Έλαβε την εντολή ο Μητσοτάκης – Τα πρόσωπα “κλειδιά” στη νέα κυβέρνηση

Το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΝΔ θα ορκιστεί πρωθυπουργός και καλείται να παρουσιάσει την νέα κυβέρνηση, η οποία έχει μπροστά της δύσκολο έργο, καθώς καλείται να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις, κυρίως στους τομείς της οικονομίας και των εθνικών θεμάτων. Η τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα αποτελεί, άλλωστε, το πρώτο θέμα του σημερινού Eurogroup, παρά το γεγονός ότι είμαστε μόλις μία ημέρα μετά τις εκλογές. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, αποφάσισαν να γίνει σήμερα η συζήτηση για την Ελλάδα, για να «στείλουν το σωστό μήνυμα» στη νέα κυβέρνηση.

Με γρήγορο ρυθμό

Η νέα κυβέρνηση θα έχει, ωστόσο, ένα μεγάλο πλεονέκτημα, καθώς είναι η πρώτη αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά από εκείνη του Γιώργου Παπανδρέου το 2009. Το γεγονός αυτό δίνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη την δυνατότητα να εφαρμόσει μια “καθαρή” πολιτική, χωρίς τους περιορισμούς που είχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες ήταν όλες συνασπισμού κομμάτων. Αρκετές φορές μάλιστα και φαινομενικά ετερόκλητων.

Ο νέος πρωθυπουργός φέρεται να έχει ήδη έτοιμο από καιρό το κυβερνητικό σχήμα. Έτσι, μετά την ορκωμοσία του, θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την τελετή παράδοσης-παραλαβής και μέχρι το απόγευμα αναμένεται να ανακοινώσει την σύνθεση της κυβέρνησής του, η οποία έχει προγραμματιστεί να ορκιστεί την Τρίτη.Οι πληροφορίες θέλουν μάλιστα το νέο υπουργικό συμβούλιο να συνεδριάζει για πρώτη φορά την Τετάρτη και οι υπουργοί και υφυπουργοί να παραλαμβάνουν φάκελο με τις προτεραιότητες στον τομέα που αναλαμβάνουν.

Οι διαρροές σχετικά με την σύνθεση της νέας κυβέρνησης είναι υπερβολικά λίγες, αυτό που κυριαρχεί, ωστόσο, είναι η πρόθεση τα  περισσότερα υπουργικά χαρτοφυλάκια να περάσουν σε χέρια έμπειρων και δοκιμασμένων στελεχών. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν όμως και αρκετά νέα στελέχη της ΝΔ να αναλαμβάνουν θέσεις υφυπουργών με σαφώς προκαθορισμένες αρμοδιότητες.

Τα πρώτα ονόματα

Για τα οικονομικά υπουργεία, εκεί που θα παιχτεί και το στοίχημα της νέας κυβέρνησης, επικρατέστεροι φέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χρήστος Σταϊκούρας για το Οικονομικών και ο Άδωνις Γεωργιάδης, με διευρυμένες αρμοδιότητες, για το Οικονομίας. Ο έτερος αντιπρόεδρος,  Κωστής Χατζηδάκης, φέρεται να οδεύει προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Διευρυμένες αρμοδιότητες αναμένεται να έχει και ο νέος υπουργός Εσωτερικών, καθώς φέρεται να ενσωματώνονται σε αυτό το υπουργείο και οι αρμοδιότητες για το προσωπικό της Δημόσιας Διοίκησης. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος εξελέγη βουλευτής Επικρατείας, να αναλαμβάνει το συγκεκριμένο υπουργείο.

Για τα άλλα υπουργεία, ως επικρατέστεροι ακούγονται ο Νίκος Δένδιας για το υπουργείο Εξωτερικών, ο Βασίλης Κικίλιας για το Άμυνας, ο Γιάννης Βρούτσης για το Εργασίας, η Νίκη Κεραμέως για το Παιδείας, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής για το Υποδομών και Μεταφορών, ο Κώστας Τσιάρας για το Υγείας και η Όλγα Κεφαλογιάννη για το Τουρισμού.

Θέσεις υφυπουργών φέρονται να αναλαμβάνουν οι: Σοφία Ζαχαράκη, Χάρης Θεοχάρης, Δόμνα Μιχαηλίδου, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Βασίλης Οικονόμου, Κώστας Βλάσσης και Βασίλης Κοντοζαμάνης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να χρησιμοποιήσει πρόσωπα και από άλλους χώρους και ένα από τα ονόματα που ακούγονται είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για το υπερυπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στο υπουργείο αυτό μάλιστα αναμένεται να ενσωματωθούν και οι αρμοδιότητες για την Μεταναστευτική Πολιτική και την επιτήρηση των φυλακών.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 8/7/2019 #ODUSSEIA