Ο Αντετοκούνμπο αποκάλυψε στα παρασκήνια, ότι είχε υποσχεθεί στην οικογένειά του ότι δεν θα κλάψει: «Όταν ακούς το όνομά σου εκεί πάνω στην σκηνή και όταν αντιλαμβάνεσαι ότι αυτά είναι χρόνια σκληρής δουλειάς, όσα έκανες στο παρελθόν, τότε γίνεσαι συναισθηματικός», είπε.
Ο Γιάννης κέρδισε τις καρδιές εκατομμυρίων Αμερικανών, με το πάθος, το ομαδικό πνεύμα και ενίοτε την αυτοθυσία του μέσα στα γήπεδα του μπάσκετ. Τις κέρδισε ακόμα περισσότερο, γιατί κάθε στιγμή παραμένει γήινος, ανθρώπινος και σεμνός. Μιλάει με το χέρι στην καρδιά (το ίδιο έκανε και στην τελετή όπου τον τίμησαν, στην Καλιφόρνια, και όπου δεν βοβήθηκε να δακρύσει).
Ενα πρότυπο Αθλητή (με κεφαλαίο το Α), ένας σεμνός επαγγελματίας που δεν ξεχνά ποτέ ότι οι συμπαίκτες και οι προπονητές δικαούνται μερίδιο από κάθε επιτυχία και ένας νέος άνθρωπος, που προσωποποιεί το μοντέλο του σύγχρονου Έλληνα, όπως θα θέλαμε να τον φανταζόμαστε: Να διαπρέπει χωρίς έπαρση, να μην ξεχνά ποτέ τον τόπο όπου μεγάλωσε και πήρε ευκαιρίες, να αγαπά αδιαπραγμάτευτα την οικογένεια και τους φίλους του – και να θυμάται.
Ο Γιάννης μας κάνει περήφανους – και δεν είναι σχήμα
Michael Kovac via Getty Images
Ίσως από αυτό το τελευταίο έπρεπε να αρχίσω.
Το μικρό, καθημερινό μάθημα ατομικής και συλλογικής μνήμης, που παραδίδει δημοσίως ο Γιάννης, θα έπρεπε να διδάσκεται σε σχολεία, πανεπιστήμια και – ακόμα περισσότερο – εκεί όπου συχνάζουν όσοι διεκδικούν ή ασκούν εξουσία. Στη Βουλή και στα υπουργεία, ας πούμε.
Γιατί στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, οι μαθητές και οι νέοι άνθρωποι γενικότερα, ξέρουν γιατί θαυμάζουν τον Αντετοκούνμπο. Ελπίζουν να του μοιάσουν σε κάτι – αυτό ονειρεύονται. Και όταν βγάζουν μαζί του φωτογραφίες, είναι γιατί αισθάνονται υπερηφάνεια.
Όχι για μόστρα.
Αντώνης Φουρλής
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 26/6/2019 #ODUSSEIA HuffPost