«Οικονομία Επενδύσεις και Υποδομές» – «Εκπαίδευση και ο ρόλος των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων”

H πρώτη και η δεύτερη θεματική ενότητα του «1ου Διεθνούς Συνεδρίου Αποδήμων Επτανησίων»

Με εισηγήσεις σε δυο θεματικές ενότητες την «Οικονομία, τις επενδύσεις και τις υποδομές» και την «Εκπαίδευση και τον ρόλο των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων των Ιονίων Νήσων στις σχέσεις με τους απόδημους» ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα της διεξαγωγής του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Αποδήμων Επτανησίων

Την απογευματινή συνεδρία, «άνοιξε» ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος , που προέδρευσε της επιτροπής με τη θεματική ενότητα «Οικονομία, επενδύσεις, υποδομές»

Πρώτος εισηγητής με θέμα «Τουρισμός και Οικονομία. Οι δράσεις προβολής του τουριστικού προϊόντος, τα αποτελέσματα, οι προκλήσεις» ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού , Νησιωτικής Πολιτικής, Σπύρος Γαλιατσάτος, που ανέλυσε τη στρατηγική της ΠΙΝ για την αύξηση του τουρισμού στο Ιόνιο και τα θετικά αποτελέσματα που επέφερε, κατατάσσοντας το Ιόνιο στις υψηλότερες θέσεις του βάθρου του τουρισμού.

«Ο τουρισμός είναι καταλύτης ανάπτυξης σε επίπεδο Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν το μέλλον του τουρισμού στο Ιόνιο, είναι μεταξύ άλλων, οι κλιματικές αλλαγές, οι δημογραφικές εξελίξεις, οι νέες τεχνολογίες, η αύξηση των αεροπορικών γραμμών, η ασφάλεια, και ο σεβασμός στο περιβάλλον. Στόχος μας είναι ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο, περισσότεροι πολίτες άλλων περιοχών και του εξωτερικού που να θέλουν να ζήσουν εδώ μόνιμα» τόνισε ο κ. Σπύρος Γαλιατσάτος

Για τις δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου και του πολιτισμού, τα τοπικά προϊόντα των Ιονίων Νήσων και τις προϋποθέσεις για εξαγωγές στις ξένες αγορές, μίλησε στην εισήγησή του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κεφαλλήνων Καναδά «Ο ΑΙΝΟΣ», επιχειρηματίας, πρόεδρος εταιρειών «Pilaros International Trading Inc & Salamina of Laval, Quebek», Σωτήρης Αντύπας

«Για μας είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να ξεχωρίζει σε όλους τους τομείς. Προσπαθούμε να προσφέρουμε όσο μπορούμε, στη νέα γενιά ώστε να συνεχίσει την πολιτιστική παράδοση, αλλά και να δείξουμε τον πολιτισμό μας και σε άλλες χώρες» είπε ο κ. Αντύπας ενώ αναφερόμενος στους τομείς του εμπορίου και τη διάδοση των τοπικών προϊόντων των Ιονίων Νήσων τόνισε: «Όταν μιλάμε για άλλες αγορές και την προώθησε των τοπικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού πρέπει να προηγηθεί μία σειρά πραγμάτων. Για παράδειγμα το προϊόν να έχει γεύση και σωστή παρουσίαση, ο παραγωγός, με την εξαγωγική εταιρεία που θα συνεργαστεί, να ενημερωθεί για τους κανονισμούς που υπάρχουν κατά τόπους σε κάθε χώρα. Θα πρέπει να ξέρουμε, ότι ένα προϊόν δεν είναι αρκετό να είναι μόνο καλό, αλλά θα πρέπει να έχει και σταθερότητα, όταν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις, τότε είναι θέμα χρόνου να κινηθούν τα προϊόντα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού» επεσήμανε ο κ. Αντύπας.

Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος και Πρόεδρος της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας , Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κερκυραίων Αττικής (ΟΣΚΑ )Γιάννης Παργινός, στο θέμα που ανέλυσε για την πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη στα Επτάνησα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο πρόβλημα των απορριμμάτων στην Κέρκυρα, στις «απαρχαιωμένες» όπως τις χαρακτήρισε, υποδομές στον τουρισμό, αλλά και στις σχέσεις των νησιών Ιονίου με τις γείτονες χώρες.

Παρεμβάσεις-παρατηρήσεις στη θεματική ενότητα για την Οικονομία, τις επενδύσεις και τις υποδομές στο Ιόνιο, έκαναν ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Βασίλειος Ματαράγκας, ο Βουλευτής Κέρκυρας οικονομολόγος, μέλος της Διαρκούς επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, Κωνσταντίνος Παυλίδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κεφαλονιάς & Ιθάκης Παναγής Δρακουλόγκωνας.

Η πρώτη θεματική ενότητα του Συνεδρίου ολοκληρώθηκε με την Επετειακή ομιλία με τίτλο «Οι εθνικές επέτειοι στη ζωή της Ομογένειας. Η περίπτωση του εορτασμού από την Μητρόπολη Ζάμπιας, Μαλάουι και Νοτιοτέρας Αφρικής των 200 χρόνων από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας στην Επτάνησο (1818-2018)», που εκφώνησε ο υποστράτηγος (εα) δρ.Νικόλαος Κ.Κουρκουμέλης GCLJJ, , Μέγας Άρχων Χαρτοφύλαξ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Κλείνοντας τον κύκλο των εργασιών της πρώτης θεματικής ενότητας του Συνεδρίου ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων στις παρατηρήσεις τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι υποδομές μας στο Ιόνιο, όπως είναι το οδικό δίκτυο, οδικά συστήματα, υποδομές, ενέργεια κλπ.,, αρχίζουν και στενάζουν κάτω από το βάρος της υπερβολικής επισκεψιμότητας και εδώ τίθεται το ερώτημα, αυτό το «βάρος» πόσο μπορεί να αντέξει; Παράλληλα βάζει καθήκοντα στην κυβέρνηση, αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση, για να παρέχουν τις υπηρεσίες που απαιτούνται. Είναι ένα μεγάλο και σοβαρό ζήτημα, το οποίο θα μας απασχολήσει στο εγγύς μέλλον.

«Εμείς θα την κάνουμε αυτή την προσπάθεια να βοηθήσουμε τον τόπο μας. θα «χτίσουμε» αυτή τη χώρα οικονομικά, θα βοηθήσουμε και στις υποδομές και στα προϊόντα» ήταν το μήνυμα προς τους Συνέδρους , του Γεν. Διευθυντή της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού Μιχαήλ Κόκκινος

Με τη θεματική ενότητα «Εκπαίδευση και ο ρόλος των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων των Ιονίων Νήσων στις σχέσεις με τους απόδημους» ολοκληρώθηκε η 2η μέρα του Διεθνούς Συνεδρίου Αποδήμων Επτανησίων

Με τις δύο εισηγήσεις των διοικούντων του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, στη θεματική ενότητα «Εκπαίδευση και ο ρόλος των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων των Ιονίων Νήσων, στις σχέσεις με τους απόδημους» ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ, η δεύτερη μέρα του Διεθνούς Συνεδρίου Αποδήμων Επτανησίων

Στην εισήγησή του με θέμα «Οι δράσεις του Ιονίου Πανεπιστημίου, οι ενέργειες για τη σύσταση έδρας Απόδημου Ελληνισμού, οι προοπτικές συνεργασίας με τους απόδημους» ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Βασίλειος Χρυσικόπουλος έθεσε αναλυτικά τις πρωτοβουλίες του Ι.Π προκειμένου να φέρει κοντά τη δεύτερη και την τρίτη γενιά των αποδήμων στην ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, μέσα από τη γνωριμία με τη γλώσσα, την ιστορία και την παράδοσή τους, προσφέροντας: Θερινό Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, στην Κέρκυρα, στην έδρα του Πανεπιστημίου, και στο μέλλον σε κάποιο από τα άλλα νησιά του Ιονίου πελάγους.

Όπως είπε, «το Θερινό Σχολείο θα απευθύνεται σε νέους Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και θα είναι διάρκειας τριών εβδομάδων. Τα μαθήματα, θα έχουν αντικείμενα όπως την ελληνική γλώσσα και την ιστορία της Ελλάδος (από την προϊστορία μέχρι τον 21ο αιώνα) και θα διδάσκονται στα Ελληνικά ή Αγγλικά, σε αντιστοιχία με τη γλωσσική δεξιότητα των φοιτητών. Επίσης θα διδάσκονται αντικείμενα σχετικά με τον πολιτισμό, όπως η εισαγωγή στην ελληνική λογοτεχνία, και η εισαγωγή στην ελληνική τέχνη (από την αρχαιότητα μέχρι τα σύγχρονα ρεύματα κ.α.).», επισήμανε ο ίδιος προσθέτοντας ότι η αποδημία και γενικότερα οι μετακινήσεις πληθυσμών κατά το παρελθόν, αλλά και σήμερα, απασχολούν ζωηρά την επιστημονική κοινότητα, προκειμένου να ερευνήσει και να κατανοήσει όχι μόνον τις αιτίες τους, αλλά και τη μετέπειτα κοινωνική και επαγγελματική επιτυχία του απόδημου πληθυσμού στη νέα του πατρίδα. Πρόσθεσε δε ότι η δημιουργία μίας Πανεπιστημιακής Έδρας με αντικείμενο τη μελέτη της ζωής του επτανησιακού απόδημου ελληνισμού, θα μπορούσε να ενταχθεί στα επίσημα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών των Τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου, ενώ στις περαιτέρω κοινές δράσεις για την ενδυνάμωση των δεσμών ανάμεσα στους απόδημους Επτανήσιους με τις τοπικές και περιφερικές αρχές των Επτανήσων, περιλαμβάνονται επισκέψεις Επτανησίων Επιστημόνων της διασποράς και παραμονή στο Ι.Π. ανάλογα με τα ερευνητικά/επιστημονικά τους ενδιαφέροντα, καθιέρωση υποτροφιών για επτανήσιους φοιτητές για μεταπτυχιακές σπουδές στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο αλλά και διοργάνωση Διεθνών Συνεδρίων στα Ιόνια Νησιά από Επτανήσιους καθηγητές που διδάσκουν σε πανεπιστήμια της αλλοδαπής» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Βασίλης Χρυσικόπουλος.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Ιωάννης Δραγώνας, στην ομιλία του με θέμα «Η συνεργασία του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με τους απόδημους και οι νέες προοπτικές που ανοίγονται από τη συγχώνευση με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο» αναφέρθηκε στη σύσταση του Εργαστηρίου Μελέτης Αποδήμου Επτανησιακού Ελληνισμού από το 2015 « αντιλαμβανόμενοι», όπως είπε, «τη βαρύνουσα σημασία της επικοινωνίας και της ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ όλων των φορέων αλλά και των πολιτών που συνδέονται με τα νησιά μας και βρίσκονται τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων της χώρας».

Συμπλήρωσε δε, ότι «το Συνέδριο εκτός από μια ελπιδοφόρα κίνηση για το μέλλον της σύνδεσης της διασποράς με τη μητέρα πατρίδα επ’ ωφελεία όλων, είναι κατά κάποιο τρόπο και μία δικαίωση για τις προσπάθειες ετών με στόχο την πνευματική και κοινωνική ανάδειξη των νησιών του Ιονίου.

«Προσπάθειες που φιλοδοξούμε όχι μόνο να συνεχιστούν, αλλά και να ενταθούν μέσα από τον νέο ακαδημαϊκό φορέα που δημιουργείται με τη συνένωση του Ιδρύματός μας με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, μια εξέλιξη που αποτέλεσε τον καρπό μιας μακράς και εποικοδομητικής διεργασίας με στόχο την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, την προώθηση της έρευνας και την αρτιότερη κατάρτιση των σπουδαστών, ώστε να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις προκλήσεις σε ένα ανταγωνιστικό επαγγελματικό περιβάλλον. Το αποτέλεσμα αυτής της διεργασίας ήταν η δημιουργία του νέου, μεγάλου Ιονίου Πανεπιστημίου, το οποίο καλείται να αξιοποιήσει την «κληρονομιά» των δυο Ιδρυμάτων , τόσο σε υποδομές, αλλά κυρίως σε εκπαιδευτική εμπειρία», επισήμανε ο κ. Δραγώνας τονίζοντας ότι η αρωγή του ελληνισμού της διασποράς –τόσο σε επίπεδο συνεργειών όσο και ανταλλαγής εμπειριών-καθίσταται όχι μόνο ευπρόσδεκτη, αλλά και αναγκαία για την ανάπτυξη της χώρας».

Κλείνοντας ο κύκλος των εργασιών της δεύτερης θεματικής ενότητας του Συνεδρίου, το λόγο πήρε ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ.κ. Χρυσόστομος, ανέφερε ότι δε δόθηκαν επαγγελτικά δικαιώματα στους αποφοίτους του τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης του Τ.Ε.Ι. Ζακύνθου και πάνω σε αυτό ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, απάντησε «πως για το λόγο αυτό αναμένεται να συσταθούν διετή τμήματα φοίτησης».

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 6/9/2018, #ODYSSEIA