Απάντηση στον Σπ. Φωκά για τη Γεωργική Σχολή

2. Δεν κλείσαμε την γεωργική επιστήμη στους τέσσαρις τοίχους μιας Σχολής. Αντιθέτως επιδιώξαμε να απελευθερωθεί και να διαδοθεί πλήρως η πληροφορία που υπήρχε από τη γεωργική εξέλιξη, έτσι ώστε να μπορεί να τη γνωρίσει ο τελικός ντόπιος επαγγελματίας και ερασιτέχνης χρήστης που τη χρειάζεται, όπως οραματίστηκε ο Ιδρυτής και Χορηγός της Σχολής ΠΑΝΑΓΗΣ ΒΑΛΛΙΑΝΟΣ.

3. Κατανοώντας σε βάθος τις αλλαγές που συντελούνται στην κοινωνία δημιουργήσαμε συνθέσεις (Μπενάκειο Ινστ/το, ΕΚΠΑ, Κορρές ΑΕ, τοπική ΔΑΟΚ, κλπ) αλλά και τολμήσαμε αναγκαίες υπερβάσεις (όπως μεταξύ άλλων, συντήρηση του αμπελώνα και του ελαιώνα της Σχολής με όλες τις γηγενής ποικιλίες, αποκλειστικά και μόνο για να μην χαθεί το σπάνιο ντόπιο γενετικό υλικό ενώ απόκτησε η Σχολή αναγνωρισμένο εμπορικό σήμα βιοκαλλιέργειας, τυποποίησης και διάθεσης ευρύ αριθμού παραγόμενων αγροτικών προϊόντων, δράση που στηρίχθηκε από μικρή μόνο μερίδα ευαισθητοποιημένων συμπολιτών μας ενώ αδιαφόρησαν οι συλλογικότητες του τοπικού επισιτισμού, εστιατόρια, ξενοδοχεία, επιμελητήριο, κλπ) παράλληλα δε, τακτοποιήσαμε χρονίζουσες σοβαρές οικονομικές εκκρεμότητες (ΙΚΑ, Εφορία, Μισθοδοσίες, κλπ). Τονίζω ότι οι τρίχρονες δραστηριότητες της εν λόγω Διοίκησης χρηματοδοτήθηκαν από τους τόκους διασφαλίζοντας το επενδυτικό Κεφάλαιο της Σχολής (προϊόν πώλησης Κάτω Κτήματος, απαλλοτρίωση δρόμου προς ΒΙΠΕ, κλπ).

4. Η πρόταση αξιοποίησης της Περιουσίας της Γεωργικής Σχολής ως «Επισκέψιμο Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα» σκόνταψε στο από 1906 ισχύον Καταστατικό της Σχολής. Στο υπό τροποποίηση Καταστατικό έτους 1995 υπήρχε κενό ως προς τη διαχείριση από τη Σχολή Επιδοτούμενων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων το οποίο καλύψαμε με την υποβολή προς τη Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων του Υπουργείου Οικονομικών ολοκληρωμένης πρότασης – προσθήκης ώστε αφού εγκριθεί να εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

5. Τα ετήσια οικονομικά στοιχεία διαχείρισης και οι αποφάσεις των εκτελεσμένων δραστηριοτήτων της εν λόγω Διοίκησης δημοσιεύτηκαν στο τοπικό τύπο της εποχής, παρουσιάστηκαν δημόσια στις υλοποιηθείσες επιστημονικές ημερίδες, στις συνεντεύξεις τύπου και στην επετειακή επιστημονική εκδήλωση των 100 χρόνων από την ίδρυση της Γεωργικής Σχολής, συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν ομόφωνα από τα Μέλη της τότε Διαχειριστικής Επιτροπής του Βαλλιανείου Κληροδοτήματος (το οποίο έχει και την αρμοδιότητα ορισμού της εκάστοτε Διοίκησης της Γεωργικής Σχολής) και τέλος υποβλήθηκαν προς αξιολόγηση στην πολιτική ηγεσία επιθεώρησης των Εθνικών Κληροδοτημάτων, δίχως να έχει καταλογιστεί κάποια παρατήρηση-σημείωση.

Αγαπητέ φίλε, πρώην Πρόεδρε, κ. Φωκά,

Εμπνέομαι από τους πρωτοπόρους και μαθαίνω από αυτούς. Με τους απαιτητικούς και τους καινοτόμους, με αυτούς που εξερευνούν τις δυνατότητες της εποχής είμαι σε διαρκή διάλογο ως ενεργός πολίτης, ευχόμενος να συναντηθούν οι τροχιές μας σε ένα παραγωγικό και δημιουργικό έργο.

Δρ. Σπυρίδων Ανδρ. Θεοτοκάτος,

Πρώην Πρόεδρος Διοικ. Επιτροπής Γεωργικής Σχολής Π. ΒΑΛΛΙΑΝΟΥ

ΟΔΥΣΣΕΙΑ,11/1/2020 #ODUSSEIA #ODYSSEIA