Το τέλος της Μέρκελ

Αντίθετα ο μεγάλος κερδισμένος της εκλογικής αναμέτρησης ήταν οι Πράσινοι οι οποίοι συγκέντρωσαν ποσοστό 17,8%, καταγράφοντας άνοδο κατά σχεδόν 10 ποσοστιαίων μονάδων (8,6%). Στην τρίτη θέση αναδείχθηκε το τοπικό κόμμα «Ελεύθεροι Ψηφοφόροι» με 11,8%, ενώ ακολούθησε το ακροδεξιό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), η οποία εξασφάλισε για πρώτη φορά την είσοδο στην τοπική Βουλή, λαμβάνοντας ποσοστό 10,4%. Δραματικές ήταν οι απώλειες και για τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD, οι οποίοι έπεσαν κατά 9,4 ποσοστιαίες μονάδες, και περιορίστηκαν σε ποσοστό κάτω του 10%.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ παραδέχθηκε ότι δεν είναι «καθόλου ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα», για να προσθέσει ωστόσο ότι «είναι εξίσου σαφές πως η CSU έχει εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης».

Αγωνία στο Βερολίνο

Όπως υπογραμμίζει η Deutsche Welle, η εκλογική καθίζηση της CSU αναμένεται να έχει επιπτώσεις για τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού και στο Βερολίνο. «Πρέπει να γίνουμε καλύτεροι, να περιορίσουμε τις μεταξύ μας αντιπαραθέσεις και να επιτύχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα» δήλωσε ο Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ, ηγετικό στέλεχος του κυβερνώντος χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ, στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Πάντως δεν αναμένονται άμεσες διορθωτικές κινήσεις, καθώς οι χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ επιστρατεύουν τις δυνάμεις τους για μία τελευταία κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση τη μεθεπόμενη Κυριακή στο κρατίδιο της Έσσης. Εάν υποστεί και εκεί ήττα το κυβερνητικό στρατόπεδο, όλα είναι πλέον ανοιχτά και «θα έχουμε πολλές συζητήσεις», όπως σημείωσε το βράδυ του Σαββάτου σε ραδιοφωνική συνέντευξη ο πρόεδρος της Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποιώντας μάλιστα ότι ο ρόλος της Άνγκελα Μέρκελ «δεν είναι πλέον αδιαμφισβήτητος».

Αλλά και στο Μόναχο, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, τίθεται το ερώτημα, εάν ο επί σειρά ετών πρωθυπουργός της Βαυαρίας και σημερινός υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ μπορεί να βγει αλώβητος από το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής. Σε σχετικό ερώτημα της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) o γενικός γραμματέας της CSU Μαρκ Μπλούμε δεν έδωσε σαφή απάντηση, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα», αλλά από την άλλη πλευρά «πρέπει να αναλύσουμε πρώτα το εκλογικό αποτέλεσμα». Ο ίδιος ο Ζέεχοφερ δηλώνει ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει το ζήτημα, αλλά «όχι απόψε».

Όλα τα σενάρια στο τραπέζι

Μετά τα εκλογικά αποτελέσματα της Κυριακής, η CSU θα πρέπει να αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο και σχεδόν όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Πιο πιθανή φαίνεται μία συμμαχία με τους «Ελεύθερους Ψηφοφόρους», η οποίοι έχουν συντηρητικό προφίλ, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί και μία μετεκλογική συνεργασία των χριστιανοκοινωνιστών με τους Πράσινους. Άλλωστε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ δεν απέκλειε αυτό το ενδεχόμενο, παρά τις έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις. Θεωρητικά δεν μπορεί πάντως να αποκλειστεί και μία συμμαχία με τους σοσιαλδημοκράτες.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ,15/10/2018, #ODYSSEIA