Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών θα παρατηρηθούν χαμηλές βάσεις ακόμα και στις παραδοσιακές σχολές, όπως τα πολυτεχνεία και οι ιατρικές των κεντρικών ιδρυμάτων.
Παράλληλα, οι επιδόσεις των μαθητών αναμένεται να οδηγήσουν σε ψαλίδι των αριστούχων αλλά και σε βαθμολογική σφαγή σε ένα μεγάλο ποσοστό των διαγωνιζομένων. Πρακτικά, η πτώση που σημειώθηκε πέρσι στις παραπάνω σχολές φέτος θα συνεχιστεί, πολύ πιθανόν με μεγαλύτερη ένταση.
Υπενθυμίζεται ότι τα φετινά θέματα προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις από τις επιστημονικές ενώσεις και για μία ακόμα φορά αφορούσαν στα ίδια μαθήματα που πέρσι «γκρέμισαν» τις βάσεις. Φέτος, πάντως, οι διαμαρτυρίες ήταν πιο έντονες, ενώ αρκετοί εκπαιδευτικοί παρέπεμψαν στις οδηγίες βαθμολόγησης που δόθηκαν, σημειώνοντας ότι ορισμένες από αυτές επιχείρησαν να καλύψουν κάποιες ασάφειες των θεμάτων.
Χημεία και Φυσική αναμένεται να είναι και φέτος τα «μοιραία» μαθήματα για τους μαθητές, καθώς, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, ο βαθμός δυσκολίας εξέπληξε ακόμα και τους ίδιους, ενώ τα χρονικά περιθώρια κρίθηκαν ασφυκτικά.
Πιο αναλυτικά, στις ανθρωπιστικές σπουδές, οι βάσεις 2019 αναμένεται να κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΦΕ, Γιάννη Βαφειαδάκη, οι βάσεις στο συγκεκριμένο πεδίο θα είναι σταθερές λόγω της ευκολίας των θεμάτων, σε σύγκριση με τα άλλα πεδία. Ορισμένες σχολές μπορεί να κινηθούν ανοδικά, ωστόσο, οι περισσότερες θα μείνουν στα περυσινά επίπεδα με μικρές αποκλίσεις.
Διαφορετικό θα είναι το σκηνικό στις θετικές επιστήμες, εξαιτίας της δυσκολίας στα θέματα της Φυσικής. Η πτώση των βάσεων αναμένεται να είναι σημαντική και σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΦΕ υπάρχει πιθανότητα οι βάσεις σε Πολυτεχνικές Σχολές να μην ξεπερνά τα 18.000 μόρια. «Φέτος δεν ξέρω αν θα δούμε κάποια Πολυτεχνική Σχολή πάνω από τα 18.000 μόρια, ακόμη και στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, μπορεί να έχουμε σημαντική πτώση όταν θα έχουμε και τα βαθμολογικά στοιχεία, δεν έχουμε για τη Χημεία» τόνισε χαρακτηριστικά.
Παρόμοιες τάσεις με το δεύτερο πεδίο, αναμένεται να υπάρξουν και στις επιστήμες Υγείας και τις πολυπόθητες ιατρικές σχολές. Μπορεί η Βιολογία να έχει μεγαλύτερο συντελεστή, ωστόσο, οι βαθμολογίες στη Χημεία αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο. «Διακινδυνεύοντας μια πρόβλεψη, θα σπάσει προς τα κάτω το φράγμα των 19.000 μορίων της Ιατρικής της Αθήνας, ενώ ανάλογη θα είναι και η πτώση στις υπόλοιπες ιατρικές σχολές», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
Οσον αφορά το οικονομικό πεδίο, τα Μαθηματικά θα καθορίσουν τις βάσεις 2019, καθώς φαίνεται να δυσκόλεψαν τους υποψηφίους των Πανελληνίων 2019. «Εδώ λοιπόν αναμένουμε επίσης μια πτώση των βάσεων η οποία είναι συνδυαστική, θα λάβει χώρα δηλαδή και λόγω των θεμάτων σε κάποια μαθήματα αλλά και λόγω της αύξησης των εισακτέων» είπε.
Ενδιαφέρον, όπως κάθε χρόνο, αναμένεται να υπάρξει και για τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΦΕ, αυτές οι σχολές αναμένεται να τραβήξουν το ενδιαφέρον των υποψηφίων από την Περιφέρεια. Οπως εξηγεί, ένα παιδί από την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη έχει επιλογές, ενώ ένα παιδί από την Περιφέρεια πρέπει να σπουδάσει εκτός σπιτιού. Δηλαδή, από τη στιγμή που δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα, μια τέτοια σχολή είναι μονόδρομος.
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 26/6/2019 #ODUSSEIA