Οι κουρδικές δυνάμεις στην Συρία κάλεσαν την Ουάσινγκτον «να αναλάβει τις ηθικές της ευθύνες« και «να τηρήσει τις υποσχέσεις της», την ώρα που οι ΗΠΑ κατηγορούνται ότι εγκατέλειψαν τους κούρδους συμμάχους του αποσύροντας τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις και επιτρέποντας την έναρξη της τουρκικής επίθεσης.
«Καλούμε τους συμμάχους μας να αναλάβουν τις ηθικές υποχρεώσεις τους και να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», αναφέρεται σε ανακοινωθέν που αναγνώσθηκε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, της αραβοκουρδικής συμμαχίας που ελέγχει μεγάλες εκτάσεις στην βόρεια και την βορειοανατολική Συρία και ήταν η αιχμή του δόρατος του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού που πολέμησε τις δυνάμεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στα εδάφη της Συρίας.
«Δεν θέλουμε να στείλουν στρατιώτες στο μέτωπο για να θέσουν την ζωή τους σε κίνδυνο. Αυτό που θέλουμε είναι ο αποκλεισμός του εναερίου χώρου για την τουρκική αεροπορία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Οι τουρκικές δυνάμεις ενέτειναν τους βομβαρδισμούς της πόλης το βράδυ. Σημειώνεται πως πυρά του τουρκικού πυροβολικού έπεσαν κοντά σε θέσεις αμερικανικών δυνάμεων στο Κομπάνι, χωρίς να υπάρξουν τραυματίες. Η Τουρκία, από πλευράς της, αρνήθηκε πως στοχεύθηκαν οι Αμερικανοί, υποστηρίζοντας πως είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Οι ΗΠΑ αυξάνουν την πίεση προς την Τουρκία λόγω της εισβολής
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ προειδοποίησε για «σοβαρές συνέπειες», ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προειδοποίησε για μια πιθανή ανθρωπιστική καταστροφή, ωστόσο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ερντογάν ισχυρίστηκε το Σάββατο πως «η μάχη της Τουρκίας είναι με τρομοκράτες, όχι με Κούρδους ή αμάχους». Επίσης, πρόσθεσε ότι χιλιάδες άμαχοι σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο παρελθόν, στη Ράκα της Συρίας και στη Μοσούλη του Ιράκ.
Αμερικανοί βουλευτές παρουσίασαν νομοσχέδια την Παρασκευή, ζητώντας κυρώσεις στην Τουρκία για την εισβολή, επιδεικνύοντας τη δυσαρέσκεια τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο όσον αφορά στην πολιτική του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με τη Συρία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέρριψε πρόταση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μεσολαβήσει ανάμεσα στην Αγκυρα και τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) για να σταματήσει η τουρκική επίθεση στην Συρία, σύμφωνα με απόσπασμα συνέντευξής του στην Deutsche Welle.
«Δεν μεσολαβούμε, δεν διαπραγματευόμαστε με τρομοκράτες. Το μόνο που πρέπει να γίνει είναι αυτοί οι τρομοκράτες να καταθέσουν τα όπλα. Επιχειρήσαμε την πολιτική λύση στο παρελθόν στην Τουρκία και είδαμε τα αποτελέσματα», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ως γνωστόν, η τουρκική εισβολή άρχισε μετά την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει αμερικανικές δυνάμεις από την περιοχή. Ο Τραμπ έχει επίσης πει ότι θα ήθελε οι ΗΠΑ να διαπραγματευτούν μια εκεχειρία ανάμεσα στην Τουρκία και τους Κούρδους. Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος έχει δηλώσει πως η στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχιστεί, «οτιδήποτε και αν λέει οποιοσδήποτε».
Η παρέμβαση της Γερμανίας
Η Γερμανία απαγόρευσε τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, αντιδρώντας στην τουρκική πολεμική επιχείρηση κατά των Κούρδων μαχητών σύμφωνα με την γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα “Bild Am Sonntag” που επικαλείται σημερινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού των Εξωτερικών Χάικο Μάας.
«Κατά του υπόβαθρου της τουρκικής επιθετικής ενέργειας στα βορειοανατολικά της Συρίας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα εκδώσει νέες άδειες [εξαγωγής] για το σύνολο του στρατιωτικού εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία στην Συρία», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ στην εφημερίδα.
Η Γερμανία εξήγαγε όπλα οικονομικής αξίας 243 εκατομμυρίων ευρώ (268 εκατομμύρια δολάρια) στην Τουρκία το 2018, που αντιστοιχούν περίπου στο 1/3 των συνολικών γερμανικών εξαγωγών όπλων, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Η αντίδραση του Πούτιν
Από πλευράς του, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, είπε πως η Συρία πρέπει να απελευθερωθεί από την ξένη στρατιωτική παρουσία: «Οποιοσδήποτε βρίσκεται παράνομα στην επικράτεια οποιουδήποτε κράτους, επί της προκειμένης της Συρίας, πρέπει να αποχωρήσει από αυτήν. Αυτό ισχύει για όλους» είπε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στο RT, το Arabik Sky News και το Al Arabiya. Επίσης, συμπλήρωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις είναι έτοιμες να αποχωρήσουν από τη Συρία μόλις η νέα νόμιμη συριακή κυβέρνηση ενημερώσει τη Μόσχα πως δεν χρειάζεται πλέον τη βοήθειά της.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στο Ταλ Αμπιάντ και το Ρας αλ Αΐν από τότε που άρχισε η εισβολή, την Τετάρτη-ενώ οι κουρδικές αρχές μιλούν για περίπου 200.000 εκτοπισμένους.
Ο Ερντογάν λέει πως στόχος είναι η δημιουργία μιας «ασφαλούς ζώνης» στη βόρεια Συρία, χωρίς κουρδικές πολιτοφυλακές, όπου θα μπορούσαν να επιστρέψουν Σύριοι πρόσφυγες. Στο πλαίσιο της επιχείρησης, οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές δυνάμεις (SDF- των οποίων ηγούνται οι κουρδικές πολιτοφυλακές YPG) σφυροκοπούνται από επιθέσεις από ξηράς και αέρος σε μια ζώνη 120 χλμ στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας.
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε μέσω Twitter πως το Ρας αλ Αΐν είχε τεθεί υπό έλεγχο, και αξιωματούχοι ανέβασαν φωτογραφίες με έρημους δρόμους και υποστηριζόμενους από την Τουρκία μαχητές να στέκονται πάνω σε κουρδικές σημαίες. Ωστόσο οι SDF διέψευσαν, με τον Μαρβάν Καμισλό, αξιωματούχο αρμόδιο για θέματα επικοινωνίας, υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις μπήκαν στη βιομηχανική ζώνη της πόλης μετά από σφοδρό τουρκικό βομβαρδισμό, που εξανάγκασε τις SDF σε «τακτική υποχώρηση».
«Τώρα άρχισε η επίθεση των SDF και είναι σε εξέλιξη πολύ σκληρές συγκρούσεις» είπε στο Reuters. Αντίστοιχα, Τούρκος ανώτερος αξιωματούχος είπε ότι συγκρούσεις ήταν σε εξέλιξη σε «δύο μικρές περιοχές», υποστηρίζοντας ωστόσο πως «σχεδόν όλες» οι δυνάμεις των YPG έχουν υποχωρήσει προς τον νότο.
Το πρωί του Σαββάτου το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως 415 αντάρτες των κουρδικών πολιτοφυλακών YPG είχαν «εξουδετερωθεί» από τότε που άρχισε η επιχείρηση. Οι SDF ανέφεραν πως την Παρασκευή σκοτώθηκαν 23 μαχητές του και 37 τραυματίστηκαν.Από πλευράς του, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάνει λόγο για 74 νεκρούς Κούρδους μαχητές, οι περισσότεροι εκ των οποίων στην περιοχή του Τελ Αμπιάντ. Επίσης, ο διευθυντής του, Ραμί Αμπντουλραχμάν, μίλησε για 49 νεκρούς μαχητές των αντάρτικων οργανώσεων που υποστηρίζονται από την Τουρκία. Οι νεκροί άμαχοι, όπως πρόσθεσε, ανέρχονται στους 30.
Υποστηριζόμενοι από την Τουρκία Σύριοι αντάρτες ανέφεραν πως έχουν αποκόψει τον δρόμο που συνδέει το Ρας αλ Αΐν και το Τελ Αμπιάντ και ότι κατέλαβαν 18 χωριά από τη στιγμή που άρχισε η επιχείρηση.
Ο παράγοντας ISIS
Tο βράδυ εξερράγη βόμβα σε αυτοκίνητο σε φυλακή με αιχμάλωτα μέλη του ISIS στην πόλη Χασάκα, με αποτέλεσμα οι SDF να στείλουν ενισχύσεις για να εμποδίσουν μια ενδεχόμενη απόδραση, αναφέρει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το περιστατικό επιβεβαίωσαν και οι SDF, με τον Καμισλό να λέει πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε από μέλη του ISIS.
Οι SDF ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής της βόρειας Συρίας όπου βρισκόταν το «χαλιφάτο» του ISIS, και κρατούν χιλιάδες αιχμάλωτους μαχητές του σε φυλακές, και δεκάδες χιλιάδες μέλη των οικογενειών τους σε καταυλισμούς. Σε αυτό το πλαίσιο, οι SDF προειδοποιούν πως η τουρκική επίθεση θα μπορούσε να επιτρέψει στη τζιχαντιστική οργάνωση να επανέλθει. Στην πρώτη του μεγάλη επίθεση από τότε που άρχισε η τουρκική εισβολή, το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για βομβιστική επίθεση στο Καμισλί, τη μεγαλύτερη πόλη στην ελεγχόμενη από τους Κούρδους περιοχή, ενώ η πόλη βομβαρδιζόταν από τον τουρκικό στρατό.
Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή είχε ανακοινωθεί πως πέντε τζιχαντιστές του ISIS απέδρασαν από φυλακή στο Καμισλί μετά από τουρκικούς βομβαρδισμούς στην περιοχή, καθώς και ότι γυναίκες προσκείμενες στο ISIS επιτέθηκαν με πέτρες και ξύλα εναντίον γραφείων κατά τη διάρκεια αναταραχής σε στρατόπεδο όπου κρατούνταν.
(με πληροφορίες από BBC, Reuters)
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 12/10/2019 #ODUSSEIA #ODYSSEIA HuffPostÂ