Συγκλονιστικές εικόνες στο «αντίο» στον Σουλεϊμανί στο Ιράν: Θρηνούν όλοι τον εθνικό ήρωά τους

Εικόνες που μετέδωσαν αγγλόφωνα μέσα ενημέρωσης δείχνουν ένα τεράστιο μαυροντυμένο πλήθος να διασχίζει μια γέφυρα, συμμετέχοντας σε πομπή στη μνήμη του Σουλεϊμανί.

Αρκετοί από τους παρευρισκόμενους θρηνούσαν κλαίγοντας και χτυπώντας το στήθος τους, ενώ δεν έλειπαν μηνύματα όπως το «Θάνατος στην Αμερική».

Το πρακτορείο Irib μετέδωσε εικόνες από το φέρετρο του Σουλεϊμανί, καλυμμένο με μια ιρανική σημαία, καθώς το έβγαζαν από το αεροπλάνο σήμερα τα ξημερώματα, πριν μεταφερθεί στην Αβάζ.

Το κανάλι έδειξε το πλήθος που συγκεντρωνόταν στην κεντρική πλατεία Μολάβι, κρατώντας σημαίες και πορτραίτα του Ιρανού στρατιωτικού διοικητή.

Στην πρωτεύουσα της χώρας, την Τεχεράνη, μέλη της Βουλής φώναξαν το σύνθημα «Θάνατος στην Αμερική» για μερικά λεπτά κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ISNA.

«Τραμπ, αυτή είναι η φωνή του ιρανικού έθνους, άκουσέ την» φέρεται να είπε ο πρόεδρος της Βουλής, Αλί Λαριτζαν.

Μετά τη δολοφονία του Σουλεϊμανί, η διεθνής κοινότητα εκφράζει φόβους για πιθανή ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διέταξε την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, διαμήνυσε πως η Ουάσινγκτον θα χτυπήσει το Ιράν «πολύ γρήγορα και πολύ σκληρά» εάν η Τεχεράνη προβεί σε αντίποινα κατά των ΗΠΑ.

Αναλυτές εκτιμούν πως οι φιλοϊρανικές οργανώσεις μπορούν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών βάσεων στις χώρες του Κόλπου καθώς και σε πλοία στο στρατηγικής σημασίας Στενό του Χορμούζ, το οποίο η Τεχεράνη μπορεί να κλείσει ανά πάσα στιγμή.

Οι καταστροφικές επιθέσεις εναντίον σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων τον Σεπτέμβριο του 2019, οι οποίες αποδόθηκαν στο Ιράν, ώθησαν το Ριάντ και το Αμπού Ντάμπι να υιοθετήσουν μια πιο φιλική προσέγγιση για να αποφευχθεί μια αναμέτρηση με το Ιράν.

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 5/1/2020 #ODUSSEIA #ODYSSEIAÂ