M. Ντούκα Μοντεσάντου: Σαν σήμερα ο Ντα Βίντσι ανέλαβε να ζωγραφίσει τη “Μόνα Λίζα”

Ο Ντα Βίντσι ασχολήθηκε τέσσερα χρόνια με το έργο. Το άφησε όμως ημιτελές. Αυτή ήταν μια συνήθης συμπεριφορά του κορυφαίου ζωγράφου ο οποίος, αργότερα, μετάνιωσε που δεν ολοκλήρωσε ποτέ ούτε ένα έργο. Θεωρείται πως συνέχισε να ασχολείται με τη Μόνα Λίζα για τρία χρόνια αφότου εγκαταστάθηκε στη Γαλλία και πως την τελείωσε λίγο πριν πεθάνει το 1519.

Το πιο εντυπωσιακό στον πίνακα είναι η ζωντάνια της Μόνα Λίζα, αλλά και το παγωμένο χαμόγελό της. Μοιάζει σαν να κοιτάζει στα μάτια τον θεατή από όποια γωνία και αν την παρατηρήσει. Πώς όμως ο Leonardo κατάφερε να χαρίσει αυτή την απόκοσμη ζωντάνια στον πιο ξακουστό πίνακά του; Η απάντηση βρίσκεται στην τεχνική sfumato (σφουμάτο), την οποία εφηύρε ο πρωτοπόρος ζωγράφος.

Η συγκεκριμένη τεχνική βασίζεται στο ακαθόριστο περίγραμμα και τα απαλά χρώματα, που επιτρέπουν στις φόρμες να σβήνουν η μία μέσα στην άλλη. Σήμερα, η Μόνα Λίζα ανήκει στο γαλλικό κράτος και είναι ένα από τα διασημότερα εκθέματα του μουσείου του Λούβρου. Μάλιστα, έχει και το δικό της δωμάτιο με ειδική πρόσοψη από αλεξίσφαιρο γυαλί, το οποίο διατηρεί σταθερή την θερμοκρασία του πίνακα. Η κατασκευή του χώρου κόστισε περίπου 7 εκατομμύρια δολάρια.

Η δημοτικότητά της είναι τόσο μεγάλη, που έχει μέχρι και δικό της γραμματοκιβώτιο στο Λούβρο για να δέχεται γράμματα ή ακόμα και ραβασάκια ερωτικής εξομολόγησης από τους θαυμαστές της. Εξαιτίας όλων των παραπάνω, η Μόνα Λίζα είναι αδύνατο να κοστολογηθεί, καθώς θεωρείται «πραγματικά ανεκτίμητη». Σύμφωνα με τον γαλλικό νόμο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, το έργο δεν μπορεί να πουληθεί ή να αγοραστεί

Η γυναίκα που απεικονίζεται στο αριστούργημα του Λεονάρντο Ντα Βίνσι βρέθηκε ότι έχει το 86,6% της Χρυσής Τομής ή τον Χρυσό Αριθμό Φ που ορίζει την απόλυτη φυσική τελειότητα και αρμονία.

Στο συμπέρασμα αυτο οδηγήθηκαν οι ειδικοί λόγω του πλατιού «ανδρικού» μετώπου της, το σχήμα των ματιών της, το διπλοσάγονο και τη μικρή απόσταση ανάμεσα στη μύτη και τα χείλη της.

Ο διασημότερος πίνακας όλων των εποχών –ως μέρος της μόνιμης συλλογής του Λούβρου- ανήκει σε όλον τον κόσμο, και όπως φαίνεται η καρδιά όλου του κόσμου της ανήκει.

Πηγές: https://www.britannica.com, https://www.independent.co.uk, https://www.telegraph.co.uk, https://www.huffingtonpost.com 

Μαγδαληνή Ντούκα Μοντεσάντου