«Σπάσιμο» δήμου Κέρκυρας. Τι μέλλει γενέσθαι;

Μάλιστα σε αυτό συντελούν και οι προχθεσινές δηλώσεις της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος και βουλευτού του νομού μας Φωτεινής Βάκη, η οποία μιλώντας στο corfu tv ισχυρίστηκε ότι «δεν έχει επίσημη ενημέρωση επι του θέματος» και «εξ όσων γνωρίζει υπάρχουν δεύτερες σκέψεις στην κυβέρνηση, κι αυτό γιατί παρά πολλοί δήμοι επιθυμούν διάσπαση και θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα πια και σε εθνική κλίμακα».

Ωστόσο, οι υπερασπιστές της χωροταξικής παρέμβασης στον δήμο Κέρκυρας επιμένουν ότι,από μέρα σε μέρα επίκειται η ανακοίνωση και εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου Φεβρουαρίου θα έρθει νομοθετική διάταξη για την διάσπαση πέντε δήμων, μεταξύ των οποίων οι νησιωτικοί Κέρκυρας, Κεφαλονιάς και Λέσβου.

Έχει κλειδώσει η τριχοτόμηση

Από την πλευρά του ο βουλευτής Κ. Παυλίδης ισχυρίζεται ότι ήδη η ειδική επιτροπή του υπουργείου εσωτερικών, που επεξεργάζεται το θέμα έχει προετοιμάσει την χωροταξική διάσπαση τριών νησιωτικών δήμων (Κέρκυρα – Κεφαλονιά & Λέσβος) και άλλων δύο ορεινών (σ.σ δεν έχουν κατονομαστεί).

Μάλιστα ο δήμος Κέρκυρας θα διαιρεθεί σε τρεις, των οποίων τα όρια έχουν καθοριστεί και είναι: Μέσης Κέρκυρας (Δημοτικές Ενότητες: Κερκυραίων- Αχιλλείων-Παρελίων- Παλαιοκαστριτών- Φαιάκων και Διαπόντια Νησιά). Βόρειας Κέρκυρας (Αγ. Γεωργίου- Εσπερίων- Θιναλίου & Κασσωπαίων) & Νότιας Κέρκυρας (Λευκιμμαίων- Κορισσίων & Μελιτειέων). Ωστόσο, σύμφωνα με όσα δηλώνει ο βουλευτής Κέρκυρας μέχρι τώρα δεν έχει ξεκαθαρίσει το καθεστώς σχετικά με την ΔΕΥΑΚ, τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και τις Τεχνικές Υπηρεσίες.

Η Φωτεινή Βάκη ακούει μόνον ψιθύρους

Η Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη μιλώντας την Τετάρτη (30/1) στο Corfutv και στο δημοσιογράφο Γιάννη Ρεβύθη στην εκπομπή «Μαζί το Μεσημέρι» αναφορικά με το ενδεχόμενο διάσπασης των δήμων υποστήριξε ότι:

«Με ψιθύρους φτάνει στα αφτιά μου αυτό θέμα καθώς επίσημη ενημέρωση δεν έχω. Εγώ ήμουν κοινοβουλευτική εκπρόσωπος στο νομοσχέδιο, που κατέθεσε και υπερψηφίστηκε πρόσφατα της κας Ξενογιαννακοπούλου και αφορούσε θέματα διοικητικής ανασυγκρότησης , άρα ήταν το κατ΄εξοχήν κατάλληλο νομοσχέδιο στο οποίο θα μπορούσε να εισαχθεί μία τροπολογία, που αφορά διασπάσεις δήμων, αλλά δεν υπήρξε τέτοια τροπολογία».

Δέον είναι να γίνει συζήτηση

Η κα Βάκη υποστήριξε πως δεν έχει εικόνα του κοινοβουλευτικού προγράμματος για το επόμενο διάστημα, ενώ τόνισε πως δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση για το θέμα. Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι «εξ όσων γνωρίζει υπάρχουν δεύτερες σκέψεις στην κυβέρνηση, κι αυτό γιατί παρά πολλοί δήμοι επιθυμούν διάσπαση και θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα πια και σε εθνική κλίμακα. Δεν έχω καμία επίσημη πληροφόρηση και νομίζω ότι δέον είναι όταν έρθει η ώρα ο αρμόδιος υπουργός να καλέσει τους βουλευτές, τους φορείς, τον Δήμο την Περιφέρεια και να το συζητήσουμε. Ή να μας κάνει μία ενδελεχή και επαρκή ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι».

Τι είχε εξαγγείλει ο υπουργός εσωτερικών

Σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84», λίγο πριν την εκπνοή του 2018, ο υπουργός εσωτερικών Αλ.Χαρίτσης είχε μιλήσει για διάσπαση των «πέντε ακραίων περιπτώσεων», που χρήζουν χωροταξικής παρέμβασης για το νέο έτος και συγκεκριμένα για τον Γενάρη. Ο κ. Χαρίτσης, επέμεινε στην δεδομένη πρόθεση της κυβέρνησης να ασχοληθεί με τις ελάχιστες περιπτώσεις δήμων που οι τοπικές κοινωνίες τους επιθυμούν την διάσπασή τους. Μάλιστα είχε τονίσει χαρακτηριστικά πως: «Είναι ένα σημαντικό αλλά και σύνθετο ζήτημα για τις τοπικές κοινωνίες. H συνένωση με τον Καλλικράτη ήταν η εύκολη διαδικασία. Η δύσκολη υπόθεση είναι το… διαζύγιο. Είναι δύσκολη υπόθεση το να διασπάσεις δήμους που επί 8 χρόνια λειτουργούν ως ενιαίος αυτοδιοικητικός φορέας. Αφορά το προσωπικό, τα οικονομικά του δήμου, την κινητή και ακίνητη περιουσία του, ενεργές συμβάσεις κλπ. Δεν πρόκειται, λίγους μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, να μπούμε σε μια διαδικασία συνολικής αναθεώρησης του χωροταξικού της αυτοδιοίκησης στους δήμους. Θα ήταν πολιτικά ανώριμο και επικίνδυνο για την ίδια την αυτοδιοίκηση». Για να καταλήξει -πέραν των γνωστών διαδικαστικών προβληματισμών του Υπουργείου- ότι σε κάθε περίπτωση θα… αντιμετωπίσει τις κάποιες «εξόφθαλμες περιπτώσεις»: «Θα αντιμετωπίσουμε όμως κάποιες λίγες, εξόφθαλμες περιπτώσεις που χρήζουν αντιμετώπισης πριν από τις εκλογές κάτι που αποτελεί και αίτημα των ίδιων των κοινωνιών, προκειμένου να αντιμετωπισθούν κάποιες αδικίες που έγιναν με τον Καλλικράτη. Η διαδικασία θα προχωρήσει μετά τις γιορτές, μέσα στον Ιανουάριο. Στο ΥΠΕΣ δουλεύουμε μια συνολική αναδιαμόρφωση του αυτοδιοικητικού χάρτη των Δήμων μετά όμως από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, προκειμένου να μπορέσει να γίνει επαρκής διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες. Προσωπικά, εκτιμώ ως σωστή τη λογική συνένωσης δυνάμεων, σε τοπικό επίπεδο».

Βέβαια ο Γενάρης έφυγε, ωστόσο υπάρχει ακόμα περιθώριο μέχρι και δύο μήνες πριν (26 Μαρτίου) από την ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών (που έχουν οριστεί ο Α΄γύρος για 26 Μαΐου και ο Β΄γύρος για 2 Ιουνίου 2019).

H Κέρκυρα σήμερα