Κορυφώνεται η αντιπαράθεση Άγκυρας-Μόσχας

Ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε στο σημείο να απειλήσει τους Ρώσους λέγοντας: «Μη διανοηθείτε να μπείτε στο δρόμο μας» καθώς η Τουρκία θα εκδικηθεί τον θάνατο έξι Τούρκων στρατιωτών στο Ιντλίμπ, από δυνάμεις του Συριακού Αραβικού Στρατού της κυβέρνησης Άσσαντ.

Με την σημερινή επίθεση των δυνάμεων του Άσαντ στο Ιντλίμπ, η διάσταση απόψεων Άγκυρας-Μόσχας γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρη με τη DW να υπογραμμίζει πως η συμφωνία Τουρκίας – Ρωσίας που έχει υπογραφεί στο Σότσι έχει ουσιαστικά καταρρεύσει.

Οι εξελίξεις στη Συρία δεν συνιστούν μια απλή διαφωνία σε ό,τι αφορά την προέλαση των δυνάμεων του Άσαντ στην περιοχή του Ιντλίμπ.

Είναι ουσιαστικά η κορυφή του παγόβουνου για τις εξελίξεις ανατολικά του Ευφράτη και όχι μόνο εντός της Συρίας. Όπως τονίζουν αναλυτές στην Τουρκία η στάση της Ρωσίας στην Συρία άλλαξε μετά την στάση της Άγκυρας στην Λιβύη με την ανοιχτή στήριξη στον Σαράτς παρά την διαφωνία της Μόσχας.

Ο Πούτιν στηρίζει τον Χαφτάρ και ουσιαστικά και στην Συρία αλλά και στην Λιβύη, Τουρκία και Ρωσία βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα.

Ο κ. Ερντογάν αναχωρώντας σήμερα το πρωί για την Ουκρανία ανακοίνωσε ότι το τουρκικό πυροβολικό και η πολεμική αεροπορία απάντησαν στα πυρά των δυνάμεων του Άσαντ στοχεύοντας σε 40 σημεία που εντοπίστηκαν και σκότωσαν τουλάχιστον 35 στρατιώτες των καθεστωτικών δυνάμεων.

Οι τουρκικές δυνάμεις “εξουδετέρωσαν” 76 Σύρους στρατιώτες, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας

Οι τουρκικές δυνάμεις έπληξαν 54 στόχους στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας και “εξουδετέρωσαν” 76 Σύρους στρατιώτες, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Νωρίτερα σήμερα, η Άγκυρα ανέφερε ότι από τους βομβαρδισμούς των συριακών καθεστωτικών δυνάμεων σκοτώθηκαν πέντε Τούρκοι στρατιώτες στο Ιντλίμπ.

Ο Ακάρ πρόσθεσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας έχουν λάβει “όλων των ειδών τα μέτρα” στο Ιντλίμπ, επιμένοντας ότι η Άγκυρα έχει ενημερώσει τη Ρωσία, η οποία στηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 3/2/2020 #ODUSSEIA #ODYSSEIAÂ