Σιγά-σιγά οδεύουμε προς τις εκλογές. Τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές. Σ’ αυτές τις εκλογές το νησί μας, μετά από έναν Καποδίστρια και έναν Καλλικράτη, κατεβαίνει με τρείς διαφορετικούς δήμους. Και δικαίως. Η αδιαφορία και η εγκατάλειψη, της περιφέρειας της Κεφαλλονιάς, η απαράδεκτη ολιγωρία για τις μικρότερες πόλεις της και τα παντελώς ξεχασμένα χωριά της, φούντωσε την αγανάκτηση των κατοίκων που άσκησαν πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση, με αποτέλεσμα, να αναγκαστεί η κυβέρνηση να προχωρήσει στη διάσπαση του Δήμου Κεφαλλονιάς σε τρείς Δήμους. Και δεν είναι υπερβολή αυτό που θα πω. Η εντύπωση που είχαμε εμείς στα χωριά, ήταν ότι είμαστε ετερογενείς στο Δήμο μας. Το να κάτσω να αναφέρω αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα χωριά μας, είναι άσκοπο γιατί είναι γνωστά σε όλους. Ενδεικτικά αναφέρω ότι, μπορεί να μην μας άνοιγαν τους αγροτικούς δρόμους, αλλά τα σκουπίδια τα έπαιρναν αφού γινόταν βουνό. Μπορεί να μην νοιάστηκαν για την εσωτερική οδοποιία μας, τα δίκτυα ύδρευσης μας, τις καμένες λάμπες μας, τις πλατείες μας, τις αθλητικές εγκαταστάσεις μας, τις παραλίες μας, τις παιδικές χαρές μας, την αντιπυρική προστασία μας, αλλά τα χορτάρια που έκλειναν τους δρόμους, τα έκοβαν κατά τα μέσα Αυγούστου. Μπορεί να μην ασχολήθηκαν με τον βιολογικό της Λειβαθούς, αλλά και καλλιστεία μας έκαναν και κοκοφοίνικες μας φύτεψαν …στο Αργοστόλι για να τους θαυμάζουμε όλοι. Όλα αυτά, που επιγραμματικά αναφέρω παραπάνω, και πολλά-πολλά άλλα, δεν τα αναφέρω τυχαία. Είναι έργα προγραμματισμένα, χρηματοδοτημένα και έχουν μπει στους προϋπολογισμούς του Δήμου. Ακόμα και η μελέτη δημιουργίας αλιευτικού καταφυγίου στον Κλιματσιά, στα Σπαρτιά, που κάποιος Σπαρτινός χαριτολογώντας το ανέφερε στο facebook, φαίνεται προγραμματισμένη από το 2014, με προϋπολογισμό περίπου 16.000 ευρώ.
Για την ακρίβεια από το 2014 έως το 2018, προγραμματίστηκαν στην Λεβαθώ περίπου 145 έργα και απορροφήθηκαν μόλις, 34 έργα. Υπήρχαν χωριά στα οποία δεν προγραμματίστηκε κανένα έργο και δεν δαπανήθηκε ούτε ένα ευρώ. Στην κοινότητα Πεσσάδας, στην οποία και διαμένω, δεν προγραμματίστηκε ούτε ένα έργο. Ούτε η καντίνα της δεν μπαίνει στη δημοπρασία. …Την ξέχασαν; …Διέγραψαν την κοινότητα από το χάρτη της Κεφαλλονιάς; Γιατί; Αλλά σε γενικές γραμμές, η περιοχή της Λειβαθούς, είναι η πλέον ριγμένη και ξεχασμένη περιοχή της Κεφαλλονιάς, από την αποχωρούσα δημοτική αρχή. Ξανά γιατί;
Και στις υπόλοιπες ΔΕ και ΔΔ, του νυν δήμου Αργοστολίου, στον Ελειό-Πρόννους και στα Ομαλά, τα πράγματα δεν ήταν τόσο ευχάριστα. Και αυτά ξεχασμένα, εγκαταλελειμμένα και παραγκωνισμένα ήταν, αφού από τα 225 έργα, περίπου, που είχαν προγραμματιστεί, απορροφήθηκαν μόνο τα 67.
Δεν θέλω να κατηγορήσω σε καμία περίπτωση την απερχόμενη δημοτική αρχή και να πω ότι μας είχε ξεχασμένους για κάποιους ιδιαίτερους λόγους, ή ότι αυτό γινόταν σκόπιμα, γιατί πχ στη Λειβαθώ δεν πήρε ψήφους, ή ότι ακόμη υπήρχε δόλος. Όχι. Έτσι νόμιζαν οι άνθρωποι ότι έπρεπε να ενεργήσουν και έτσι ενεργούσαν. Και αυτοί για το καλό του Κεφαλλονίτη και της Κεφαλλονιάς πάσχιζαν. Αυτό είναι σίγουρο. Εξ άλλου ΟΛΗ η Κεφαλλονιά τους εμπιστεύτηκε και τους ανέθεσε την τύχη της για εννέα έτη.
Θα ήμουν κακόβουλος αν αγνοούσα το έργο στη πρωτεύουσα. Στο Αργοστόλι. Ναι, έγινε έργο. Και φάνηκε. Όχι απ’ τους κατεστραμμένους φοίνικες στην πλατεία και στην Καμπάνα, ούτε απ’ τους μισοξεραμένους φοίνικες, βέβαια, στην παραλία. Ούτε από την εγκατάλειψη του πάρκου του Κουτάβου, των Λυικιαρδοπουλάτων, της ιστορικής παραλίας του Πλατύ Γιαλού, του Θαλασσόμυλου, και της δύσβατης εσωτερικής οδοποιίας στις γειτονιές του Αργοστολιού. Ούτε από το μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα και τη μη ύπαρξη χώρου στάθμευσης οχημάτων, κοινώς παρκινγκ. Ούτε από τη μη αποπεράτωση του Δημοτικού Γηροκομείου. Μάλιστα μετά από δύο σύντομα χρόνια, τέλειωσε και το γήπεδο. Φάνηκε από την σωρεία των δαπανηρών κοκοφοινίκων που γέμισε η πρωτεύουσα από το Μαϊστράτο μέχρι τον Πόντε, λες και είμαστε Ντουμπάι. Φάνηκε από το φωτισμό στο πεζόδρομο και στη πλατεία που σκοντάφτεις και κινδυνεύεις να σωριαστείς, φάνηκε από την κοπή των πεύκων στο Περιβολάκι, που άνοιξε ο τόπος και είδαμε φως. Και από πολλά άλλα. Δεν θα ασχοληθώ όμως με αυτά που έγιναν, γιατί έγιναν. Όπως επίσης, δεν θα αναφερθώ στους διαγωνισμούς και στις απ’ ευθείας αναθέσεις αν υπήρχαν, όμως θα πω μια κακία. Ο αρχιτέκτων που σχεδίασε, όλα αυτά, δεν θα μπορούσε να δώσει λίγο χρώμα, ή κάτι τέλος πάντων, που να θυμίζει προσεισμική Κεφαλλονιά ή έστω και Ιόνιο; Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα. Στην πραγματικότητα κι εδώ το έργο ήταν ελλιπές. Θα μπορούσαν να είχαν γίνει πολύ περισσότερα αν αναλογισθεί κανείς ότι, την τετραετία 2014-2018 είχαν ενταχθεί πάνω από 350 έργα στο Αργοστόλι και στα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Αργοστολίου και απορροφήθηκαν περίπου 70 έργα.
Και πάλι, για την κατάντια αυτή, δεν θα απευθύνω καμία κατηγορία, ούτε θα αναφερθώ σε ανικανότητα, ούτε σε ευθύνες της δημοτικής αρχής. Είμαι πεπεισμένος ότι, ο αγαπητός μου δήμαρχος Αλέκος Παρίσης δεν το έκανε σκόπιμα. Αυτός και το επιτελείο του, αυτά μπορούσαν να κάνουν και αυτά έκαναν. Μετά από εννέα χρόνια συνεχούς διοίκησης και διαχείρισης του Δήμου, ότι είχαν να προσφέρουν το προσέφεραν. Δεν έχουν να προσφέρουν κάτι άλλο. Και απορώ πως κατέρχονται ξανά στον εκλογικό στίβο. Αν είχαν, κάτι ακόμα να προσφέρουν, στα τόσα χρόνια που είναι Δημοτική Εξουσία, θα το είχαν προσφέρει. Αφού τα έργα είχαν περάσει στους προϋπολογισμούς. Ποιος θα τους εμπόδιζε να τα κάνουν; Πλειοψηφία δεν είχαν; Μάλλον τα πολλά χρόνια στην εξουσία τους κούρασαν.
Φίλες και φίλοι, αγαπητοί συμπολίτες, τέλος τ’ αστεία.
Έφθασε πλέον η ώρα που πρέπει την τύχη του νέου Δήμου μας, του Δήμου Αργοστολίου, να την αναλάβουν νέα πρόσωπα. Πρόσωπα που ανήκουν στο λαό, πορεύονται με το λαό και ακούν τη φωνή του λαού. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Ο συνδυασμός «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ» με επικεφαλής τον Θεόφιλο Μιχαλάτο και άλλα αξιόλογα και έμπειρα στελέχη, ΧΩΡΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ, βασικό, που γνωρίζουν καλά την τοπική αυτοδιοίκηση, είναι ο καταλληλότερος να αναλάβει τα ινία του Δήμου στις επερχόμενες εκλογές.
Είμαι πεπεισμένος ότι, ο συνδυασμός «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ»:
Είναι ο μόνος που εγγυάται ένα καλύτερο αύριο, για τους Δημότες μας, το Δήμο μας, αλλά και για ολόκληρο το νησί μας, που τόσο αγαπάμε.
Είναι ο μόνος που μπορεί και θέλει να προσφέρει πολλά.
Είναι ο μόνος που θα παλέψει για να λύσει τα προβλήματα της καθημερινότητας μας.
Είναι ο μόνος που θα αγωνιστεί για την ανάπτυξη του τόπου μας.
Είναι ο μόνος που θα λειτουργήσει το Δήμο με διαφάνεια.
Είναι ο μόνος που δεν θ’ αφήσει να χαθεί ούτε ένα ευρώ από το Δήμο.
Είναι ο μόνος που θα ασχοληθεί με την αποκατάσταση των εγκαταλελειμμένων.
Είναι ο μόνος που δεν θα ξεχάσει ούτε το μικρότερο χωριό μας.
Είναι ο μόνος καταλληλότερος να πάει το Δήμο μπροστά.
Και θα τον πάει. Γιατί το θέλει και μπορεί.
Σπύρος Διον. Ματιάτος
Αξιωματικός ε.α.
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος