Προϊστορική πόλη κοντά στην Ιερουσαλήμ αποκαλύπτει μυστικά των πρώτων πολιτισμών

Πριν την ανακάλυψη αυτή πιστευόταν ευρέως ότι η περιοχή αυτή ήταν ακατοίκητη κατά την διάρκεια της εν λόγω περιόδου, όταν οι άνθρωποι περνούσαν από το στάδιο του κυνηγού σε έναν πιο στατικό τρόπο ζωής, που περιελάμβανε γεωργικές δραστηριότητες.

«Πρόκειται πιθανότατα για τη μεγαλύτερη ανασκαφή σχετικά με αυτή τη χρονική περίοδο στη Μέση Ανατολή, που θα επιτρέψει στην έρευνα να πραγματοποιήσει άλματα σε σχέση με το πού βρισκόμαστε σήμερα, απλά και μόνο από την ποσότητα υλικού που είμαστε σε θέση να διασώσουμε και να διατηρήσουμε από αυτόν τον χώρο» είπε στο Reuters η Λόρεν Ντέιβις, αρχαιολόγος που εργάζεται στην ισραηλινή αρχαιολογική υπηρεσία.

Η ανασκαφή έφερε στο φως μεγάλα κτίρια, οδούς και χώρους ταφής, στοιχεία ενός σχετικά εξελιγμένου επιπέδου σχεδιασμού, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία. Επίσης, βρέθηκαν αποθηκευτικοί χώροι με μεγάλες ποσότητες οσπρίων (κυρίως φακές) οι σπόροι των οποίων είχαν διατηρηθεί πολύ καλά κατά το πέρασμα των χιλιετιών.

Προϊστορική πόλη κοντά στην Ιερουσαλήμ αποκαλύπτει μυστικά των πρώτων

«Η ανακάλυψη αυτή είναι απόδειξη πρακτικών εντατικής γεωργίας» σύμφωνα με την ανακοίνωση. «Οστά ζώων που βρέθηκαν στον χώρο δείχνουν πως οι κάτοικοι του οικισμού εξειδικεύονταν όλο και περισσότερο στην εκτροφή προβάτων, ενώ η χρήση του κυνηγιού για την επιβίωση σταδιακά μειωνόταν»

Επίσης βρέθηκαν πέτρινα εργαλεία, περιλαμβανομένων χιλιάδων αιχμών βελών, τσεκουριών για την κοπή δέντρων, λεπιδών δρεπανιών και μαχαιριών.

Μαγδαληνή Ντούκα Μοντεσάντου

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 17/7/2019 #ODUSSEIAÂ