Όπως τόνισε, η καλύτερη εκτίμησή του είναι πως η επίτευξη μιας νέας συμφωνίας «θα απαιτούσε χρόνια, όχι μήνες, δεδομένου ότι όλα τα ζητήματα (συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του ονόματος του κράτους έναντι όλων – erga omnes) θα είναι και πάλι στο τραπέζι, δεδομένου ότι είναι πιθανό να υπάρξει διαφορετική πολιτική δυναμική και στις δύο χώρες καθώς και αλλαγές στο περιφερειακό και παγκόσμιο περιβάλλον».
Επεσήμανε δε ότι «τα δύο μέρη εργάστηκαν με καλή πίστη για να επιλύσουν αυτή τη διαμάχη από την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας τον Σεπτέμβριο του 1995, σχεδόν 25 χρόνια προσπάθειας. Τελικά επιτεύχθηκε συμφωνία μετά από τόσα χρόνια έντονων συζητήσεων και σκληρών διαπραγματεύσεων, διότι η κάθε πλευρά πίστευε ότι είχε επιτύχει τα ουσιώδη στοιχεία των εθνικών της συμφερόντων και ότι η ειρήνη, η ασφάλεια και η φιλία ήταν πιο πιθανό να συμβούν με τη συμφωνία αυτή παρά με τη συνέχιση της διαμάχης». Ωστόσο, υπογράμμισε, αυτή είναι η προσωπική του γνώμη για το μέλλον και μπορεί άλλοι να έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις.
Ερωτηθείς «αν από τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζεται ‘μακεδονική γλώσσα», ο κ. Νίμιτς απάντησε ότι στον επίσημο κατάλογο με τα ονόματα χωρών, συμπεριλαμβανομένων και γλωσσών που έχουν συνταχθεί από την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών για τα Γεωγραφικά Ονόματα (United Nations Group of Experts on Geographical Names (UNGEGN) και στο λήμμα «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», υπάρχει αναφορά σε «μακεδονική» γλώσσα (mk: Macedonian).
Αναλυτικά, «το 1992, η ομάδα εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών για τα γεωγραφικά ονόματα (UNGEGN) άρχισε να ενημερώνει τους επίσημους καταλόγους των ονομασιών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των γλωσσών, που ξεκίνησε το 1986 και ο κατάλογος αυτός διατηρείται σε επικαιροποιημένη βάση και είναι προσβάσιμος από τον ιστότοπο για 194 χώρες. Το έργο αυτό αναλήφθηκε κατόπιν αιτήματος της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Τυποποίηση των Γεωγραφικών Ονομάτων. Στη σελίδα 94 του παρόντος εγγράφου υπάρχει η εγγραφή για την ‘Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας’ και η καταχώριση υπό τον τίτλο ‘Γλώσσα’ είναι ‘μακεδονική’ (mk: Macedonian)».
Μαξίμου: Ο Μ. Νίμιτς βάζει τέλος στο παραμύθι του Κ. Μητσοτάκη
«Ο κ. Μητσοτάκης μέχρι πριν από λίγες ημέρες κορόιδευε όλην την Ελλάδα και χάιδευε τα συλλαλητήρια, αποκρύπτοντας ότι είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας με χρήση του όρου ‘Μακεδονία’», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και προσθέτει πως «τις τελευταίες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης πήγε την κοροϊδία ένα βήμα παραπέρα, ισχυριζόμενος ότι δήθεν θα κάνει το παν για να μην περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών και εν συνεχεία ο ίδιος θα την επαναδιαπραγματευθεί με την πΓΔΜ».
«Όχι ότι θα του δοθεί ποτέ η εντολή από τον ελληνικό λαό», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, «αλλά τον καλούμε να διαβάσει τη δήλωση του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος επί της ουσίας βάζει τέλος στο παραμύθι του κ. Μητσοτάκη περί δήθεν επαναδιαπραγμάτευσης, αφού υπογραμμίζει ότι μία νέα συμφωνία ‘θα απαιτούσε χρόνια’, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση και το erga omnes, που για πρώτη φορά πέτυχε ελληνική κυβέρνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών».
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 23/1/2019, #ODYSSEIA eklogikaÂ