Γιώργος Σκλαβούνος: Μιλιταρισμός- Αντιμιλιταρισμός… και το δικαιωμα στην ΜΝΗΜΗ.

Αξίζει να προβληματιστούμε, στους τόσο κρίσιμους καιρούς…άν η υπεράσπιση του δικαιώματος να ΥΠΑΡΧΕΙΣ ΩΣ ΜΝΗΜΗ,ως παρελθόν , και να υπηρετείς αυτή την μνήμη στο παρόν και το μέλλον μπορεί να γίνει εργαλείο μιλιτιταριστικού ήθους//.

Οι Ύμνοι, στου Θεούς του πολέμου ,που δεν ανάρτησα τυχαία,ασφαλώς δεν αποτελούν ύμνους μιλιταριστικής λατρείας και μιλιταριστικού πολιτισμού αλλά το αντίθετο. Αποτελούν ύμνους καταδίκης του πολέμου και καταλήγουν ως ύμνοι της ειρήνης.Ο Υμνος στον Άρη καταλήγει με κάλεσμα του, να στραφεί στην Θεά του Έρωτα Αφροδίτη και τον Διόνυσο ///.

……<στρέψε προς τον πόθον της Κύπριδος και προς τις εορταστικές πανηγύρεις του Λυσαίου, (του λυτρωτή Διονύσου) και να ανταλλάξεις την ισχύ των όπλων με τα έργα της Δηούς (της Δήμητρας, της γεωργίας) και να ποθείς την ειρήνη πού τρέφει τους νέους και μας παρέχει την ευτυχία.

Μιλιταρισμός.και μαθητικές παρελάσεις.

Αν, ως μιλιταρισμό, ορίσουμε

Την πεποίθηση την επιθυμία και τις εφαρμοσμένες πολιτικές μιας κυβέρνώσας ελιτ,,και την θέληση η την προσπάθεια επιβολής σε ενα λαό .. την διασφάλιση και διατήρηση μιας ισχυρής στρατιωτικής μηχανής ικανής να χρησιμοποιείται επιθετικά για την επιβολή στόχων

και …..Αν αυτό υπηρετούν οι μαθητικές παρελάσεις τοτε ειναι εκδηλώσεις μιλιταρισμού..

Τις Πολιτικές που υπηρετούν την καθιέρωση του στρατεύματος ως ηγετικής-αποφασιστικής δύναμης στην διοίκηση του κράτους-την διαμόρφωση

και την άσκηση της πολιτικής/////////.Αν οι μαθητικές παρελάσεις υπηρετούν τέτοιες πολιτικές..Τότε υπηρετούν καθεστώς και κουλτούρα μιλιταρισμού…

Τις πολιτικές που ωραιοποιούν και εξιδανικευουν την στρατιωτική πειθαρχία…,την άκριτη υπακοή στην ιεραρχία, ως αξίες ζωής …./////Αν τέτοιες πολιτικές υπηρετούν οι μαθητικές παρελάσεις τότε και μόνον τότε υπηρετούν τον μιλιταρισμό.

Ο σεβασμός σε όσους πολέμησαν τον φασισμό δεν ειναι έκφραση μιλιταρισμού.Αν υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να τιμηθεί η αντίσταση στο φασισμό οφείλουμε ως κοινωνια να τους καλωσορίσουμε .

Δεν νομίζω οτι οι μαθητικές παρελάσεις της 25ης Μαρτίου και της 28ης Οκτωβρίου μπορουν να χαρακτηριστούν εκδηλώσεις μιλιταριστικής πολιτικής. Εκτός εάν αυτό που αμφισβητείται ειναι το δικαιωμα στην μνήμη ..

Γιώργος Σκλαβούνος 

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 31/10/2019 #ODUSSEIA #ODYSSEIA