Οικονομίας & Ανάπτυξης Υπαίθρου. Τα θέματα, τα οποία παρουσιάστηκαν από τους ομιλητές προέκυψαν από το πολυσύνθετο μωσαϊκό που σχηματίζεται πλέον από το σύνολο των Προστατευόμενων Περιοχών που καλείται να διαχειριστεί ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου και περιλαμβάνουν πέραν του Εθνικού Δρυμού Αίνου πέντε νέες Προστατευόμενες Περιοχές, μεταξύ των οποίων χερσαίες, θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές. Επίσης, οι ομιλητές τόνισαν τις νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη και δικτύωση που προσφέρει ο διαφορετικός χαρακτήρας των νέων Προστατευόμενων Περιοχών. Οι ομιλίες που δόθηκαν ήταν υψηλού επιπέδου και κάλυψαν σφαιρικά το σύνθετο θέμα της Ημερίδας.
Αναλυτικά, οι ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν είχαν ως εξής:
•Τα Παγκόσμια ΓΕΩΠΑΡΚΑ της UNESCO και η συμβολή τους στην τοπική ανάπτυξη από τον κ. Νικόλαο Ζούρο, Καθηγητή και Πρόεδρο Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων UNESCO.
•Πιστοποίηση βιώσιμου τουριστικού προορισμού: Η περίπτωση του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χ. Αράχθου από τον κ. Σεραφείμ Φελέκη, Πρόεδρο Δ.Σ. Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χ. Αράχθου.
•EUROSITE – Ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο για την διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών από τον κ. Κυριάκο Σκορδά, Δασολόγο – Περιβαλλοντολόγο, Μέλος Δ.Σ. του Eurosite.
•Διεθνή πάρκα σκοτεινών ουρανών – Φωτορύπανση και Περιβάλλον, από τον κ. Ανδρέα Παπαλάμπρου, Πρόεδρο Ελληνικού Παραρτήματος της International Dark – Sky Assosiation.
•Πρώτο βήμα: Η ταυτότητα του Φορέα, από τον κ. Αντώνη Μαζάρη, Αναπλ. Καθηγητή Τμήματος Βιολογίας Α.Π.Θ.
•Εθελοντισμός και προστασία της θαλάσσιας χελώνας στην Κεφαλονιά από τον κ. Νίκο Βαλλιάνο, Σύλλογο για
•Δικτυακές δραστηριότητες και επικοινωνίες στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, από τον κ. Γεράσιμο Σωτ. Γαλανό, πρώην υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς.
Με την διεξαγωγή της Ημερίδας, ο Φορέας Διαχείρισης θέλησε να αναδείξει τα οφέλη που προκύπτουν από την συμμετοχή του σε ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα και να καταστήσει σαφές στην τοπική κοινωνία ότι βασική προτεραιότητά του παραμένει η προστασία της βιοποικιλότητας της Κεφαλονιάς & Ιθάκης, σε συνδυασμό με την βιώσιμη ανάπτυξη των προστατευόμενων περιοχών. Ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί στην ευημερία των ανθρώπων που ζουν και δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή των προστατευόμενων περιοχών, δηλαδή στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, τους ανθρώπους του τουρισμού. Ο Φορέας Διαχείρισης, στο προσεχές μέλλον αναμένεται να διοργανώσει κι άλλες ημερίδες/σεμινάρια/δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για να ενημερώσει το κοινό για τις ποικίλες δράσεις που υλοποιεί μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ενώ παράλληλα θα επιδιώξει την συνεργασία με τοπικούς φορείς, πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, όπως και με άλλα ευρωπαϊκά πάρκα με σκοπό την αναζήτηση πρακτικών για την βιώσιμη ανάπτυξη των προστατευόμενων περιοχών.
Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν για την άρτια διοργάνωση της Ημερίδας καθώς και τους πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Φορέα Διαχείρισης. Για όσους δεν είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες της Ημερίδας, ο Φορέας Διαχείρισης παρέχει οπτικοακουστικό υλικό στην σελίδα που διατηρεί στο Facebook στην διεύθυνση: https://www.facebook.com/foreasainou/. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου (Τηλ.: 26710 29258, E–mail: ainosnationalpark@gmail.com).
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Ε.Δ. Αίνου
Δρ. Γεώργιος Δρακάτος
Δ/ντής Ερευνών
Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 30/10/2019 #ODUSSEIA #ODYSSEIA