Οι Έλληνες αγνοούν στην πραγματικότητα κάθε τι που συμβαίνει στην γειτονική μας χώρα οπού δημιουργείται μια νέα πρωτόγνωρη κατάσταση σε όλους τους τομείς. Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Γιούμιτ Γιαλίμ, (Ümit Yalım) ισχυρίστηκε ότι η Κρήτη ανήκει στην Ελλάδα κατά το 1/4 και πως τα νησιά, οι νησίδες και οι βραχονησίδες γύρω από την Κρήτη παρέμειναν υπό τουρκική κυριαρχία!…
Μπορεί η ιστορία να μην επαναλαμβάνεται πάντοτε αλλά η κατάσταση στους γείτονές μας μας υποχρεώνει να θυμηθούμε μια τρομερή λέξη στοίχειωσε τον Μεσοπόλεμο. Ο «επανεξοπλισμός». Αμέσως μετά την άνοδό του στην εξουσία ο Χίτλερ άρχισε ένα ταχύ και βίαιο πρόγραμμα επανεξοπλισμού. Ήδη εδώ και ένα χρόνο οι γείτονες μας έχουν επιδοθεί σε φρενήρεις ρυθμούς επανεξοπλισμού ,αλλά και συνεχούς σταθερής «σύγκρουσης» με την Ελλάδα ,αλλά και τους κυριάρχους του παιχνιδιού και παλιούς τους φίλους. Ας μην λησμονούμε το γνωστό «casus belli” και τις καθημερινές απειλές και συνεχείς «τσαμπουκάδες» στο Αιγαίο και στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ήδη η κατάσταση έχει επικίνδυνα διαταραχθεί στο ισοζύγιο ισχύος στον Έβρο και το Αιγαίο, όπου η Τουρκία έχει αποδυθεί σε φρενήρη εξοπλιστική προσπάθεια και ανατρέπει γοργά οποιαδήποτε έννοια «ισορροπίας». Η Τουρκία ως «διάδοχος» της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αποτελεί για τη Δύση ένα διαρκές ζητούμενο, τώρα, όπως και τότε, επί σουλτάνων. Ο Ερντογάν έχει σαφές ισλαμικό όραμα. και η Δύση δεν μπορεί να ανεχθεί μετά όσα συνέβησαν με τον ISIS ενώ λαμβάνεται υπόψη και την παρουσία και τη δυναμική της Τουρκίας στην περιοχή. Οι απειλές κλιμακώνονται γύρω από τα Στενά του Ορμούζ, δίαυλο ζωτικής σημασίας για τη ναυτιλία που συνδέει τους πετρελαιοπαραγωγούς της Μέσης Ανατολής με τις αγορές στην Ασία, την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική. Σε κάθε περίπτωση, η ανάφλεξη στον Περσικό Κόλπο εγκυμονεί κινδύνους εμπλοκής του ΙΡΆΝ ,των ΗΠΑ, της Τουρκίας και άλλων χωρών της περιοχής ενώ απειλείται η συνοχή του ΝΑΤΟ από την Ελληνοτουρκική ένταση,
Διερωτάται κανείς μήπως μετατρέπεται η Τουρκία σε δεύτερο Ιράν; Σίγουρα δεν θέλουν οι Δυτικοί να χάσουν την Ελλάδα ως τελευταία προφυλακή του δυτικού Κόσμου στην Μεσόγειο ;Μήπως έχει σκόπιμα υποβαθμισθεί η απειλή; Η μεγάλη συζήτηση πλέον είναι και η οικονομική εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Μεσογείου, εδώ οι Τούρκοι δείχνουν αποφασισμένοι για το ρόλο τους. Το πετρέλαιο είναι μια πηγή ενέργειας μέγιστης σημασίας για την λειτουργία του διεθνούς οικονομικού συστήματος, αλλά ταυτόχρονα και μια πρώτη ύλη παραγωγής χημικών προϊόντων. Η στρατηγική σημασία του «μαύρου χρυσού», είναι διαχρονικά αναμφισβήτητη, Κλιμάκωση των προκλήσεων μέσα στο καλοκαίρι δρομολογεί η Άγκυρα – βλέποντας ότι μένει εκτός ενεργειακού παιχνιδιού στην Ανατολική Μεσόγειο – με την πραγματοποίηση ερευνών, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μάλιστα σε μια περιοχή που ανέκαθεν επιχειρεί να «γκριζάρει», δηλαδή στο τμήμα μεταξύ Ρόδου, Καστελόριζου και Καρπάθου.
Δεν μπορεί νομίζω να υποβαθμίζεται συνεχώς η Τουρκική απειλή για πολιτικούς λόγους. Έτσι και πριν από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο η ναζιστική απειλή ,υποβαθμίσθηκε εξαιρετικά από τους Συμμάχους και οδηγηθήκαν στις 29 Σεπτέμβρη 1938 στην συμφωνία του Μονάχου. Αντικείμενο της διάσκεψης ήταν το μέλλον της Τσεχοσλοβακίας, την οποία ο Χίτλερ κατηγορούσε για καταπίεση των Γερμανών της Σουδητίας. Με την «Συμφωνία του Μονάχου», οι κυβερνήσεις της Αγγλίας και της Γαλλίας, ικανοποίησαν όλες τις απαιτήσεις του Χίτλερ, αυτή όμως ήταν η αρχή των δεινών του Β ΠΠ. Απορεί κανείς από ποιον απειλείται η γείτονα Χώρα και εξοπλίζεται σαν να ετοιμάζεται για πόλεμο με μια μεγάλη δύναμη; Αλήθεια ποια μεγάλη δύναμη την απειλεί; Οι ισχυροί του Κόσμου ανεξήγητα σιωπούν και της παρέχουν τα εφόδια και τον εξοπλισμό μιας μελλοντικής καταστροφής ,όπως στο Μοναχό του 1938 ! Μερικοί, όπως η Μόσχα θα ήταν ευτυχείς από την διάλυση της Ανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ από μια Ελληνοτουρκική σύγκρουση.
Και εμείς τι κάνουμε ; Ας συμφωνήσουμε σε κάτι επιτέλους στο εσωτερικό μέτωπο, για την αποτροπή.
Κατά την εκτίμησή μου, η πιθανότερη εξέλιξη στο προβλεπτό μέλλον δεν είναι ο πόλεμος αλλά η περαιτέρω γεωπολιτική συρρίκνωση της Ελλάδας για την αποτροπή της οποίας απαιτείται εθνική στρατηγική και δράση και διεθνής ενημέρωση .Δυστυχώς αναμένεται θερμό καλοκαίρι στην Ανατολική Μεσόγειο, η ΕΕ είναι απίθανο να επιβάλει ουσιαστικές κυρώσεις στην Τουρκία και η Ελλάδα με την νέα Κυβέρνηση της ίσως επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί το αυξανόμενο ενδιαφέρον των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.
Έλεγε ματαίως νομίζω ο μέγας διανοητής Παναγιώτης Κονδύλης «. Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως μια μεγάλη και νηφάλια συζήτηση για προβλήματα στρατηγικής. .. Και αυτό θα συνιστούσε ουσιώδη συμβολή τόσο στον «εξευρωπαϊσμό» όσο και στην ελεύθερη και αξιοπρεπή επιβίωσή μας.»
Δυστυχώς όμως, τέτοια συζήτηση πλην κραυγών και υστερίας δεν προβλέπω να γίνεται, αν και η απειλή είναι πλέον προφανώς ζώσα και υπαρκτή ,παρότι για την Άμυνα μας, όπως είπε ο Γέρος του Μωριά: «Ό,τι κάμομε θα το κάμομε μονάχοι και δεν έχουμε καμιά ελπίδα από τους ξένους.»
ΑΝΤΩΝΗΣ Π.ΑΡΓΥΡΟΣ
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 18/6/2019 #ODUSSEIA