Ο συνδυασμός της βαριάς πολιτιστικής κληρονομιάς, με το φυσικό πλούτο και το περιβάλλον της, την αναδεικνύουν, την κάνουν ξεχωριστή, σχεδόν μοναδική, αποτελώντας παράλληλα την αδιαπραγμάτευτη βάση τόσο της σημερινής, όσο και της μελλοντικής της εξέλιξης.
Αυτά εξάλλου διαχρονικά, στο πέρασμα των αιώνων, διαμόρφωσαν τον άνθρωπο, κάνοντας τον ξεχωριστό και είναι όλα αυτά που σήμερα αποτελούν κληρονομιά, τόσο για εμάς, όσο και για τις επόμενες γενιές, την οποία, πρέπει να διαφυλάξουμε ως μοναδική παρακαταθήκη. Και πάνω, στην παρακαταθήκη αυτή, να συνεχίσουμε, χτίζοντας και το μέλλον μας.
Επομένως είναι επιβεβλημένο, να διατηρήσουμε την φυσιογνωμία μας, να διατηρήσουμε το περιβάλλον. Χωρίς το περιβάλλον δεν υπάρχει ζωή, δεν υπάρχει κοινωνία, δεν υπάρχει οικονομία, δεν υπάρχει τουρισμός. Είναι απαραίτητο να το προστατέψουμε για να υπάρξει μέλλον.
Είναι απαιτούμενη η υιοθέτηση ενός νέου τρόπου ζωής και ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης τέτοιας, που να ικανοποιεί τις ανάγκες του παρόντος, δίνοντας εγγυήσεις ότι οι μελλοντικές γενιές, δε θα βρίσκονται σε πιο δυσχερή θέση ποιότητας ζωής, απ’ ότι η σημερινή γενιά και θα έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες τους.
Είναι αναγκαία η στροφή στην αειφόρο ανάπτυξη, είναι αναγκαία η στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Όλοι γνωρίζουμε, ότι η ενέργεια, εκτός από απαραίτητη, είναι και καθοριστικός παράγοντας κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης.
Είναι επίσης γνωστά, τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας, καθώς με την συνεχής αύξηση της ενεργειακής ζήτησης, σε συνδυασμό με τα προβλήματα της εξάντλησης των κοιτασμάτων των συμβατικών καυσίμων, επιβάλλεται η αναζήτηση άλλων πηγών ενέργειας, οι οποίες να είναι ανανεώσιμες και ανεξάντλητες. Τέτοιες πηγές, όπως είναι ο ήλιος, ο άνεμος, το νερό και η γεωθερμία, ανανεώνονται συνεχώς, δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, ενώ έρχονται και ταυτίζονται με την επιστημονική κοινότητα που την ίδια στιγμή «κρούει το καμπανάκι» για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η εξόρυξη υδρογονανθράκων είναι η μόνη και μάλιστα η καλύτερη επιλογή, χωρίς βέβαια να έχουν ερωτηθεί οι κάτοικοι της εκάστοτε περιοχής, που θα επηρεαστεί άμεσα η ζωή τους.
Ποια είναι όμως τα πραγματικά οφέλη για την χώρα μας, για την περιοχή μας, για το νησί μας; Για το Ελληνικό δημόσιο έως 300 εκ. € το χρόνο για 25 – 30 χρόνια. Τόσα χρήματα όμως μπορεί να αποφέρει στην περιοχή μας, μόνο η τοπική αλιεία.
Για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τα έσοδα είναι 3,2 εκ, ενώ τα ετήσια φορολογικά έσοδα από τον τουρισμό είναι 7.2 εκ., ενώ απασχολούνται πάνω από 1.000.000 εργαζόμενοι.
Τα οφέλη για το νησί μας; Κανένα. Όμως ο τουρισμός στηρίζει την οικονομία του νησιού μας, αλλά και της περιφέρειας μας κατά 90%.
Ποιά είναι τα μέτρα πρόληψης; Ανύπαρκτα, γεγονός που αποδεικνύεται και από την έλλειψη παρατηρητήριου.
Σαν κάτοικοι πρώτα, αυτού του νησιού, αλλά και σαν επιχειρηματίες, προβληματιζόμαστε και ανησυχούμε, μιας και το θέμα, μας αφορά όλους, τη στιγμή μάλιστα που γνωρίζουμε ότι αν συνεχίσουμε να επενδύουμε στα ορυκτά καύσιμα, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να επιταχύνουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ενώ σε περίπτωση ενός ατυχήματος οι επιπτώσεις θα είναι πολλές και καταστροφικές…
– Ενεργοποίηση σεισμογενούς ρήγματος
– Επιπτώσεις στην αλιεία, στις υδατοκαλλιέργειες και την ναυτιλία
– Μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα
– Μόλυνση θαλάσσιων περιοχών, παραλιών, και πάρκων
– Επιπτώσεις στα σπάνια προστατευόμενα θαλάσσια θηλαστικά
Επομένως μιλάμε για Οικολογική – Κοινωνική – Οικονομική καταστροφή και αφανισμό κατοικημένων περιοχών.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, αλλά κυρίως για τα παιδιά μας, δηλώνουμε ότι, ως Ξενοδοχειακός Κλάδος είμαστε ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΟΡΥΞΕΩΝ. Άλλες κοινωνίες δεν το δέχτηκαν, εμείς γιατί να το δεχτούμε; Γιατί αλήθεια να πάρουμε τέτοιο ρίσκο;;;
Διατηρούμε το δικαίωμα να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις δράσεις μας προς πάσα κατεύθυνση, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.
Ειλημμένο από ΗΜΕΡΑΖΑΝΤΕ, 27/7/2019 #ODUSSEIA