Αντώνης Αργυρός: «Ο ΤΡΟΜΕΡΟΣ ΜΗΝΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ» 2018

Παρόλα αυτά, ο οκταετής και βάλε μνημονιακός κύκλος κλείνει και ελπίζεται ότι η χώρα θα επανέλθει με κάποιον τρόπο στην κανονικότητα παρα το γεγονός ότι η Ελλάδα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060!. Σύντομα (οι εκλογές προβλέπονται αλλά δεν προαναγγέλονται) ο κυριάρχος λαός θα κληθεί να βαθμολογήσει τα πεπραγμένα όσων κυβέρνησαν τον τόπο και να δόσει τις προσδοκίες του σε εκείνους που του υπόσχονται «καλύτερες μέρες».

Οι συμφωνίες της Ελλάδας με τους εταίρους και πιστωτές πρέπει να τηρηθούν και μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου, τονίζει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς σε συνέντευξή του και ετσι μπαίνουν νέα ζητήματα στην προεκλογική περιόδο που ερχεται και ας μην λησμονούμε παράλληλα τις εκλογές για το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο και της Δημοτικές εκλογές του Μαιου 2019 .

Μπροστά μας,η αναμφισβήτητη προεκλογική περιοδος που σηματοδοτεί το ξεκινημα της ο φερόμενος σαν επικείμενος κυβερνητικός ανασχηματισμός αλλά και τα μεγάλα προβλήματα που παραμέρησαν προσωρινά η εθνική συμφορά της φωτιάς και η θερινή ραστώνη.Το πρώτο αμεσο πρόβλημα είναι η Συμφωνία των Πρεσπών, οι σχέσεις της Τουρκίας με ΗΠΑ-Ρωσία που αναμφισβήτητα επηρεάζουν την Ελλάδα, η οικονομική κρίση στην Τουρκία. Η πιθανή επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, η νεα πραγματικότητα της έντασης στο Αιγαίο και την Θράκη, η κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου είναι τα επόμενα ζητήματα. Ασφαλώς βρισκόμαστε εν αναμονή σημαντικών εξελίξεων,που σαφώς θα προσδιορίσουν και το επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και όχι μόνον.

Όμως αυτή μπορεί να είναι η δύσκολη κατάσταση που επηρεαζει ,όμως η καθημερινότητα είναι κάπως πιο δραματική και χρειαζονται λύσεις.

Το 2007 η Ελλάδα ήταν η 14η πλουσιότερη χώρα μεταξύ των 27 τότε κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (δεν είχε γίνει μέλος ακόμη η Κροατία) και το πραγματικό μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρισκόταν στο 95,1% του κοινοτικού. Το 2017 η Ελλάδα ήταν πλέον η 24η πλουσιότερη χώρα της Ε.Ε.-28 και και το πραγματικό μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ είχε καταποντισθεί στο 69,7% του κοινοτικού.Παραλληλα πολλά ακουγονται για την αναστολή της μείωσης των συντάξεων μέχρι την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.Ολα αυτά είναι ευκτέα αναμφισβήτητα μα το ζήτημα είναι πολύ πιο σοβαρό και πρεπει να μας πουν οι αρμόδιοι αν η συζήτηση δεν γίνεται για κατάργηση της μείωσης των συντάξεων, αλλά για «αναστολή» του μέτρου κι αυτό είναι ανησυχητικό πολλαπλώς.

Μπορεί όλα αυτά να είναι δύσκολα, μα η Χώρα βρίσκεται ακόμη σε νηπιακή κατασταση στα ζητηματα του θεσμικού εκσυχρονισμού και γιαυτο δεν φταιει καιρίως η μνημνιακή οκταετία, η Αναθεώρηση του Συντάγματος συνεχώς εξαγγέλεται αλλά δεν προχωρά,η δικαιοσύνη καρκινοβατεί βραδυδρομούσα,ο νόμος για την ευθυνη των Υπουργών διατηρείται ακέραιος,η «πολυνομία, κακονομία, ανομία» καλά κρατούν. Το κόστος της γραφειοκρατίας υπολογίζεται στο 6,5% του ΑΕΠ. Από το 2013 μέχρι και 2017, νομοθετήματα που επηρεάζουν τις ζωές όλων, όπως είναι ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών, ο νόμος του ΕΝΦΙΑ, ο νόμος του ΦΠΑ, αλλά και τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, έχουν υποστεί τόσες παρεμβάσεις ώστε να επηρεάζονται 394 διαφορετικά άρθρα και 912 διαφορετικές παράγραφοι. Οι αλλαγές έρχονται με συχνότητα ακόμη και μία ανά 90 ημέρες, γεγονός που καταδεικνύει πόσο ασταθές είναι το φορολογικό περιβάλλον στην Ελλάδα και είναι αδιανόητη κάθε σοβαρή αναπτυξιακή προσπάθεια.Ο εκτρωματικός νόμος Κατρουγκαλου εφερε ώστε 1,16 εκατ. Συνταξιούχοι να ζουν με κύρια σύνταξη μόλις 364 εύρω – Ο νόμος Κατρούγκαλου «κούρεψε» τις νέες κύριες συντάξεις έως 30%, μείωσε τις επικουρικές και τις συντάξεις χηρείας, ενώ αύξησε και τις εισφορές – Νέα μείωση κατά 18% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις από 1/1/2019 !

Τώρα που Χώρα μπήκε στην κανικότητα ,πρέπει να ανοίξει ένα παραθυρο στην αποκατάσταση των αδικιών και την κοινωνική δκαιοσύνη,πράγμα που μόνο μεσα από την Δικαιοσύνη μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να ανατραπεί η νομισματική σταθερότητητα που με τόσες βαρύτατες θυσίες ελπίζουμε ότι επιτεύχθηκε.

26/8/2018

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 26/8/2018, #ODYSSEIAÂ