Όλοι συμφώνησαν ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που μπορεί να φέρει εξαιρετικές αποδώσεις σε επενδυτικούς τομείς όπως ο τουρισμός, οι νέες τεχνολογίες κλπ, πόσο μάλλον που η οικονομία της έχει ήδη αρχίσει να «ζεσταίνεται», σε συνδυασμό με την έξοδο από τα μνημόνια και με την δεσπόζουσα θέση της σε μία περιοχή σημαντικής γεωπολιτικής σημασίας.
Μία χώρα που βοηθά το επενδυτικό περιβάλλον επειδή αναμφισβήτητα είναι πυλώνας σταθερότητας ασφάλειας και ειρήνης.
Όπως τόνισαν συμμετέχοντες Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες:
«Το θέμα της φορολογίας είναι σημαντικό, αλλά δεν είναι και το μείζον.
»Το μείζον είναι ότι δεν μπορούν τα φορολογικά δεδομένα να αλλάζουν συχνά και κατά το δοκούν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι επιχειρήσεις να βαδίζουν ομαλά στο προϋπολογισμένο πρόγραμμά τους».
Επίσης, διατυπώθηκε και η πρόταση, προκειμένου οι Ομογενείς επιχειρηματίες να μην «χάνονται» σε διάφορους Ελληνικούς δημόσιους φορείς για να μάθουν για το πώς μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα, να δημιουργηθεί ένα one stop shop, παράλληλα με μία ολοκληρωμένη ψηφιακή πλατφόρμα, όπου θα βρίσκουν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ.Τέρενς Κουίκ, παράλληλα με το θέμα της επενδυτικής δραστηριότητας, έκανε και την εξής επισήμανση:
«Σε σχέση με άλλες μεσογειακές χώρες, η Ελλάδα είναι πολύ πίσω στην εξαγωγή δικών της προϊόντων στις ΗΠΑ.
»Όταν υπάρχουν 33 χιλιάδες σουπερ μάρκετ που καλύπτουν έναν πληθυσμό 310 εκατομμυρίων ανθρώπων, είναι κρίμα να μην υπάρχει το ενδιαφέρον από την Ομογένεια με τη σύσταση ενός παναμερικανικού εισαγωγικού εμπορικού φορέα της, ώστε να υπάρχει το λάδι, το τυρί, το κρασί και ένα σωρό άλλα επίλεκτα προϊόντα στα ράφια των καταστημάτων και στην τελευταία πόλη των ΗΠΑ.
»Έχει δίκιο ένας φίλος μου στη Φλόριντα που τακτικά θέτει αυτό το θέμα στο δημόσιο διάλογο.
»Είναι εντυπωσιακό το γεγονός, ότι σε αντίθεση, παράδειγμα, με την Αυστραλία ή με την Νότιο Αφρική είτε με τον Ευρωπαϊκό χώρο, ότι δεν υπάρχει ένα Αμερικανοελληνικό Επιχειρηματικό και Εμπορικό Επιμελητήριο με έδρα τις ΗΠΑ, που θα συμβάλει στην εξωστρέφεια της Ελληνικής οικονομίας.
»Απορώ μάλιστα, τα αντίστοιχα Επιμελητήρια ή οι φορείς που υπάρχουν στην Ελλάδα, όπως το Ελληνοαμερικανικό, ο ΕΒΕΑ, ο ΣΒΒΕ κτλ, ποιους έχουν ως ομολόγους και συνομιλητές τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.
»Γιατί αν είναι σκόρπιες και εξειδικευμένες οι επαφές τους είτε στη Νέα Υόρκη, είτε στο Σικάγο είτε οπουδήποτε αλλού, και δεν έχουν έναν ομογενοποιημένο χαρακτήρα, τότε δεν θα διορθωθεί δραστικά το πρόβλημα στη βοήθεια της εξωστρέφειας των Ελληνικών προϊόντων».
Ο Αμερικανός πρέσβης κ. Τζέφρι Πάιατ στην παρέμβασή του συνεχάρη το υπουργείο Εξωτερικών για την πρωτοβουλία αυτής της συνάντησης Εργασίας, και πρότεινε να καθιερωθεί σε ετήσια βάση, είτε στην Ελλάδα, είτε στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι η δυναμική που έχει αναπτυχθεί στις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ, επηρεάζει πολύ θετικά και τις οικονομικές δραστηριότητες.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης στην αίθουσα συσκέψεων που παραχώρησε ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Μπουτάρης.
Παραβρέθηκαν και προλόγισαν, εκτός από τον κ. Μπουτάρη, η Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης κα Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, αναπτύσσοντας τα πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης αλλά και γενικότερα του Βορειο-Ελλαδικού χώρου για τις δραστηριότητες των Ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών.
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 14/9/2018, #ODYSSEIA