Ζάκυνθος: Με μπάντες και χορευτικά οι εορτασμοί για την Ναυμαχία της Ναυπάκτου

Άρχισαν από χθες το πρωί με παρέλαση και αμέσως μετά πανηγυρική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου οι εορτασμοί για την επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου. Σήμερα αλλά και αύριο που είναι η ημέρα της επετείου τιμάται η μνήμη όσων έπεσαν στην ιστορική Ναυμαχία. Μάλιστα το πρωί μετά την παρέλαση έγινε και επιμνημόσυνη δέηση για τους ναυμάχους του 1571, ενώ και σκάφος του λιμεναρχείου έριξε στεφάνια στην θάλασσα για να τιμήσει τον αγώνα τους.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνει το «ΜΙΛΑΝΕΙΟ» Ναυτικό Μουσείο με το Δήμο Ζακύνθου, την ΠΕΔΙΝ και το Λιμεναρχείο Ζακύνθου. Στην εκδήλωση συμμετείχε και η Φιλαρμονική της ΚΕΔΗΚΕ.

Μετά την δέηση έγινε πανηγυρική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τον Δήμαρχο να τιμά τους καλεσμένους και τους παρευρισκόμενους που υπέγραψαν το πρακτικό της διοργάνωσης και αντάλλαξαν δώρα. Απόψε στις 20.00 θα γίνει και εκδήλωση προς τιμήν της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου στο Πνευματικό Κέντρο Ζακύνθου.

Ως γνωστό, η Ζάκυνθος ευρισκόμενη υπό των Βενετών, δύο μήνες πριν τη Ναυμαχία, είχε κατορθώσει, μετά από σθεναρή αντίσταση, να αποκρούσει ηρωικά την πολιορκία των Τούρκων που είχαν επιχειρήσει στο Κάστρο, με αποτέλεσμα να τους αναγκάσουν να αποχωρήσουν από το νησί.

Μέσα, λοιπόν, από ένα αποδεκατισμένο πληθυσμό οι Ζακυνθινοί κατόρθωσαν να επανδρώσουν επτά γαλέρες, εκ των οποίων οι έξι ήταν εθελοντικές και να δώσουν το παρών στη μεγάλη αυτή σύγκρουση, που καθόρισε την τύχη της Ευρώπης.

Φωτογραφία: Η μπάντα της ΚΕΔΗΚΕ. Στη δεύτερη φωτο στο βάθος εικονίζεται η κυρία Γασπαρινάτου – Μιλάνου που είναι Αργοστολιώτισσα και είναι η ψυχή των εκδηλώσεων.

Hmera Zante