Ναυτικό Μουσείο Σάμης, μια σπουδαία ιδιωτική πρωτοβουλία

Ναυτικό Μουσείο Σάμης

Το Ναυτικό Μουσείο Σάμης εκθέτει όλους τους τύπους από τα σκάφη της ελληνικής παραδοσιακής ναυπηγικής που είναι δημιουργίες του Σωτήρη Μαρκέτου. Τα εκθέματα είναι είκοσι δύο στον αριθμό, ξύλινα, με μήκος που σε ορισμένα ξεπερνάει και τα τρία μέτρα. Αξιοσημείωτη είναι η κατασκευαστική τους αρτιότητα, γεγονός που τα καθιστά πλεύσιμα, όπως και η έμφαση που έχει δοθεί στην παραμικρή λεπτομέρεια.

Θα ήταν μεγάλη μας χαρά και τιμή η παρουσία σας στην εκδήλωση «Εγκαίνια Ναυτικού Μουσείου Σάμης», καθώς θα θέλαμε να σταθείτε και εσείς, ως ΜΜΕ, αρωγοί σε αυτή την πολιτιστική παρέμβαση για την κοινωνία και τον τόπο μας.

Ο δωρητής

Σωτήρης Μαρκέτος

Λίγα για τον δωρητή

Ο Σωτήρης Μαρκέτος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σάμη της Κεφαλονιάς. Γιος ναυτικού, από πολύ μικρή ηλικία ένιωθε να τον συναρπάζει το μυστήριο της θάλασσας και η ναυπηγική τέχνη. Σε τόσο μεγάλο βαθμό που μόλις εννέα ετών κατασκεύασε μόνος του μια μικρή ξύλινη βάρκα (πριάρι), βάζοντας σαν πανιά τσουβάλια από αλεύρια! Ο στόχος του ήταν να φτάσει στην Ιθάκη! Ένας ψαράς της περιοχής τον ανακάλυψε, όμως, στο μέσο της διαδρομής και τον γύρισε άρον-άρον στο σπίτι του…

Με το πέρασμα των χρόνων και φτάνοντας στην εφηβεία, το πάθος του για τη ναυπηγική ολοένα κ αυξανόταν. Όταν τέλειωσε το σχολείο, σπούδασε στην Βαλλιάννειο Επαγγελματική Σχολή στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς. Ήταν τόσο μεγάλο το ταλέντο του στο σχέδιο που οι καθηγητές του έστειλαν ένα δείγμα της δουλειάς του σε πανεπιστημιακό ίδρυμα στην Αγγλία, απ’ όπου του πρότειναν να σπουδάσει εκεί με υποτροφία, ναυπηγική. Ωστόσο, λόγω οικονομικών δυσχερειών της οικογένειάς του, δεν κατέστη ποτέ εφικτό και έτσι αποφάσισε να τελειώσει τις σπουδές του στην Ελλάδα. Στη συνέχεια έβγαλε ναυτικό φυλλάδιο και μπάρκαρε σε πλοίο με την ειδικότητα του μηχανικού.

Υπηρέτησε για πάνω από 30 χρόνια τη ελληνική ναυτιλία. Βιώματα, εμπειρίες, ακραίες συνθήκες, ατελείωτες θάλασσες παράλληλα με έναν “έρωτα” που δεν σταμάτησε ποτέ να τον συνεπαίρνει. Στις άδειές του, θα τον πετύχαινες πάντοτε όλο και κάτι να σχεδίαζε, όλο και κάποια βάρκα να έφτιαχνε. Προβληματιζόταν πολύ συχνά που ένας ναυτότοπος σαν τη γενέτειρά του, δεν είχε ναυτικό μουσείο. ‘Ώσπου αποφάσισε αυτό τον προβληματισμό να τον μετουσιώσει σε δράση.

Μέσα σε δέκα χρόνια κατασκεύασε όλα τα σπουδαία σκάφη της παραδοσιακής ναυπηγικής και τους δώρισε “σπίτι” και “ζωή”. Μια απλόχερη προσφορά του ίδιου στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου του. Ίσως και ένα ξεπλήρωμα της ίδιας της ζωής…

Κείμενα ειλημμένα από το Site https://nmsamis.gr/

Facebook: @nmsamis

Τηλέφωνα Επικοινωνίας

Σταθερό: 2674022657

Κινητό: 6978778530

Εmail: info@nmsamis.gr