Ωστόσο οι επιθέσεις πιθανόν προκάλεσαν θύματα μεταξύ των ιρακινών αμάχων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
«Τη νύχτα της 4ης Ιανουαρίου, σημειώθηκαν δύο επιθέσεις με ρουκέτες κοντά σε ιρακινές βάσεις που φιλοξενούν στρατεύματα του συνασπισμού στη Βαγδάτη και στην Μπαλάντ», οι οποίες αύξησαν σε «συνολικά 13 τις επιθέσεις» που έχουν γίνει «τους τελευταίες δύο μήνες», ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού συνασπισμού, ο συνταγματάρχης Μάιλς Μπ. Κάγκινς ο τρίτος, σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.
Την ίδια ώρα η σορός του Ιρανού στρατιωτικού διοικητή Κασέμ Σολεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε στο Ιράκ σε αμερικανική στρατιωτική επιδρομή, επαναπατρίστηκε στο Ιράν, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRIB.
Συγκεκριμένα, μεταφέρθηκε αεροπορικώς στην πόλη Αβάζ του νοτιοδυτικού Ιράν, όπου άρχισαν οι τελετές μνήμης για τον Ιρανό υποστράτηγο.
H κρατική ιρανική τηλεόραση άρχισε πριν από τις 08.00 τοπική ώρα (06.30 ώρα Ελλάδας) να μεταδίδει απευθείας πρόγραμμα που δείχνει το μαυροφορεμένο πλήθος να έχει συγκεντρωθεί στο κέντρο αυτής της πόλης.
Σε δηλώσεις του ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ αναφέρθηκε με προσβλητικό τρόπο στον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, αποκαλώντας τον «αλαζόνα κλόουν», αναφερόμενος στο σχόλιό του ότι οι ιρακινοί «χόρευαν» από χαρά μετά την εξόντωση του υποστρατήγου Κασέμ Σολεϊμανί σε αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.
Ο Πομπέο μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στο Twitter βίντεο διάρκειας 22 δευτερολέπτων, στο οποίο εικονίζονται Ιρακινοί διαδηλωτές σ’ έναν δρόμο.
Συνόδευσε το βίντεο αυτό με τη λεζάντα «Ιρακινοί — Ιρακινοί — χορεύουν στον δρόμο για την ελευθερία· ευγνώμονες που ο στρατηγός Σολεϊμανί δεν υπάρχει πια».
«Πριν από 24 ώρες, ένας αλαζόνας κλόουν -μεταμφιεσμένος σε διπλωμάτη- υποστήριξε πως κόσμος χόρευε στους δρόμους του Ιράκ.
»Σήμερα, εκατοντάδες χιλιάδες υπερήφανοι Ιρακινοί αδελφοί μας και Ιρακινές αδελφές μας του απάντησαν απ’ άκρου σ’ άκρο της πατρίδας τους.
»Το τέλος της φθοροποιού παρουσίας των ΗΠΑ στη δυτική Ασία άρχισε», ήταν η αντίδραση του Ζαρίφ, μέσω του ίδιου ιστοτόπου.
Στο μεταξύ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε μέσω Twitter ότι οι ΗΠΑ έχουν ορίσει 52 στόχους στο Ιράν — ισάριθμους με τους ομήρους στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη κατά τη διάρκεια της κρίσης του 1979 — τους οποίους θα πλήξουν εάν η Ισλαμική Δημοκρατία επιτεθεί σε Αμερικανούς ή σε αμερικανικούς πόρους σε αντίποινα για την αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο υποστράτηγος Κασέμ Σολεϊμανί, διοικητής της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης.
Το Ιράν, έγραψε ο Τραμπ, «μιλάει με μεγάλο θράσος για το ότι θα βάλει στο στόχαστρο ορισμένους στόχους των ΗΠΑ», σε αντίποινα για τον θάνατο του ανώτατου αξιωματικού.
Πρόσθεσε ότι ο αμερικανικός στρατός έχει κλειδώσει «52 ιρανικές εγκαταστάσεις» και ορισμένοι από τους στόχους αυτούς είναι «πολύ υψηλού επιπέδου» και «σημαντικοί για το Ιράν και τον ιρανικό πολιτισμό».
Πρόσθεσε ότι «οι στόχοι αυτοί και το ίδιο το Ιράν» θα χτυπηθούν «πολύ γρήγορα και πολύ σκληρά» σε περίπτωση που η Τεχεράνη προχωρήσει σε αντίποινα.
«Οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν άλλες απειλές», πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, ο οποίος δίνοντας διαταγή να εξοντωθεί ο Ιρανός υποστράτηγος των Φρουρών της Επανάστασης οδήγησε τη χώρα του και τους συμμάχους της σε αχαρτογράφητα νερά στη σύγκρουσή τους με το Ιράν και τις δυνάμεις που πρόσκειται σε αυτό στη Μέση Ανατολή.
Τribune
ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 5/1/2020 #ODUSSEIA #ODYSSEIAÂ