Γρίπη: Άπαντες σε επαγρύπνηση για τη θανάσιμη απειλή που οδηγεί στη ΜΕΘ – Τα ύποπτα συμπτώματα

«Δεν χρειάζεται πανικός, αλλά επαγρύπνηση. Υπάρχει η εποχική γρίπη Α Η1Ν1 που είναι πιο βαριά φέτος και προσβάλλει νεότερες ηλικίες» τονίζει o λοιμωξιολόγος επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σωτήρης Τσιόδρας.

Η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα είναι σε αυξημένα επίπεδα, με τους λοιμωξιολόγους να περιμένουν κορύφωση τις επόμενες δύο εβδομάδες. Ωστόσο, ο κ. Τσιόδρας είναι καθησυχαστικός. «Πρέπει να λάβουμε αυξημένα, αλλά όχι κάτι τρομερό. Κινδυνεύουν κυρίως οι ευπαθείς ομάδες, τις οποίες πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε και όταν κάποιος ασθενήσει το σημαντικό είναι να έχει μια έγκαιρη θεραπεία. Όλοι αυτοί πρέπει να έχουν μια επαγρύπνηση παραπάνω. Επίσης χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα μέτρα υγιεινής».

Η γρίπη «θερίζει» και στις βαλκανικές χώρες με τη Ρουμανία να θρηνεί 61 ανθρώπους, ενώ οι αρχές έχουν λάβει έκτακτα μέτρα και χιλιάδες σχολεία έχουν κλείσει. Μπορεί να επηρεάσει τη χώρα μας; Ο κ. Τσιόδρας απαντά «όχι κι εμείς έχουμε υψηλή δραστηριότητα. Είναι ο ίδιος ιός, προσβάλει όλο το εύρος των ηλικιών, αλλά κινδυνεύουν οι άνθρωποι που έχουν ευπάθεια».

Ο κ. Τσιόδρας εφιστά την προσοχή στα συμπτώματα που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν και επιβάλλουν την άμεση επίσκεψη σε γιατρό για βοήθεια. «Παρατεταμένος υψηλός πυρετός, δύσπνοια, πόνος στο στήθος, σύγχυση, υπνηλία, σοβαρός πονοκέφαλος και εξάντληση, πρέπει να σας οδηγήσουν σε γιατρό» σημειώνει.

Μέτρα έναντι της γρίπης

Αν και το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι φέτος έχει εμβολιαστεί μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, οι αριθμοί των κρουσμάτων αλλά και το γεγονός ότι έγινε σύσκεψη στο κτίριο της οδού Αριστοτέλους διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ και του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννη Μπασκόζου, παρουσιάστηκαν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα της εποχικής γρίπης και ετέθη θέμα εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

Επίσης, κατέληξαν στην ανάγκη εφαρμογής των ακόλουθων μέτρων:

Άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (χρόνια νοσήματα, ηλικία άνω των 60 ετών κ.τ.λ.) θα πρέπει να εμβολιαστούν ακόμη και τώρα, παρότι η συνιστώμενη περίοδος για τον εμβολιασμό είναι το Φθινόπωρο κάθε έτους. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.

Απαιτείται άμεση αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης και έγκαιρης χορήγησης αντιικών, σύμφωνα με τις συστάσεις του γιατρού,

α) σε ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης και

β) σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα γρίπης.

Είναι απαραίτητη η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντηλο, το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς), η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πλήρης ανάρρωση των ασθενών μέχρι την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητές τους.

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη γρίπη

Η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού προκαλούμενη από τον ιό της γρίπης. Μπορεί να προκαλέσει ήπια ως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο. Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρέςεπιπλοκές της γρίπης.

Σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών), η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλοντας στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης .

Όπως κάθε χρόνο και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο- ορότυπους, έτσι και για την περίοδο 2018-2019 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Συστάσεις εμβολιασμού

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά σε άτομα που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

1. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

2. ‘Ατομα ηλικίας 60 ετών και άνω

3. Παιδιά > 6 μηνών και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας), μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες), σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια, νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα

4. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης.

5. Λεχωίδες

6. Θηλάζουσες

7. Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) μεγαλύτερο των 40 kg/m2

8. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

9. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

10. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, νεοσύλλεκτων στις ένοπλες δυνάμεις, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.). Στρατεύσιμοι στα κέντρα κατάταξης και ειδικά όσοι κατατάσσονται κατά τους χειμερινούς μήνες (Οκτώβριο -Μάρτιο).

11. Επαγγελματίες όπως κτηνίατροι πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.

Μαργαρίτας Αργυροπούλου

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 1/2/2019, #ODYSSEIA newpost