87 χρόνια από την ίδρυση του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος. 2 Κεφαλλονίτες ανάμεσα στους ιδρυτές του

Ο Αντώνης Μπενάκης επέλεξε την τοποθεσία ψηλά στον λόφο με την απεριόριστη θέα στον γαλανό Σαρωνικό, διότι εκεί ήταν ένας από τους τρεις Ναυστάθμους της αρχαιότητας. Αρχικά ονομάστηκε «Ναυτικός Ομιλος Αθηνών», το 1936 μετονομάστηκε σε «Ναυτικό Ομιλο Ελλάδος». Το 1940, επί Βασιλέως Γεωργίου του II, πήρε την ονομασία «Βασιλικός Ναυτικός Ομιλος Ελλάδος» (BNOE) και από το 1973 ίσχυσε η σημερινή «Ναυτικός Ομιλος Ελλάδος» (NOE).

Σημαντικότεροι σταθμοί της περιόδου της προεδρίας του Αντώνη Μπενάκη 1933-1954 είναι: η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, όπου προσέλκυσε ιστιοφόρα σκάφη Ελλήνων και ξένων, δημιουργώντας την πρώτη τουριστική κίνηση στην Ελλάδα. O πρώτος ιστιοπλοϊκός αγώνας έγινε τον Ιούνιο του 1934. Το 1938 ίδρυσε την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία. Στη διάρκεια της Κατοχής ο Ομιλος αδράνησε, διότι μέρος του κτιρίου είχε μετατραπεί σε ξυλουργικό εργοστάσιο. Το 1942 ο Ομιλος δημιούργησε συσσίτια και πρόσφερε καθημερινά δωρεάν φαγητό σε 350 παιδιά, καθώς και ιατρική περίθαλψη.

Οταν τελείωσε ο πόλεμος, ο Ομιλος ξεκίνησε και πάλι την ιστιοπλοϊκή δράση, αγοράζοντας με τη βοήθεια φίλων και μελών σκάφη. Το 1948 συμμετέχει για πρώτη φορά η ιστιοπλοΐα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου με πλήρωμα από τον NOE. Εχει διοργανώσει πολλά παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα με επιτυχίες των αθλητών του σε εθνικούς και διεθνείς ιστιοπλοϊκούς αγώνες. Το 1960, η χρονιά-σταθμός: στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης, το σκάφος τύπου Dragon-Νηρεύς, με κυβερνήτη τον τότε διάδοχο Κωνσταντίνο και πλήρωμα τους Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και Γεώργιο Ζαΐμη, κατέκτησε το πρώτο Χρυσό Ολυμπιακό Μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα.

Κύριος σκοπός του Ομίλου εξακολουθεί να είναι η συστηματική καλλιέργεια και η ανάπτυξη του αθλητισμού. Για τις πληροφορίες αυτές, η στήλη ευχαριστεί θερμά το μέλος του Δ.Σ. την κ. Αννα Ανδρεάδη.

Στον NOE λειτουργούν Σχολές Ιστιοπλοΐας για ιστιοπλοΐα Ανοικτής Θαλάσσης και Τριγώνου, Σχολή Καταδύσεων και Σχολή Ταχυπλόων Σκαφών. Πρέπει να τονιστεί η συμβολή του Ομίλου ως κέντρου αθλητικών, πολιτιστικών, ιστορικών και κοινωνικών εκδηλώσεων με αναγνωρισμένη συνεισφορά. Διακεκριμένες προσωπικότητες διεθνούς κύρους που τον επισκέπτονται για πρώτη φορά εκφράζουν τον θαυμασμό τους, ρωτούν για την ιστορία του και επιστρέφουν ξανά για την υψηλού επιπέδου φιλοξενία στους χώρους του και την απαράμιλλη θέα του στο Μικρολίμανο.

ΜΝΜ

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 4/2/2020 #ODUSSEIA #ODYSSEIA