Η Ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας στα Ιόνια νησιά (13ο αι.-20ο αι.)

Αυτό που έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό στην ιστορική έρευ να για τις άλλες κα θο λικές κοι νότητες στην Ελλάδα (π.χ. Αι γαίο, Κρήτη) λείπει από την έρευ να για το Ιόνιο: η μελέτη της εσωτερικής ζωής της κα θο λι κής Εκ κλησίας στα Επτάνησα και όχι μόνο οι σχέσεις της ή η δημόσια αστική παρουσία της. Από την άλλη, ένα στοιχείο, κοινό σε διάφορες τοπικές κα θο λικές Εκκλη σίες της χώρας, στο ιστο ρι κό παρελθόν, είναι ότι στην ιστορική του μακριά προέλευση, ο καθο λι κισμός συνδέεται με τη δυτική επικυριαρχία.

Οι πρώτοι αιώνες με λιγότερες αρχειακές πηγές έχουν μικρότερη ανάπ τυξη, κυ ρί ως σε σχέση με τους δύο τε λευ ταί ους αιώ νες. Κάθε ζήτη μα που αναπτύσ σε ται παρακολουθεί το πρωτογενές υλι κό των εγ γρά φων ενώ λειτουργούν υποστη ρικ τικά οι δευτερογενείς πηγές των δημο σιευ μάτων.

Η εικόνα που διαγράφεται από τη με λέ τη του υλικού είναι ότι έχου με να κά νουμε με μια τοπική Εκκλησία σε συχνές και μακρές πε ριόδους κρίσης, είτε λόγω των ποιμένων της είτε λόγω ανατρεπτικών καταστάσεων. Τα με γά λα ιστορικά συμβάντα της περιοχής, των δυο τελευταίων αιώ νων, κλυ δώ νισαν αισθητά την καθολική Εκ κλησία, μερικές φορές στα όρια της εξαφά νι-σής της.

Οι σελίδες του δεύτερου τόμου περιέχουν επιλογές από πρω τογενές αλλά και λιγότερο γνωστό έν τυπο υλικό για να κατανοηθεί , να συνοδευτεί και να τεκμηριωθεί η αφήγηση του πρώτου τό μου. Είναι μια συλλογή εγγράφων και κειμέ νων (στη γλώσσα που συντάχθηκαν, ως επί το πλείστον) που αξιολογήθηκαν ως πιο χρήσιμων ή δύσ κο λα προσβάσιμων. Επομένως πρόκειται για αδημοσίευτο αρχειακό υλικό και κείμενα προερ χόμενα κυρίως από δυσεύρετα έντυπα.

Αποστολικό Βικαριάτο Θεσσαλονίκης Τηλ. 2310-835780 E-mail: ioas17@otenet.gr

Καθολική Αρχιεπισκοπή Κερκύρας, Ζακύνθου-Κεφαλληνίας Μοντζενίχου 3 49 100 Κέρκυρα Τηλ. 2661930277 E-mail:cathepco@otenet.gr

Βιβλιοπωλείο Καλού Τύπου Σίνα 2 106 72 Αθήνα Τηλ. 210-3626091 E-mail: Kalostypos1932@gmail.com

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ,30/3/2019, #ODYSSEIA