Προ ημερών, ομάδα στη βόρεια Ελλάδα προχώρησε στην ίδρυση φιλοσκοπιανής Μη Κυβερνητικής Εταιρείας στην Αριδαία, με στόχο, όπως σημειώνεται, την «προώθηση τη μητρικής γλώσσας». Πρόκειται για τη δεύτερη οργάνωση που ιδρύτεται στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και προωθεί, σύμφωνα με τον δήμο Αλμωπίας, τα συμφέροντα της γείτονος.
Πιο συγκεκριμένα, η νέα Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ» και με διακριτικό τίτλο «ΚΡΣΤΕ ΜΙΣΙΡΚΟΒ» ιδρύθηκε στην πόλη της Αριδαίας στις 18 Νοεμβρίου του 2018.
Το newpost.gr επικοινώνησε με τον δήμο Αλμωπίας και μιλήσαμε με τον ειδικό συνεργάτη του, Αναστάσιο Μπίνο, ο οποίος επιβεβαίωσε την ίδρυση της ΑΜΚΕ.
«Δυστυχώς ισχύει, αλλά δεν είναι ο πρώτος σύλλογος που ιδρύεται. Μέχρι πρότινος, δεν νομιμοποιούνταν τέτοιοι σύλλογοι, ωστόσο από τη στιγμή που τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών, ιδρύονται διάφοροι τέτοιοι σύλλογοι, που προωθούν τα συμφέροντα των Σκοπίων», δήλωσε ο κ. Μπίνος και πρόσθεσε:
«Ο σύλλογος αυτός έχει να κάνει με τη “μακεδονική” γλώσσα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εμείς ως δήμος το παρακολουθούμε και είμαστε απέναντι σε όλα αυτά. Εφόσον, όμως, έχει συσταθεί νόμιμα, οι δυνατότητές μας είναι περιορισμένες. Δεν μπορούμε να πούμε πολλά, γιατί όταν κάτι είναι νόμιμο, αν το κατηγορήσεις υπόκειται στην έννοια της προβοκάτσιας».
Η νέα ΑΜΚΕ
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της νέας ΑΜΚΕ, «σκοπός της εταιρείας είναι ή προώθηση, μέσα από την έρευνα και την εκπαίδευση, των καλύτερων πρακτικών στη διαχείριση της γλωσσικής διαφορετικότητας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».
«Απώτερος στόχος είναι να γίνουν οι περιφερειακές η μειονοτικές γλώσσες πηγές πολιτισμού, ανάπτυξης και τοπικής υπερηφάνειας, σε συνεργασία με άλλους Ευρωπαϊκούς φορείς με τους ίδιους σκοπούς και με την διοργάνωση σχετικών εκδηλώσεων», επισημαίνεται στην ιστοσελίδα.
Τα παραπάνω σύμφωνα με την ΑΜΚΕ «ΚΡΣΤΕ ΜΙΣΙΡΚΟΒ», θα πραγματοποιηθούν με:
α) τη διοργάνωση εκθέσεων, προβολών, θεατρικών παραστάσεων, συνεδρίων, ημερίδων, σεμιναρίων επιμόρφωσης καθώς και κάθε τύπου εκπαιδευτικών, ενημερωτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
β) τις εκδόσεις CD/DVDÂ
γ) τις εκθέσεις κι παρουσιάσεις βιβλίων
δ) την ανάληψη εκδοτικής δραστηριότητας, έντυπης και ηλεκτρονικής μορφής.
ε) καθώς και την διοργάνωση κάθε συναφής εκδήλωσης.
«Για την επίτευξη των ως άνω σκοπών η εταιρεία θα μπορεί να ενεργεί όλες τις προσήκουσες πράξεις», προσθέτει η ΑΜΚΕ.
Φιλοσκοπιανή οργάνωση και στις Σέρρες
Ποιος είναι ο Κρίστε Μισίρκοφ
Γεννημένος το 1874 κοντά στην αρχαία Πέλλα ο Κρίστε Μισίρκοφ, το όνομα του οποίου φέρει στον διακριτικό της τίτλο η ΑΜΚΕ, θεωρείται ο «πατέρας» της σύγχρονης μακεδονικής γλώσσας.
Πρόκειται για τον γλωσσολόγο που στις αρχές του 20ού αιώνα εργάστηκε περισσότερο προς την κατεύθυνση της διάκρισης της σλαβομακεδονικής γλώσσα από τη βουλγαρική.
Μεταξύ άλλων ήταν και συγγραφέας του βιβλίου «Μακεδονικές Υποθέσεις», το οποίο αντιμετωπίστηκε στην Ελλάδα από διάφορους ερευνητές του «αντιεθνικιστικού» χώρου ως μια απόδειξη της ύπαρξης μακεδονικής εθνικής συνείδησης ή έστω της απαρχής μιας «εθνικά μακεδονικής» εθνογένεσης στις αρχές του 20ου αιώνα, πολύ πριν από την δημιουργία της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας από τον Τίτο.
Στο βιβλίο αυτό παρατηρούνται μάλιστα πολλές αντιφάσεις, που αποδυναμώνουν παρά ενισχύουν τα επιχειρήματα τόσο των παραπάνω ερευνητών όσο και των Σλαβομακεδόνων της ΠΓΔΜ.
Ένα από τα πιο τρανταχτά παραδείγματα της αντίθεσης μεταξύ των απόψεων του Μισίρκοφ στις «Μακεδονικές Υποθέσεις» και των σύγχρονων σλαβομακεδονικών απόψεων είναι η ερμηνεία της εξέγερσης του Ίλιντεν στην Μακεδονία (Ιούλιος 1903). Ενώ οι Σλαβομακεδόνες υποστηρίζουν ότι το Ίλιντεν ήταν εθνικά μακεδονική επανάσταση, ο Μισίρκοφ ισχυρίζεται ακριβώς το αντίθετο. Παράλληλα, ως προς τη «μακεδονικότητα» ο Μισίρκοφ είναι ασαφής σε πολλά ζητήματα. Δεν είναι απολύτως σαφές ποιοι συμπεριλαμβάνονται στο μακεδονικό έθνος του και δικαιούνται να ονομάζονται «Μακεδόνες».
Φιλοσκοπιανή οργάνωση και στις Σέρρες
Σημειώνεται πως πρόκειται για τη δεύτερη ανάλογη οργάνωση, που ιδρύεται στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.
Στις 12 Ιανουαρίου 2018 είχε δημοσιευθεί σε τοπική εφημερίδα των Σερρών η ίδρυση νέου Συλλόγου με την επωνυμία «Αδελφότητα Ντόπιων Σερραίων ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΟΣ» με έδρα την Ηράκλεια Σερρών. Σκοπός του Συλλόγου είναι η διάθεση για «προσφορά» σε ποικίλα πεδία που ξεκινά από τις συνήθεις δράσεις ενός κοινού πολιτιστικού συλλόγου (ίδρυση βιβλιοθήκης, ιματιοθήκης κτλ), ενώ φτάνει και ως την «καταγραφή των κόκκινων δανείων προς τράπεζες των συμπατριωτών μας και υλικο-ηθική συμπαράστασή τους» και «φροντίδα και περίθαλψη τυχόν προσφύγων/μεταναστών».
Παράλληλα, σύμφωνα με το καταστατικό του, ο Σύλλογος έχει ως σκοπό (άρθρο 2.-ΣΚΟΠΟΙ) «τη συστηματική καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Τόπου μας, με τη διάσωση, διατήρηση και προβολή των ιστορικών στοιχείων, της ντόπιας Γλώσσας, των εθίμων και παραδόσεων». Στο ίδιο άρθρο του καταστατικού αναφέρεται η «καταγραφή βιογραφιών χαρακτηριστικών προσωπικοτήτων».
Όπως κατήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων (ΠΟΠΣΜ), η εν λόγω ΜΚΟ υποστηρίζει πως οι γηγενείς Μακεδόνες Σερρών, όπως και σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, δεν είναι Έλληνες, αλλά ουσιαστικά Σκοπιανοί, μέλη της υποτιθέμενης μειονότητας «μακεντόνετς».
Ντία ΜούλουÂ
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 6/12/2018, #ODYSSEIA newpost