Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας αισθάνεται πως η Ευρώπη τον «άδειασε», καθώς οι εσωτερικοί αντίπαλοί του μπορούν να τον κατηγορούν πως έκανε μια σειρά από υποχωρήσεις χωρίς να έχει εγγυήσεις, αλλά μόνο μεγάλο κόστος. Στο χθεσινό του διάγγελμα εμφανίστηκε εξοργισμένος με την ΕΕ που δεν πραγματοποίησε τα όσα υποσχέθηκε. «Φέραμε αποτελέσματα, προχωρήσαμε με τις μεταρρυθμίσεις, λύσαμε τις διαφωνίες μας με τα γειτονικά μας κράτη», είπε ο Ζόραν Ζάεφ, υπονοώντας πως είχε λάβει υποσχέσεις ότι μετά τον Ιούνιο του 2018 και τη Συμφωνία των Πρεσπών θα έπαιρνε το «πράσινο φως» ώστε η χώρα του να ακολουθήσει ευρωπαϊκή πορεία.
Μεγάλη συζήτηση αναμένεται να ανοίξει και στην Ελλάδα μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Διπλωματικές πηγές σχολίαζαν πως η Ελλάδα δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις τρίτων χωρών, ωστόσο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε χθες ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.
Στην αντεπίθεση πέρασε από πολύ νωρίς ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας πως «ορισμένοι στην Ελλάδα, που ανοήτως μιλούσαν για επιζήμια συμφωνία και για συναλλαγή με τους Ευρωπαίους, σε λίγο θα παρακαλούν να μην εκλεγεί το αδερφό τους κόμμα, VMRO, και τεθεί σε κίνδυνο η Συμφωνία των Πρεσπών».
Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα, που τείνει να θυμίσει το δημοψήφισμα του περασμένου Οκτωβρίου, το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών συνέρχεται στις 5 το απόγευμα στα Σκόπια υπό τον Πρόεδρο Στέβο Πενταρόφσκι. Εκτός απροόπτου θα καταλήξει στην ημερομηνία των εκλογών, αλλά και στη συγκρότηση οικουμενικής – υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες. Οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών αναφέρουν πως οι εκλογές θα διεξαχθούν πιθανότατα τον Μάρτιο, αφού το Σύνταγμα προβλέπει προεκλογικό διάστημα 100 ημερών από την ημέρα προκήρυξης τους.
Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης του VMRO, Κρίστιαν Μίτσκοτσκι, να διεκδικεί το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ τις επόμενες ώρες θα αποφασιστεί εάν θα οριστεί υπηρεσιακός Πρωθυπουργός.
Ο Ζόραν Ζάεφ, πάντως έδειξε πως δεν θέλει να χάσει χρόνο και έθεσε το δίλημμα της κάλπης ζητώντας από τους πολίτες να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να συνεχίσουν στον ευρωπαϊκό δρόμο ή εάν θα επιστρέψουν στο δρόμο της απομόνωσης και του εθνικισμού.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως οι εκλογές θα γίνουν μέσα σε ένα σκηνικό σκληρής πόλωσης με τον Ζόραν Ζάεφ να αναζητά για άλλη μια φορά συμμάχους στο εξωτερικό. Θα μπορέσει να προσεγγίσει τον Εμανουέλ Μακρόν και δευτερευόντως τον Μαρκ Ρούτε; Ή Άνγκελα Μέρκελ θα βγει μπροστά αυτή τη φορά και θα θυμηθεί τις ημέρες που πίεζε για την επίλυση του ονοματολογικού; Ο πρωθυπουργός της Β.Μακεδονίας αναμένεται να βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στην προοπτική της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στα τέλη της άνοιξης στην Κροατία για τα Δυτικά Βαλκάνια. Βασικό επιχείρημα από την πλευρά του VMRO θα είναι πως η κυβέρνηση «χάρισε» το όνομα Μακεδονία για να προωθήσει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, κάτι που τελικά δεν συνέβη.
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 20/10/2019 #ODUSSEIA #ODYSSEIA newpostÂ