11 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Βουνού

Στην Κεφαλονιά και Ιθάκη, κατ’ εξοχήν τόπους με ορεινό ανάγλυφο, πρέπει να εστιάσουμε προσεκτικά και συστηματικά στα θέματα προστασίας και ανάπτυξης των ορεινών όγκων, που διαφυλάσσουν πολύτιμη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά και αποτελούν τους «υδατόπυργους» των νησιών μας.

Και πρώτα από όλα ο Αίνος ο οποίος πρέπει αν προστατευτεί με τη σωστή περιβαλλοντική διαχείριση και με τη κατάλληλη ρύθμιση των χρήσεων γης στην περιφερειακή ζώνη. Σε αυτό ο φορέας διαχείρισης και το αρμόδιο Υπουργείο έχουν τον πρώτο λόγο. Αλλά δεν είναι μόνο ο Αίνος, είναι ολόκληρη η ορεινή Κεφαλονιά με τα εξαιρετικής σπουδαιότητας ορεινά οικοσυστήματα και τοπία ( παράδειγμα το Καλόν Όρος που είναι και αυτό περιοχή Natura).

Για τους λόγους αυτούς η ευθύνη όλων μας είναι μεγάλη. Διοικητικές και Αυτοδιοικητικές αρχές αλλά και συλλογικότητες και ενεργοί πολίτες, έχουν όλοι υποχρέωση να συμβάλλουν, ανεξάρτητα από τις αρμοδιότητες τους, στην προστασία και ανάδειξη των ορεινών περιοχών της Κεφαλονιάς και Ιθάκης και γενικότερα της περιφέρειας των Ιονίων Νήσων.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 11/12/2019 #ODUSSEIA #ODYSSEIA