«Πρέσπες»: Η επόμενη μέρα – Η επιστροφή στην οικονομία και η εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία

Από την άλλη μεριά, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας εξέπεμπαν την ευαρέσκεια αυτών που «είναι πάνω στο κύμα» της κοινωνίας. Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι ανταποκρίθηκαν πλήρως στο λαϊκό αίσθημα, καθώς και ότι υπηρέτησαν το εθνικό συμφέρον.

Επιστροφή στην οικονομία

Ο Αλέξης Τσίτρας είχε πει στη συνέντευξή του στο Open ότι η οικονομία είναι το ισχυρό χαρτί. Αυτό ακριβώς το χαρτί θα επιχειρήσει να παίξει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα

1. Τις επόμενες μέρες θα ψηφιστεί η αύξηση του κατώτατου μισθού. Η αύξηση αυτή πιθανόν να είναι γύρω στα 7-8%, δηλαδή περίπου 50 ευρώ το μήνα. Πολύ μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση για τους νέους που παίρνουν τον υποκατώτατο ο οποίος ουσιαστικά καταργείται.

2. Η ρύθμιση για τις 120 δόσεις δεν έχει συζητηθεί με τα κλιμάκια των δανειστών. Λογικά όμως θα έρθει μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού, Πρέπει βέβαια να δούμε πόσους οφειλέτες θα συμπεριλάβει τελικά.

3. Από την άποψη του πολιτικού συμβολισμού, η πλέον σημαντική κίνηση θα είναι η έξοδος στις αγορές. Από τον ΟΔΔΗΧ και το Υπουργείο Οικονομικών τηρείται σιγή ασυρμάτου για το πότε ακριβώς θα γίνει η κίνηση. Πάντως όλα δείχνουν ότι επίκειται.

Ο συνδυασμός κατώτατος μισθός, 120 δόσεις και έξοδος στις αγορές, θα χρησιμοποιηθεί ως το πιο ισχυρό επιχείρημα για τη στήριξη του κυβερνητικού αφηγήματος.

Η κυβερνητική σταθερότητα

Ωστόσο, δεν εμπνέει ιδιαίτερη εμπιστοσύνη η σταθερότητα της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Κατ’ αρχάς, στην ψηφοφορία για τις «Πρέσπες» παρατηρήθηκε το πρωτοφανές φαινόμενο ένας υπουργός, ο Βασίλης Κόκκαλης, να ψηφίζει κόντρα στην κυβέρνηση σε μια από τις πιο κρίσιμες ψηφοφορίες. Επιπλέον, η σύγκρουση ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει αμφιβολίες ότι καμιά ψηφοφορία δεν θα είναι εύκολη για την κυβέρνηση. Να σημειωθεί επίσης ότι μπορεί ο Σπύρος Δανέλλης να έδωσε θετική ψήφο σε κυβέρνηση και «Πρέσπες», αλλά ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ έχει ενταχθεί ούτε έχει απεμπολήσει τις απόψεις του.

Κατά συνέπεια είναι εύλογο το ερώτημα αν μπορεί η κυβέρνηση να φτάσει ως τον Μάιο με μια τόσο εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Γιάννης Αλμπάνης

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 26/1/2019, #ODYSSEIA newpost