Με πρόσχημα την ανανέωση, ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να θέσει εκτός της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, οι οποίοι έχουν ισχυρά ερείσματα τόσο στα στελέχη όσο και στη βάση της παράταξης.
Βέβαια, έχει ήδη θέσει εκτός τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο – κίνηση που αποδυναμώνει επικοινωνιακά και στρατηγικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει των εθνικών εκλογών, όποτε κι αν διεξαχθούν.
Ανάλογη προσπάθεια είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2017, παραμονές του κομματικού συνεδρίου, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει ότι δεν θα υπουργοποιηθεί η Ντόρα Μπακογιάννη εφόσον η ΝΔ που αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
Εκείνη την περίοδο, με «πάτημα» την απόφασή του για την αδελφή του, ο πρόεδρος του κόμματος φέρεται να είχε βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών, χωρίς όμως η συζήτηση να προχωρήσει, καθώς τόσο ο Κώστας Καραμανλής όσο και ο Αντώνης Σαμαράς δεν του άφησαν πολλά περιθώρια, ξεκαθαρίζοντάς του ότι θα είναι υποψήφιοι σε Θεσσαλονίκη και Μεσσηνία αντίστοιχα.
Από τους επικοινωνιακούς χειρισμούς που έγιναν τότε είχε φανεί ότι το όλο σκηνικό στήθηκε μόνο και μόνο για να ανακοινωθεί ότι θα τεθεί εκτός της μελλοντικής «γαλάζιας» κυβέρνησης η Ντόρα Μπακογιάννη, όμως το παρασκήνιο που υπήρξε εκείνες τις μέρες ήταν εντελώς διαφορετικό.
Σε Προεδρικό και Βρυξέλλες
Μια από τις προτάσεις που είχαν πέσει αρχικά στο τραπέζι ήταν να τοποθετηθούν όλοι οι πρώην πρόεδροι του κόμματος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Και μπορεί να πρόκειται για τιμητική πρόταση, όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν την επιθυμούσε, μια και γνώριζε ότι θα εισέπραττε αρνητική απάντηση και από τον Κώστα Καραμανλή και από τον Αντώνη Σαμαρά.
Ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει, εξάλλου, να δώσει το στίγμα του με τα πρόσωπα που θα επιλέξει για το Επικρατείας, ενώ οι δύο πρώην πρωθυπουργοί θα θεωρούσαν ότι η συγκεκριμένη πρόταση τους θέτει σε πολιτική αποστρατεία.
Έτσι, αποφασίστηκε να θέσουν ως «δέλεαρ» στον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή να προταθούν για υψηλά αξιώματα, με την προϋπόθεση να μην είναι υποψήφιοι στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.
Με αφορμή τις εκλογές για την προεδρία της Κομισιόν και στην περίπτωση που κερδίσει ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο εκλεκτός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στον Μεσσήνιο πολιτικό πρότειναν να αναλάβει θέση αντιπροέδρου ως πρώην πρωθυπουργός ή να είναι ο διάδοχος του Δημήτρη Αβραμόπουλου, με καλύτερο όμως χαρτοφυλάκιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες συζητήσεις έχουν γίνει.
Άλλωστε, Αντώνης Σαμαράς και Μάνφρεντ Βέμπερ διατηρούν πολύ καλές σχέσεις, ενώ στο πρόσφατο συνέδριο οι δύο άνδρες είχαν ολιγόλεπτη συνάντηση παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο πρώην πρωθυπουργός δεν είναι αρνητικός σε μια τέτοια προοπτική, ωστόσο όσοι τον γνωρίζουν λένε ότι είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να μην είναι υποψήφιος στη Μεσσηνία.
Για να συμβούν όμως όλα τα παραπάνω θα πρέπει να κερδίσουν και ο Μάνφρεντ Βέμπερ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις εκλογές.
Η απόφαση, πάντως, που θα πάρει ο Αντώνης Σαμαράς θα εξαρτηθεί από το πότε θα προκηρυχθούν οι εθνικές εκλογές.
Από την άλλη, η περίπτωση του Κώστα Καραμανλή δείχνει να είναι ιδιαιτέρως περίπλοκη.
Στην Πειραιώς σκέφτονται να του προτείνουν να είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2020.
Εξάλλου, εκτιμούν ότι στην περίπτωση που η ΝΔ γίνει κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα απορρίψει μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα Καραμανλή, άρα δεν θα επαναληφθεί η τακτική του 2014.
Τον πρώην πρωθυπουργό, πάντως, δεν φαίνεται να τον ενδιαφέρει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, από τη στιγμή που οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ιδιαιτέρως περιορισμένες.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια κρούση, καθώς απαιτούνται πολύ λεπτοί χειρισμοί, μια και όσες φορές έχει τεθεί παρόμοιο ζήτημα από βουλευτές και στελέχη που τον επισκέπτονται, ο πρώην πρωθυπουργός δείχνει να είναι αρνητικός.
Παράλληλα, εκτιμά ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος ασκεί άριστα τα καθήκοντά του σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και με ανοιχτά τα εθνικά θέματα, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό ότι θα πρέπει να στηριχτεί εκ νέου.
Βουλευτές, βέβαια, της ΝΔ υποστηρίζουν ότι στην περίπτωση που υπάρξει μετεκλογική συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής, πολύ δύσκολα θα προχωρούσε ένα τέτοιο σχέδιο ακόμα κι αν συμφωνούσε ο Κώστας Καραμανλής, καθώς είναι γνωστές οι εχθρικές σχέσεις της Χαριλάου Τρικούπη με τον πρώην πρωθυπουργό.
Οι «γαλάζιες» μάχες των κορυφαίων
Μπορεί η κατάτμηση της Β΄ Αθήνας να χάλασε τα σχέδια του Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος επιθυμούσε να πάρει τα ηνία από τον Νίκο Δένδια που είχε τερματίσει πρώτος στις εκλογές του 2015, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι μάχες στους τρεις τομείς που δημιουργήθηκαν στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια δεν θα είναι ιδιαιτέρως σκληρές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να εκλέξει πρόσωπα του περιβάλλοντός του ή όσους προέρχονται από το Μητρώο Στελεχών με στόχο να τεθούν εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας υποψήφιοι που δεν είναι αρεστοί στην Πειραιώς.
Στον Βόρειο Τομέα θα συγκρουστούν οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος, οι οποίοι διεκδικούν την πρωτιά για τους δικούς του λόγους ο καθένας.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης στην πολιτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Πολιτεία κατάφερε να συγκεντρώσει 18 βουλευτές και πολλά «γαλάζια» στελέχη, ενώ το «παρών» έδωσε και ο Αντώνης Σαμαράς.
Ο Κωστής Χατζηδάκης κινήθηκε πιο έξυπνα, καθώς παρουσίασε το νέο βιβλίο του φέρνοντας στην εκδήλωση τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Σταύρο Θεοδωράκη, με αποτέλεσμα να πέσουν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω στη συγκεκριμένη εκδήλωση και να προβληθεί ιδιαίτερα.
Στην περίπτωση που κερδίσει η ΝΔ τις εκλογές, τότε στον Βόρειο Τομέα θα εκλέξει 7-8 βουλευτές.
Τις θέσεις αυτές θα διεκδικήσουν δύο πρόσωπα που σύνδεσαν την πολιτική τους διαδρομή με τον Κώστα Καραμανλή. Πρόκειται για τους πρώην υπουργούς Θόδωρο Ρουσόπουλο και Γιάννη Παπαθανασίου.
Επίσης, υποψήφιοι στον Βόρειο Τομέα θα είναι ο Γιώργος Κουμουτσάκος, η Νίκη Κεραμέως, ο Πέτρος Τατσόπουλος, η Ζωή Ράπτη, ο Σάκης Ιωαννίδης, ο Βασίλης Ξυπολυτάς και ο Φώτης Καρύδας.
Στον Δυτικό Τομέα η σύγκρουση για τη μάχη του σταυρού αναμένεται ακόμη πιο σκληρή, καθώς οι έδρες είναι σαφώς λιγότερες (3 ή 4 αν η ΝΔ βγει πρώτο κόμμα), ενώ η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να κατέβει και ο ίδιος υποψήφιος στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια κάνει ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα.
Στις περιοχές των δυτικών προαστίων θα αναμετρηθούν ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Μάκης Γιακουμάτος, οι δημοσιογράφοι Αντώνης Πανούτσος και Γιάννης Λοβέρδος -για τον τελευταίο υπάρχουν ερωτήματα αν τελικά θα είναι υποψήφιος-, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός, και οι πρώην δήμαρχοι Δημήτρης Καλογερόπουλος και Δημήτρης Μαραβέλιας.
Στον Νότιο Τομέα το μεγάλο φαβορί για την πρωτιά είναι ο Νίκος Δένδιας, ενώ από εκεί και πέρα την είσοδό τους στη Βουλή θα διεκδικήσουν η Αννα Καραμανλή και η Σοφία Βούλτεψη, οι οποίες γνωρίζουν πολύ καλά τη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, όπως και Ντόρα Πάλλη, κόρη της πρώην υπουργού Φάνης Πάλλη-Πετραλιά.
Το βάπτισμα του πυρός στη μάχη των εθνικών εκλογών θα πάρει και ο εκλεκτός της Πειραιώς Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ενώ είναι πολύ πιθανό να είναι υποψήφιος και ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλιάνος.
Οι «μνηστήρες» και οι κόντρες
Συνωστισμός στην Α΄ Αθήνας, σύγκρουση στη Θεσσαλονίκη
Η αποχώρηση της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία θα είναι υποψήφια στα Χανιά, άνοιξε το παιχνίδι στην Α΄ Αθήνας, με τον πρώτο λόγο να έχουν πλέον η Ολγα Κεφαλογιάννη, ο Βασίλης Κικίλιας και ο Νικήτας Κακλαμάνης.
Στην πρώτη εκλογική περιφέρεια της Αθήνας επιστρέφει από τις Βρυξέλλες η Ελίζα Βόζεμπεργκ, ενώ υποψήφια θα είναι και η Φωτεινή Πιπιλή.
Την τράπουλα των υποψηφίων ανακατεύουν τρία νέα πρόσωπα: ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο καθηγητής πανεπιστημίου Αγγελος Συρίγος αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, που όλα δείχνουν ότι θα ενταχθεί στη ΝΔ, Δημήτρης Τσιόδρας.
Στο μεταξύ, οι αντιπαραθέσεις στο «γαλάζιο» στρατόπεδο έχουν αρχίσει για τα καλά με φόντο τη διεκδίκηση της δημαρχίας στη Θεσσαλονίκη, καθώς δύο «αντάρτες», οι Γιώργος Ορφανός και Παναγιώτης Ψωμιάδης, και ένας με τη στήριξη της ΝΔ, ο Νίκος Ταχιάος, θα τεθούν αντιμέτωποι.
Το ίδιο κλίμα αναμένεται επικρατήσει και μεταξύ των υποψηφίων στις εθνικές εκλογές, καθώς στους ήδη υπάρχοντες Κώστα Καραμανλή, Κώστα Γκιουλέκα, Σταύρο Καλαφάτη και Ελενα Ράπτη θα προστεθούν οι Μαρία Σπυράκη, Ανδρέας Παπαμιμίκος, καθώς και ο σαμαρικός Δημήτρης Σταμάτης.
Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να περάσει μια σειρά από πρόσωπα που προέρχονται από το Μητρώο Στελεχών του κόμματος, όπως ο καρδιολόγος Διαμαντής Γκολιδάκης, ο οικονομολόγος Γιάννης Παπαγεωργίου, πιθανότατα ο μηχανολόγος-μηχανικός Μάριος Δράμαλης και ο επιχειρηματίας Θόδωρος Τριανταφυλλίδης.
Υποψήφιοι αναμένεται να είναι επίσης η δημοσιογράφος Σύνθια Σάπικα, ο Στράτος Σιμόπουλος, η Αννα Ευθυμίου, η δικηγόρος Αφροδίτη Λατινοπούλου και ο Δημήτρης Κούβελας.
Στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια της Β΄ Θεσσαλονίκης θα ενταχθούν για πρώτη φορά η Κατερίνα Μάρκου και ο Γιώργος Λαζαρίδης, ο οποίος προέρχεται από τους ΑΝΕΛ. Επίσης, υποψήφιοι θα είναι ο νυν βουλευτής Θόδωρος Καράογλου, ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, η Ανατολή Κωνσταντινίδου, ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, ο περιφερειακός σύμβουλος Θεοφάνης Παπάς και ο Κώστας Ευθυμίου, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη.
ΠΗΓΗ: ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ,8/1/2019, #ODYSSEIA