Μαθητικά συλλαλητήρια και κύμα καταλήψεων για το Μακεδονικό

σχολεία μας» αναφέρει η “Πρωτοβουλία” σε κείμενό της που αναρτήθηκε στο Facebook, στην οποία σημειώνεται:

«Συντονίζουμε πολύμορφες δράσεις, κρεμάμε αντιφασιστικά πανό και κάνουμε εκδηλώσεις στα σχολεία μας, για να μην χαρίσουμε ούτε μια μέρα εθνικιστικής φιέστας στους δολοφόνους του Παύλου Φύσσα και τους υποστηρικτές του μίσους και του ρατσισμού».

Δύο μαθητικές συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη

Δύο μαθητικές συγκεντρώσεις εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών θα πραγματοποιηθούν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από κάλεσμα μέσω διαδικτύου.

Η μία συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη για τις 11.00 στο άγαλμα του Βενιζέλου και η δεύτερη την ίδια ώρα στον Λευκό Πύργο.

«Μπαρούτι» στα σχολεία λόγω των «μακεδονικών» καταλήψεων

Τoν κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο πρόεδρος της Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Λαθήρας, ο οποίος μιλώντας στο newpost.gr, εξέφρασε τους φόβους του «μην έχουμε νέους Τεμπονέρες». «Θεωρούμε ανησυχητικό και επικίνδυνο το φαινόμενο, ακροδεξιοί κύκλοι και φασιστικές οργανώσεις να προσπαθούν να ποδηγετήσουν μαθητές σε μια κατεύθυνση άκρως εθνικιστική. Δημιουργείται ένα κλίμα επικίνδυνο με τη διείσδυση αυτής της λογικής στα σχολεία» σημειώνει ο ίδιος, κατονομάζοντας στελέχη συγκεκριμένου κοινοβουλευτικού κόμματος, της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι «με χυδαίους χαρακτηρισμούς, στοχοποιούν εκπαιδευτικούς, γράφουν για προδότες, καθάρματα κλ.π. Δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλίμα».

Ο κ. Λαθήρας τόνισε ότι δεν φέρουν ευθύνη τα παιδιά αλλά παρασύρονται λόγω του νεαρού της ηλικίας τους και επισήμανε τους κινδύνους. «Σε καμιά περίπτωση τα παιδιά δεν είναι φασίστες, αλλά παρασύρονται λόγω αυθορμητισμού. Υπάρχει φόβος μήπως συνεχιστεί και πάρει διαστάσεις. Έχουμε διαπληκτισμούς μέσα στα σχολεία, μια αναζωπύρωση των εθνικιστικών κύκλων μέσα από τη μαθητική νεολαία» υπογράμμισε και σημείωσε: «Η έξαρση του εθνικισμού σε μια χώρα προκαλεί την έξαρση στην άλλη χώρα, αλληλοτροφοδοντούνται αυτά. Τα παιδιά που καθοδηγούνται έφτασαν στο σημείο να τραγουδούν συνθήματα θα μπούμε στη Β. Ήπειρο κ.λ.π. Το δυστύχημα είναι μέσα στο γενικό περιβάλλον της υστερίας του εθνικισμού που έχει διαμορφωθεί από τα κόμματα, οργανώσεις κ.λ.π. το τελευταίο διάστημα, και επέδρασε στη Βόρεια Ελλάδα».

Οι εκπαιδευτικοί δεν καλύπτονται από την τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας κ. Γραβρόγλου γιατί, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Λαθήρας: «αυτό που κάνει είναι να κουνάει το δάχτυλο στους εκπαιδευτικούς. Έπρεπε να αναλάβει τις ευθύνες του, περιμέναμε κατευθύνσεις, εντολές, πώς να κινηθούμε. Θέλουμε ουσιαστική στήριξη. Μπορεί την κυβέρνηση να την βολεύει η δημιουργία ενός διπόλου που δεν υφίσταται. Φέρει ευθύνη. Ξέρετε ότι η γιορτή του Πολυτεχνείου έχει καταργηθεί στα ιδιωτικά σχολεία ή περιορίζεται σε μια ώρα; Όταν δεν γνωρίζεις ιστορία πως θα προχωρήσεις στο μέλλον».

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για καταλήψεις που προκύπτουν από δράσεις «μικρών ομάδων μαθητών χωρίς να παίρνονται αποφάσεις από γενικές συνελεύσεις των μαθητών στα σχολεία».

Οξύνεται η πολιτική κόντρα με φόντο τις καταλήψεις

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση έχουν προκαλέσει οι καταλήψεις σε σχολεία για το Μακεδονικό.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, δήλωσε ότι υποκινούνται από ακροδεξιές οργανώσεις και το κοινοβουλευτικό κόμμα Χρυσή Αυγή, εκφράζοντας μάλιστα φόβους για σοβαρές ταραχές, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η νέα γενιά δεν πρέπει να επιτρέψει να χαθεί ξανά ένας Παύλος Φύσσας».

Εν τω μεταξύ, κόντρα σχετικά με τις καταλήψεις είχαν στη Βουλή η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο μεν αντιπρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για διαχωρισμό των καταλήψεων, ενώ η κυρία Γεροβασίλη του απάντησε πως δεν καταδίκασε τον φασισμό. «Το αυγό του φιδιού έχει επωαστεί και σε αυτό το δρόμο κάποιοι δεν θέλουν να συμπορευτούν. Αυτοί που κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και καταλαβαίνουν και φλερτάρουν», σχολίασε η υπουργός Προστατίας του Πολίτη.

«Εγώ δεν χαρίζω τα παιδιά στη Χρυσή Αυγή, όπως πάτε να κάνετε εσείς», είπε απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Γεωργιάδης.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 29/11/2018, #ODYSSEIA newpost