Αυτό που μένει να δούμε είναι κατά πόσο θα σημειωθεί κάποια αλλαγή ή προσθήκη στον τίτλο του, σε μια περίοδο που το προσφυγικό βρίσκεται και πάλι στην κορυφή των πολιτικών συζητήσεων και που οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας -κυρίως από τη γειτονική Τουρκία- δεν έχουν τέλος.
Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα – τρίτη ημέρα των ακροάσεων για τους προτεινόμενους επιτρόπους που θα στελεχώσουν την Κομισιόν της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν- ήδη η επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει απορρίψει τους επιτρόπους που πρότειναν η Ουγγαρία και η Ρουμανία ενώ και η προταθείσα επίτροπος από τη Γαλλία Σιλβί Γκουλάρ καλείται τώρα να δώσει περισσότερες εξηγήσεις στο σύνολο των ευρωβουλευτών.
Θα καταφέρει ο Μαργαρίτης Σχοινάς να πείσει τους συναδέλφους του για τη δύναμη και το περιεχόμενο της ατζέντας του; Το ερώτημα αυτό θέτουν και οι αρθρογράφοι Benedicte Goderiaux και Lucia Montanaro στο euobserver.com.
Eν μέσω των αντιπαραθέσεων σχετικά με τον τίτλο του, ο κ. Σχοινάς έχει την ευκαιρία το βράδυ της Πέμπτης να θέσει τις βασικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – όπως για παράδειγμα την ειρήνη, την αειφόρο ανάπτυξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα- στο επίκεντρο της μεταναστευτικής πολιτικής.
Κι αυτό τη στιγμή που σήμερα οι προσεγγίσεις για το θέμα εστιάζουν κυρίως στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και τη μείωση των αφίξεων στην Ευρώπη μέσω όμως σχεδιασμών που καθοδηγούνται από τις εγχώριες ατζέντες των κρατών και όχι από μια μακροπρόθεσμη στρατηγική.
Το δημοσίευμα του Euobserver αναφέρει πως ηλογική που πρέπει να ακολουθηθεί σε γενικές γραμμές είναι η ύπαρξη βούλησης για τερματισμό της μετανάστευσης και παράλληλα η καταπολέμηση της ακροδεξιάς ρητορικής που απειλεί τα θεμέλια της Ευρώπης.
Προς το παρόν βέβαια οι θάνατοι μεταναστών και προσφύγων στα νερά της Μεσογείου εξακολουθούν να αποτελούν εφιάλτη για την Ευρώπη. Οι πολιτικές που έχουν υιοθετηθεί δεν έβαλαν τέλος στη δημιουργία εχθρικού περιβάλλοντος που εντείνουν τις μεταναστευτικές ροές, περιορίζοντας μάλιστα τις οδούς της νόμιμης μετανάστευσης, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να στραφούν στους διακινητές για βοήθεια.
Σημειώνεται πως εκτός από τον Μαργαρίτη Σχοινά ακροάσεις έχουν προγραμματιστεί σήμερα και για τους προτεινόμενους Επίτροπους από την Ιταλία, την Αυστρία, την Εσθονία, τη Λιθουανία και την Κροατία. Το ενδιαφέρον στρέφεται στον Ιταλό Πάολο Τζεντιλόνι που προτάθηκε για το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών υποθέσεων και τον Αυστριακό Γιοχάνες Χαν που πρόκειται να αναλάβει αυτό του προϋπολογισμού.
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 3/10/2019 #ODUSSEIA #ODYSSEIA HuffPostÂ