Γαλιατσάτος, ο οποίος στην εναρκτήρια ομιλία του αναφέρθηκε στον Ιωάννη Καποδίστρια και τις ενέργειές του για να καταστεί σαφής η αναγκαιότητα ενότητας της Ευρώπης. “Ο Ιωάννης Καποδίστριας ο πρώτος Έλληνας ευρωπαϊστής, ήταν εκείνος που από τα έδρανα σε διεθνή Φόρα υπογράμμιζε ότι η Ευρώπη έπρεπε να προστατευθεί από τη χρήση βίας και τις επεκτατικές πολιτικές των μεγάλων δυνάμεων. Πίεζε και επέμενε για την πολιτική ενότητα των χωρών της Ευρώπης. Έναν αιώνα μετά αποκαλύφθηκε ότι η ευρωπαϊκή πολιτική του Καποδίστρια ήταν μονόδρομος κι η Ενωμένη Ευρώπη, με ενότητα και αλληλεγγύη μεταξύ των λαών της, αναγκαιότητα πιο επίκαιρη από ποτέ, στη σημερινή εποχή που δοκιμάζονται πάλι αντοχές και επιλογές”, είπε ο κ. Γαλιατσάτος.
Αναφερόμενος στην Κέρκυρα ο Περιφερειάρχης εξήγησε στους επίσημους καλεσμένους ότι πρόκειται για έναν τόπο “με βαθιά ιστορία στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και έντονο ευρωπαϊκό συμβολισμό” και το οποίο “λόγω της γεωστρατηγικής θέσης έπαιξε διαχρονικά πρωταγωνιστικό ρόλο στα μεγάλα γεγονότα της πολιτικής ιστορίας της Ευρώπης”.
Εν συνεχεία ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων αναφέρθηκε στις κρίσιμες συνθήκες που πραγματοποιείται η παρούσα Γενική Συνέλευση: “Συζητάμε κορυφαία θέματα όπως τις πολιτικές συνοχής μετά το 2020 και την αντιμετώπιση εκ μέρους ΕΕ των ζητημάτων των Περιφερειών. Επίσης σε δύο μήνες έχουμε Ευρωεκλογές και πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι ο κίνδυνος ανάδειξης ακροδεξιών δυνάμεων σε ρυθμιστικό παράγοντα των ευρωπαϊκών ζητημάτων, θα αποβεί μοιραίος για την Ευρώπη της αλληλεγγύης. Πρέπει οι πολίτες της Ευρώπης να συνεισφέρουν απέναντι σε αυτό το φαινόμενο και σε αυτό το σημείο να εκφράσουμε τα θετικά μας σχόλια για τη στάση της ηγεσίας της CPMR για τις παρεμβάσεις στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και για τον προϋπολογισμό και για τις πολιτικές της νέας περιόδου. Δεν έχουμε περάσει απαρατήρητοι, έχουμε θέσει τα ζητήματα σε όλα τα επίπεδα και έχουμε ασκήσει πιέσεις όπου μπορούμε”.
Τέλος ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος αναφερόμενος στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης ενημέρωσε ότι αυτό το διήμερο “θα ανταλλάξουμε απόψεις και πληροφόρηση στα ζητήματα της νησιωτικότητας, των μεταφορών, το μέλλον των νησιών, την κυκλική οικονομία, τον αειφόρο τουρισμό, τις καλές πρακτικές στη διαχείριση των απορριμμάτων και τις ανακυκλώσιμες πηγές ενέργειας και θα αναζητήσουμε από κοινού υλοποιήσιμες προτάσεις και ενέργειες καθώς και βέλτιστες πρακτικές για να καταλήξουμε στις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις”.
Στην αντιφώνησή του ο Πρόεδρος της CPMR, Περιφερειάρχης Κορσικής Gilles Simeoni ευχαρίστησε τον Θεόδωρο Γαλιατσάτο για την φιλοξενία στην Κέρκυρα, την οποία χαρακτήρισε μαγευτικό μέρος και τόνισε ότι ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων έχει απόλυτα δίκιο στις επισημάνσεις του, καθώς “πρόκειται πράγματι για μια κρίσιμη στιγμή γιατί πρέπει να πάρουμε αποφάσεις. Τα ζητήματα που θέτουν τα νησιά είναι σοβαρά και πρέπει να εξετάσουμε κατά πόσο αυτά θα ληφθούν υπόψη από τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ναι πράγματι, σήμερα η ΕΕ βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, δεν θα συμπληρώσω πολλά, γιατί όσα είπατε κύριε Γαλιατσάτε είναι απολύτως σωστά. Υπάρχουν δυνάμεις που συγκρούονται και εύχομαι να εξαχθεί από την κάλπη μια ενωμένη, δυνατή και αλληλέγγυα Ευρώπη, κάτι που εναπόκειται στην ψήφο των Ευρωπαίων πολιτών”.
Ο Αν. Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής στην ενότητα για τις “Μεταφορές και προσβασιμότητα στα νησιά της ΕΕ, υπογράμμισε την συνεισφορά της ελληνικής κυβέρνησης στην στήριξη των νησιών. Όπως είπε σχετικά, το μεταφορικό ισοδύναμο ήταν ζητούμενο επί δεκαετίες και έγινε πραγματικότητα, συμπεριλαμβάνοντας και το Ιόνιο, και μάλιστα ξεκινώντας από τα νησιά του Ιονίου. Ως αποτέλεσμα σήμερα επιστρέφονται στους λογαριασμούς των νησιωτών τα χρήματα που δαπανούν για την μεταφορά προσώπων και προϊόντων. Επιπλέον για πρώτη φορά ενώνονται ακτοπλοϊκά τα Ιόνια νησιά μεταξύ τους και η Ιθάκη με την Πάτρα, που είναι το πλησιέστερο μεγάλο αστικό κέντρο.
Και τέλος η Γ.Γ. της CPMR Ελένη Μαριάνου ενημέρωσε για τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να ενισχυθούν οι πολιτικές συνοχής, να εξασφαλιστούν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα και να ενισχυθούν οι νησιωτικές περιφέρειες. “Κάνουμε πόλεμο και κλεφτοπόλεμο, όπως θέλετε πείτε το, προκειμένου να μην κοπούν κονδύλια από τις δράσεις και επιπλέον έχουμε καταθέσει σειρά προτάσεων και τροπολογιών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίες υιοθετήθηκαν προς όφελος των νησιών της Ευρώπης”, είπε χαρακτηριστικά. Η κα. Μαριάνου επίσης υπογράμμισε ότι λόγω της ύπαρξης 160 και πλέον νησιωτικών περιφερειών της Ευρώπης, η CPMR μπορεί να παίξει ρόλο στην κατάρτιση του προϋπολογισμού της ΕΕ και να ενισχύσει σημαντικά τη φωνή της.
Οι εργασίες συνεχίζονται και αύριο με θέματα για το περιβάλλον, τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και την αλιεία, ενώ έχει προγραμματιστεί και η διεξαγωγή σεμιναρίου με θέμα “Πολιτική Συνοχής μετά το 2020: Προγραμματισμός και εφαρμογή των Διαρθρωτικών Ταμείων στα νησιά της ΕΕ
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ,21/3/2019, #ODYSSEIA