»Όπως κοιτούσα τη φωτογραφία θυμήθηκα μια ιστορία που μου έλεγε τότε ο πεθερός μου, πως παίζανε τα παιδιά στο χωράφια στην περιοχή που έμοιαζε στη φωτογραφία και έτσι ξεκίνησα την προσπάθεια να την βρω το Ζante Girl.
»Αμέσως έστειλα την φωτογραφία σε μια συγγενή της φίλης μου και ρώτησα αν ήταν η γιαγιά της, χωρίς να υπολογίζω τα χρόνια κλπ. Τελικά ήταν η θεία της.
»Πήρα μια φωτογραφία που είχα και την έδειξα στην αδελφή της που βεβαίωσε ότι όντως ήταν η αδελφή της…. σήμερα μιλήσαμε με τη ZANTE GIRL».
Για όσους δεν γνωρίζουν την ιστορία σας την παραθέτουμε παρακάτω:
Περισσότερο από μισό αιώνα ο Τζέιμς Μπέικερ έψαχνε το «Κορίτσι της Ζακύνθου»
Τον Αύγουστο του 1953 ένας Αμερικανός πεζοναύτης βρέθηκε σε ανθρωπιστική αποστολή στη Ζάκυνθο, προκειμένου να βοηθήσει τους χιλιάδες σεισμοπαθείς από τον φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στο νησί.
Χιλιάδες άνθρωποι είχαν μείνει άστεγοι, αφού τα σπίτια τους από τη μια στιγμή στην άλλη μετατράπηκαν σε ερείπια.
Έχοντας μια κάμερα πάνω του, ο πεζοναύτης, κατά τη διάρκεια της αποστολής, τράβηξε πολλές φωτογραφίες από το νησί.
Ανάμεσά τους είναι και αυτή ενός μικρού ξανθού κοριτσιού, που κρατάει ένα πιάτο με φαγητό.
Το ονόμασε το «κορίτσι του Ζάντε» (The Zante Girl) και έκτοτε έμεινε μαζί του για πάντα.
Ο πεζοναύτης δεν ήταν άλλος από τον Τζέιμς Μπέικερ, ο οποίος έμελλε αργότερα να γίνει μία εξέχουσα προσωπικότητα στην ιστορία των ΗΠΑ.
Διετέλεσε υπουργός Οικονομικών επί διακυβέρνησης Ρέιγκαν και υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στην πρώτη διακυβέρνηση Μπους.
Τι και αν έχουν περάσει δεκαετίες από τότε, το μικρό κορίτσι είχε αποτυπωθεί στη μνήμη του Μπέικερ, ο οποίος την αναζητούσε μέχρι σήμερα.
Η αναζήτηση δεν ήταν εύκολη, αφού ο ίδιος δεν είχε κανένα στοιχείο εκείνου του κοριτσιού –το οποίο σήμερα θα πλησιάζει τα 80.
Την ιστορία αποκάλυψε, παρουσιάζοντας και τη φωτογραφία του κοριτσιού, η ελληνοαμερικανική ιστοσελίδα pappaspost.com.
Στην αναζήτησή του αυτή, τον Αμερικανό πρώην υπουργό βοήθησε μία οικογένεια Ελληνοαμερικανών, που διατηρούν εστιατόριο στο Χιούστον, του Τέξας, γενέτειρα του Μπέικερ.
Ο Αμερικανός πολιτικός γνωρίζει την οικογένεια εδώ και χρόνια και τρώει πολύ συχνά στο εστιατόριό τους.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, οι τρεις αδερφές της οικογένειας είχαν κάνει προσωπική τους αποστολή να βοηθήσουν τον φίλο τους και να εντοπίσουν το «κορίτσι του Ζάντε».
Η Ρούλα, η Μαρία και η Κάθι επισκέπτονται αρκετά συχνά τη Ζάκυνθο τα καλοκαίρια και ρωτάνε σχετικά με το κορίτσι, δείχνοντάς τους τη φωτογραφία.
Μάλιστα, η Ρούλα, η οποία είναι ραδιοφωνική παραγωγός σε μεγάλο σταθμό του Χιούστον, αναζητούσε το κορίτσι ακόμα και στις ΗΠΑ, μέσω του σταθμού, καθώς πολλοί Ζακυνθινοί μετανάστευσαν εκεί μετά τον σεισμό, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ,21/10/2018 #ODYSSEIA