Γιώργος Σκλαβούνος: Kατα τον Μαρξ αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας υπήρξε ο Τσάρος Αλέξανδρος

στους Έλληνες για κυβερνήτη έναν Ρώσσο στρατηγό, τον κόμη Καποδίστρια; Όμως οι Έλληνες δεν ήσαν Γάλλοι και δολοφόνησαν τον ευγενή Καποδίστρια. Μολονότι τώρα ο Νικόλαος μετά την έκρηξη της ιουλιανής επανάστασης του 1830 έπαιζε κυρίως τον ρόλο του προστάτη των νομίμων δυναστειών, ωστόσο δεν παρέλειψε ούτε στιγμή ν’ αναπτύσσει δραστηριότητα για την «απελευθέρωση των εθνικοτήτων». Λίγα παραδείγματα αρκούν. Την συνταγματική επανάσταση της Ελλάδας τον Σεπτέμβριο του 1843 την κατεύθυνε ο Κατακάζης, o Ρώσσος πρεσβευτής στην Αθήνα και πρώην υπεύθυνος επιτηρητής του ναυάρχου Heyden κατά την καταστροφή του Ναβαρίνου. Κέντρο της βουλγαρικής εξέγερσης του 1842 ήταν το ρωσσικό προξενείο στο Βουκουρέστι. Εκεί δέχτηκε την άνοιξη του 1842 ο στρατηγός Duhamel μια βουλγαρική αντιπροσωπεία, στην οποία παρουσίασε το σχέδιο μιας γενικής εξέγερσης. Η Σερβία θα χρησίμευε ως εφεδρεία της εξέγερσης και το αξίωμα του οσποδάρου της Βλαχίας θα δινόταν στον στρατηγό Κισσέλεβ. Κατά την σερβική εξέγερση (1843) η Ρωσσία παρακινούσε με τον πρεσβευτή της στην Κωνσταντινούπολη την Τουρκία να ασκήσει βία εναντίον των Σέρβων, για να έχει πρόσχημα και να κάνει έκκληση στην συμπάθεια Η Ρωσσική ανάμιξη στα ελληνικά και βαλκανικά πράγματα

[Ο Αλέξανδρος Α΄] δεν ήταν ο μυστικός ηγέτης της Φιλικής Εταιρίας…; … Αυτός δεν έστειλε τον Υψηλάντη στην Βλαχία ως «Αρχηγό του Ιερού Λόχου» κι αυτός δεν πρόδωσε τον ίδιον αυτό Λόχο διαμέσου του Υψηλάντη και δεν έβαλε να δολοφονήσουν τον Βλαδιμιρέσκου, τον Βλάχο επαναστάτη ηγέτη; Και ο Νικόλαος χαιρετίσθηκε στα 1830 σε όλες τις γλώσσες, σε έμμετρο και πεζό λόγο, ως ήρωας ελευθερωτής των εθνικοτήτων. Όταν στα 1828/29 ξεκίνησε τον πόλεμο εναντίον του Μαχμούτ Β΄ για την απελευθέρωση των Ελλήνων, όταν δηλ. ο Μαχμούτ αρνήθηκε να επιτρέψει την εισβολή μιας ρωσσικής στρατιάς προς κατάπνιξη της ελληνικής εξέγερσης, τότε ο Palmerston δήλωσε στο αγγλικό κοινοβούλιο, ότι οι εχθροί, της ελευθερώτριας Ρωσσίας είναι αναγκαστικά «φίλοι» των χειρότερων τεράτων του κόσμου, του Dom Miguel, της Αυστρίας και του σουλτάνου. Ο Νικόλαος δεν έδωσε με πατρική πρόνοια στους Έλληνες για κυβερνήτη έναν Ρώσσο στρατηγό, τον κόμη Καποδίστρια; Όμως οι Έλληνες δεν ήσαν Γάλλοι και δολοφόνησαν τον ευγενή Καποδίστρια. Μολονότι τώρα ο Νικόλαος μετά την έκρηξη της ιουλιανής επανάστασης του 1830 έπαιζε κυρίως τον ρόλο του προστάτη των νομίμων δυναστειών, ωστόσο δεν παρέλειψε ούτε στιγμή ν’ αναπτύσσει δραστηριότητα για την «απελευθέρωση των εθνικοτήτων». Λίγα παραδείγματα αρκούν. Την συνταγματική επανάσταση της Ελλάδας τον Σεπτέμβριο του 1843 την κατεύθυνε ο Κατακάζης, o Ρώσσος πρεσβευτής στην Αθήνα και πρώην υπεύθυνος επιτηρητής του ναυάρχου Heyden κατά την καταστροφή του Ναβαρίνου. Κέντρο της βουλγαρικής εξέγερσης του 1842 ήταν το ρωσσικό προξενείο στο Βουκουρέστι. Εκεί δέχτηκε την άνοιξη του 1842 ο στρατηγός Duhamel μια βουλγαρική αντιπροσωπεία, στην οποία παρουσίασε το σχέδιο μιας γενικής εξέγερσης. Η Σερβία θα χρησίμευε ως εφεδρεία της εξέγερσης και το αξίωμα του οσποδάρου της Βλαχίας θα δινόταν στον στρατηγό Κισσέλεβ. Κατά την σερβική εξέγερση (1843) η Ρωσσία παρακινούσε με τον πρεσβευτή της στην Κωνσταντινούπολη την Τουρκία να ασκήσει βία εναντίον των Σέρβων, για να έχει πρόσχημα και να κάνει έκκληση στην συμπάθεια και στον φανατισμό της Ευρώπης εναντίον των Τούρκων””…

Marx.(Κάρλ Μάρξ,Φρίντριχ Έβγκελς./Η ΕΛΛΑΔΑ,Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ./Μετάφραση./Παναγιώτης Κονδύλης./..Διαθέσιμο και στο Public σε πολυ χαμηλή τιμή.

Κατα τον Σωκράτη, για την κατάκτηση της Γνώσης και της Αρετής μια των ειναι και η Ευλογία των Μουσών .//(Ευ-λογια..//καλη σχέση με τις Μουσες ).προφανως και με την Κλειώ την Μουσα της Ιστορίας//Σε οτι μας αφορά δινουμε την υπόσχεση να συνεχίσουμε την έρευνα…να προσπαθήσουμς να υπηρετήσουμε το δικαιωμα μας στην γνωση της Ιστορίας μας.Ειθε να εχουμε υγεία και την Ευλογία των Μουσών.

Γιώργος Σκλαβούνος

Στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 4/11/2019