεστώτος. Τρεις από τις θέσεις αυτές, στο νοτιοανατολικό τμήμα της επαρχίας, βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε τομείς, τον έλεγχο των οποίων έχουν τώρα οι συριακές καθεστωτικές δυνάμεις χάρη στην προέλαση που πραγματοποίησαν πρόσφατα, σύμφωνα με την πηγή στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε για άλλη μια φορά τη Ρωσία να «φρενάρει» την επέλαση των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος στην Ιντλίμπ «το συντομότερο δυνατόν».
Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε πως η Τουρκία θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να σταματήσει την ανθρωπιστική τραγωδία στην Ιντλίμπ, όπου χθες συριακές δυνάμεις υπό τη Ρωσία εισήλθαν στη στρατηγικής σημασίας πόλη Σαρακέμπ στην προσπάθειά τους να καταλάβουν το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στη χώρα.
Νωρίτερα, οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, με την υποστήριξη της συμμάχου του Ρωσίας, προέλασαν σε μια πόλη-κλειδί της επαρχίας Ιντλίμπ, της τελευταίας που απομένει στα χέρια των τζιχαντιστών και των ανταρτών, με μια εξαιρετικά καταστροφική επίθεση στο βορειοδυτικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας, όπου σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση σκοτώθηκαν 17 άμαχοι, ανάμεσά τους και παιδιά.
Ρωσική αντιπροσωπεία θα φθάσει σήμερα, Σάββατο, στην Τουρκία για συνομιλίες με στόχο να σταματήσει η «επίθεση» της συριακής κυβέρνησης και να μπει τέλος στην ανθρωπιστική καταστροφή στη βορειοδυτική συριακή επαρχία Ιντλίμπ, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ιράν: Είμαστε έτοιμοι να διευθετήσουμε την κόντρα Ερντογάν-Άσαντ
Ο Ιρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε την Πέμπτη ότι η χώρα του, ως ένας από τους εγγυητές της διαδικασίας της Αστάνα, είναι έτοιμη να κάνει ό,τι είναι δυνατόν, για να διευθετήσει τις συγκρούσεις μεταξύ Τουρκίας και Συρίας στην επαρχία Ιντλίμπ.
“Το Ιράν είναι έτοιμο να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να διευθετήσει τις διαφορές μεταξύ της Δαμασκού και της Άγκυρας σχετικά με τις εξελίξεις στην Ιντλίμπ”, ανέφερε ο Majid Takht-Ravanchi, σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με την κατάσταση στην Ιντλίμπ.
Επισημαίνοντας την αδιαμφισβήτητη αποφασιστικότητα του Ιράν στην εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας, ο πρεσβευτής προειδοποίησε για την κακή κατάσταση στην Ιντλίμπ, τονίζοντας ότι η κρίση στη βορειοδυτική επαρχία της Συρίας δεν πρέπει να ξεφύγει από τον έλεγχο.
Προκαλεί ξανά ο Τσαβούσογλου
Η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλους στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, πλην της ελληνοκυπριακής πλευράς, δήλωσε χθες ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δημιουργώντας προβληματισμό για το που το πάει αυτή τη φορά η Άγκυρα σε σχέση με το κυπριακό ζήτημα.
Σε συνέντευξη τύπου έπειτα από συνάντησή του με τον Σλοβάκο Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως η κατάσταση στο Ίντλιμπ εξακολουθεί να είναι σοβαρή, προσθέτοντας ότι λόγω των επιθέσεων του καθεστώτος Άσαντ μεγάλος αριθμός ανθρώπων αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σπίτια του.
«Το καθεστώς επιτέθηκε και στους δικούς μας στρατιώτες. Απαντήσαμε απανωτά και με το παραπάνω. Σε αυτό το θέμα ανακοινώσαμε την αποφασιστικότητά μας και στη Ρωσία», ανέφερε.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι αύριο θα φτάσει ρωσική αντιπροσωπεία στην Τουρκία για συνομιλίες. «Στόχος μας είναι να σταματήσουν οι επιθέσεις του καθεστώτος και να δοθεί ώθηση στην πολιτική διαδικασία», ανέφερε.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ακόμη ότι λόγω των δραστηριοτήτων γεώτρησης στην ανατολική Μεσόγειο και τη συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη για τη θαλάσσια δικαιοδοσία προκλήθηκε ένταση στις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ.
Ψύχραιμη η αντίδραση της Αθήνας
Η Αθήνα στο μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων αντέδρασε με ψυχραιμία με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να επιχειρεί να ρίξει τους τόνους.
Σε ερώτηση για τον κίνδυνο θερμό επεισοδίου, ο Νίκος Δένδιας μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στην ΕΡΤ είπε: «Ευλπιστώ ότι η Τουρκία δεν έχει σχεδιάσει κάτι τέτοιο. Αντιμετωπίζουμε την Τουρκία και με τα δύο σενάρια.Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης. Στην απευκταία πιθανότητα θερμού επεισοδίου μπορούμε και μόνοι μας αλλά δεν θα είμαστε μόνοι» τόνισε με νόημα ο κ. Δένδιας.
Απαντώντας στην τελευταία πρόκληση της Τουρκίας και στην προαναγγελία για γεωτρήσεις σε περιοχή κοντά στο Καστελόριζο, ο Νίκος Δένδιας κάλεσε την Τουρκία να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια.
Επίσης επεσήμανε ότι «καμία ελληνική κυβέρνηση, όχι μόνο η δική μας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δε μπορεί να αποδεχτεί τη γκριζοποίηση τμημάτων της ελληνικής επικράτειας. Δε μπορεί να το αποδεχτεί. Δεν είναι θέμα αν έχουμε διακριτική ευχέρεια, αν διατυπώσαμε σωστά τη σκέψη μας, αν μας αρέσει. Δε γίνεται».
Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ο Νίκος Δένδιας γνωστοποίησε πως «είμαστε πολύ κοντά στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με τους Ιταλούς». Αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογο του Ντι Μάιο, είπε επίσης ότι η συζήτηση για τον Eastmed δεν είναι θεωρητική και εκτίμησε ότι ο αγωγός θα προχωρήσει και σε αυτόν θα συμμετάσχουν τελικά και οι Ιταλοί.
Τουρκικά παιχνίδια με τα Ίμια – Τι απαντά η Αθήνα
Χθες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τράβηξε για μία ακόμη φορά το σκοινί «γκριζάροντας» τα Ίμια και άλλα νησιά καθώς ισχυρίστηκε ότι είχε προειδοποιήσει την Αθήνα να μην προχωρήσει φέτος σε επετειακές εκδηλώσεις στα Ιμια για να μην προκληθεί ένταση, αλλιώς «η Τουρκία θα αντιδρούσε διαφορετικά».
Η νέα πρόκληση του Ερντογάν δείχνει ότι η Τουρκία, 24 χρόνια μετά το θερμό επεισόδιο των Ιμίων που εγκαινίασε την τουρκική θεωρία των γκρίζων ζωνών, επιμένει να επικαιροποιεί και να παγιώνει αυτή τη διεκδίκηση.
Ο τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους έπειτα από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του ανέφερε συγκεκριμένα πως «φέτος δεν ζήσαμε κρίση στα Ιμια (σ.σ.: ο Ερντογάν τα αποκάλεσε Καρντάκ) γιατί τηρήσαμε μια συγκεκριμένη στάση.
Δηλώσαμε πως αν γίνει κάποια κίνηση όπως στο παρελθόν τότε θα απαντήσουμε διαφορετικά και θα δείτε πως αν η Ελλάδα δεν κάνει κάτι στα Ιμια δεν θα γίνει και από την πλευρά μας». Ομως ο Ερντογάν δεν περιορίστηκε σ’ αυτό, αλλά προχώρησε και στο γκριζάρισμα κι άλλων νησιών χωρίς να προσδιορίσει ποια εννοεί. Πρόσθεσε στη συνέχεια των ίδιων δηλώσεών του ότι ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας «πιθανότατα θα καλούσε τον έλληνα υπουργό Αμυνας για να τον ευχαριστήσει και για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία στα Ιμια και στα υπόλοιπα νησιά».
Ο Νίκος Δένδιας έσπευσε να διαψεύσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις δηλώσεις Ερντογάν για τα Ίμια.
«Καμία κατανόηση και προσυνεννόηση με την Τουρκία για το θέμα των Ιμίων δεν μπορεί να υπάρξει με την Τουρκία. Καμία κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί την γκριζοποίηση του Αιγαίου» είπε ο υπουργός Εξωτερικών.
Ερμπακάν: Η Κύπρος θεωρείται κομμάτι της Τουρκίας
Προκλητικός με γραμμή το ίδιο ή και περισσότερο σκληρή και από του Ερντογάν εμφανίστηκε ο Πρόεδρος του Νέου Κόμματος της Ευημερίας, Φατίχ Ερμπακάν κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο και τη συνάντησή του με τον Μουσταφά Ακιντζί.
Στον απόηχο της επίσκεψής του, ο Ερμπακάν παρέθεσε σήμερα συνέντευξη Τύπου σε ξενοδοχείο της κατεχόμενης Λευκωσίας.
Ο Ερμπακάν αναφέρθηκε στον πατέρα του, Νετσμετίν Ερμπακάν, ο οποίος είχε κατανοήσει, όπως σημείωσε, τη σημασία της Κύπρου. Σημείωσε ότι η Κύπρος θεωρείται κομμάτι της Τουρκίας και πως δεν πρέπει να γίνουν ποτέ παραχωρήσεις. Τόνισε, επίσης, ότι πέραν της στρατηγικής της σημασίας, η Κύπρος έχει ποτιστεί από το αίμα «Τούρκων μαρτύρων».
Σε σχέση με το ενεργειακό, ο Ερμπακάν κατάγγειλε τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω του αγωγού EastMed και δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν πρέπει να αποποιηθούν τα δικαιώματά τους. Εξέφρασε ακόμα την άποψη ότι οι Μεγάλες Δυνάμεις προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα ενεργειακά κοιτάσματα του νησιού και να το καταστήσουν υποχείριο του Ισραήλ.
Τέλος, ο Ερμπακάν ήταν απόλυτος: «Όσα κερδήθηκαν το 1974 δεν πρέπει να παραχωρηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Δήλωσε δεν θα έπρεπε να αποχωρήσει ούτε ένας Τούρκος στρατιώτης από το νησί και πως η «ΤΔΒΚ» πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει ως ξεχωριστό κράτος, ενάντια στα σχέδια περί «δικοινοτικής ενιαίας Κύπρου», επιδιώκοντας την αναγνώριση των ισλαμικών κρατών.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις προετοιμάζονται για την επόμενη κίνηση της Άγκυρας
Οπως έγραψε χθες το Newpost.gr h προαναγγελία με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι η Άγκυρα έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε σεισμογραφικές έρευνες αλλά και σε γεωτρήσεις στις περιοχές που συμφώνησε με τη Λιβύη είναι πλέον γεγονός. Το επόμενο βήμα θα είναι προφανώς η έκδοση κάποιας navtex για σεισμογραφικές έρευνες κάπου μέσα σε αυτή την τεράστια περιοχή που ξεκινά νότια του Καστελόριζου και φτάνει έως νοτιοδυτικά της Κρήτης. Εκεί που σύμφωνα με το Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο συνορεύουν οι θαλάσσιες ζώνες των δύο κρατών.
Η επόμενη φορά, λοιπόν, που το «Oruc Reis» θα επιχειρήσει να κινηθεί δυτικά δεν θα είναι λόγω «καιρικών συνθηκών» όπως ακριβώς πριν από μια εβδομάδα αλλά για να εκτελέσει διατεταγμένη αποστολή βάζοντας ουσιαστικά «φωτιά» στην περιοχή. Ήδη το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό φροντίζει να προλειάνει το έδαφος με έκδοση navtex για ασκήσεις στην ίδια περίπου περιοχή τις επόμενες ημέρες.
Αν η Τουρκία πραγματοποιήσει την απειλή της, τα γεγονότα, όπως εκτιμούν στρατιωτικές πηγές που χειρίστηκαν την περασμένη εβδομάδα την «εισβολή» του «Oruc Reis» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, δεν θα έχουν καμία σχέση με όσα συνέβησαν πριν από λίγες ημέρες
Το Πολεμικό Ναυτικό σύμφωνα άλλωστε και με όσα έχει διαμηνύσει η Αθήνα θα είναι υποχρεωμένο να μην επιτρέψει στο τουρκικό πλοίο να προχωρήσει σε σεισμογραφικές έρευνες αφού αυτό θα συνεπάγεται ξεκάθαρη παραβίαση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Σε περίπτωση, λοιπόν, που η Άγκυρα επιχειρήσει να κάνει πράξη τις απειλές Καλίν το ελληνικό επιχειρησιακό σχέδιο θα είναι εντελώς διαφορετικό. Αρχικά, αναμένονται μια σειρά από διπλωματικές ενέργειες με παράλληλη όμως στρατιωτική δράση τουλάχιστον σε επίπεδο άμεσης προετοιμασίας ανάλογα και με τις κινήσεις των γειτόνων. Τα σχέδια στο Γενικό Επιτελείο όχι απλά υπάρχουν αλλά ήδη έχουν εφαρμοστεί στην πράξη κατά τη διάρκεια ασκήσεων έτσι ώστε να γνωρίζουν όλοι από τους ανώτατους επιτελείς και την ηγεσία έως τα πληρώματα και όσες άλλες δυνάμεις απαιτηθούν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν.
Η στρατιωτική ηγεσία γνωρίζει καλά ότι το πλεονέκτημα της πρώτης κίνησης το έχει η Άγκυρα η οποία ενδέχεται να προσπαθήσει να αιφνιδιάσει για να φέρει την Αθήνα από την αρχή σε δύσκολη θέση ακόμα και προ τετελεσμένων. Και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στρατιωτική πηγή, οι ελληνικές αρχές πρέπει να αντιληφθούν οποιαδήποτε τουρκική ενέργεια νωρίς ακόμα και έξω από την οριογραμμή με στόχο η αποτροπή να πραγματοποιηθεί έγκαιρα.
Όπως εκτιμάται, ο χρόνος πλέον φαίνεται να πιέζει ακόμη περισσότερο την Άγκυρα έπειτα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει στη Συρία όπου δοκιμάζεται πλέον ή ακόμα και είναι προ της κατάρρευσης η συμφωνία με τη Ρωσία. Επιπλέον, η ανησυχία της Άγκυρας ότι οι δυνάμεις του προέδρου Σάρατζ στη Λιβύη παρά τη βοήθεια που προσφέρεται δεν αντέξουν φαίνεται ότι επιτείνει την ανάγκη να επιταχυνθούν οι εξελίξεις.
Για τους Έλληνες επιτελείς η «εισβολή» του «Oruc Reis» ίσως αποτέλεσε για την Άγκυρα μια πρόβα «τζενεράλε» όμως δεν αποκλείουν ότι οι γείτονες ενδέχεται να δοκιμάσουν ξανά τα αντανακλαστικά της Αθήνας πριν προχωρήσουν σε μια ουσιαστική κίνηση.
Η περιοχή δεν είναι για κανέναν εύκολη ειδικά όσο πιο νότια και δυτικά επιχειρήσουν να κινηθούν τουρκικά πλοία. Γεγονός που φάνηκε άλλωστε και την περασμένη εβδομάδα όταν χρειάστηκε να προωθηθεί στην Κάρπαθο η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», ενώ ζητήθηκε και η συνδρομή μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας προκειμένου να προσεγγίσουν γρήγορα το τουρκικό πλοίο.
Αμυντική ενίσχυση Κύπρου με νέους πυραύλους ΕXOCET και Μistral
Η MBDA έχει υπογράψει δύο συμβόλαια με την Κύπρο για την πώληση πυραύλων Mistral και Exocet, με εκτιμώμενο κόστος €240 εκατομμύρια σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ.
Αρχικά, όπως υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα «La Tribune», τα συμβόλαια υπογράφηκαν τον Δεκέμβριο και η διαπραγμάτευση είχε ξεκινήσει τον Ιούλιο. Το εκτιμώμενο κόστος για τα Mistral είναι €150 εκατ. και των Exocet €90 εκατομμύρια. Η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί ήδη χρήστη των δύο όπλων, με τα τωρινά συμβόλαια να αφορούν το πιο πιθανό τις νεότερες εκδόσεις παραγωγής. Στην περίπτωση των Exocet το δημοσίευμα αναφέρει «πώληση συστοιχίας». Πρόσφατα όμως είδαν το φως της δημοσιότητας κυπριακές αναφορές για αναβάθμιση των υφιστάμενων Exocet καθώς επίσης για επιθυμία αναζήτησης ενός βλήματος κατά πλοίων με μικρότερο βεληνεκές (και πιο οικονομικό κόστος απόκτησης).
Πηγή: BBC, Newpost, Bloomberg, La Tribune
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 8/2/2020 #ODUSSEIA #ODYSSEIA