Αντώνης Αργυρός: ΠΕΡΙ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΔΑΙΜΟΝΙΩΝ

θυσιών του Ελληνικού Λαού που συνεχίζονται μέχρι σήμερα και εχουν δημιουργήσει σημαντικά προβληματα επιβιώσης στην Ελληνική Κοινωνία,με στόχο την δημοσιονομική προσαρμογή και ειδικότερα, την δημοσιονομική εξυγίανση.

Οκτώ χρόνια ο Ελληνικός Λαός πέρασε το «μαρτύριο της σταγόνας» για την πληρωμή της επόμενης δόσης δανείου,τους εξευτελισμούς από τους εκπροσώπους των δανειστών,την ανώμαλη πολιτική παρακαταθήκη και κυρίως το αίσθημα της συνολικής εθνικής ανασφαλειας.

Η κρίση εφερε τεράστια καθημερινα ζητήματα με διόγκωση της ανεργίας και της φτώχειας και της αναγκαστικής μεταναστευσης των νεων επιστημόνων και της νεολαίας για την ανεύρεση εργασίας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.Η Εθνική μας Ασφάλεια υπονομεύθηκε καίρια από την αδυναμία καλύψεως του συνόλου των  αναγκών άμυνας και ασφάλειας, ενώ η διεθνής θέση της χώρας αντιμετωπίσθηκε πολλές φορές  μεσα στο κλίμα της οικονομικής μας ανεχειας και ευτυχώς μεσα στα πλαισια της στρατηγικής γεωπολιτικής θέσης.Εγκυροι αναλυτές συμφωνούν ότι μετά την εκπνοή του προγράμματος στήριξης η Ελλαδα  θα παραμείνει σε καθεστώς εποπτείας, όπως προκύπτει από το κείμενο του ‘Συμπληρωματικού Μνημονίου‘ της Κομισιόν. των ελέγχων που θα κληθούν να διασφαλίσουν ότι και μετά τις 20 Αυγούστου διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική πειθαρχία θα συνεχιστούν. Ως προς τις περικοπές και τους στόχους του προϋπολογισμού η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευθεί. Το Μάρτιο του 2010, πριν τη προσφυγή στα μνημόνια, το χρέος ήταν στα 310,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Δελτίο Δημοσίου Χρέους. Το 2013 το χρέος ήταν στο 175% AEΠ (319,1 δισ ευρώ), από 156,9% το 2012 και 171,3% το 2011. Στις 31.3.2015 διαμορφώθηκε στο ποσό των 312,7 δισ. ευρώ και σαν ποσοστό επί του ΑΕΠ σε 174,7% (με ΑΕΠ αναφοράς 31.12.2014) σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ. Στο 180,4% του ΑΕΠ ανήλθε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας (322,568 δισ. ευρώ) το πρώτο τρίμηνο του 2018, καταγράφοντας αύξηση κατά 11,907 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Οι πληγές της οικονομικής κρίσης δεν θεραπεύονται τόσο εύκολα.Η υποχρέωση που ανέλαβε η Χώρα για πρωτογεννή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022 και 2,2% έως το 2060.Αν αναλογισθεί κανείς πως το φθινόπωρο του 1897 ενώ η Ελλάδα είχε χρεοκοπήσει επεβλήθη ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος (ΔΟΕ) δηλαδή ο έλεγχος των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδας , με στόχο την αποπληρωμή των χρεών της προς τους πιστωτές της. Τον έλεγχο εκτελούσε μια εξαμελή επιτροπή, η Διεθνής Οικονομική Επιτροπή (Commission Internationale Financière de la Grèce), με μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα από το 1897 μέχρι το 1978, για 81 χρόνια!

Είναι αλήθεια ότι η έξοδος από το καθεστώς των μνημονίων, δεν μας εκαμε σοφότερους όπως ισως θα έπρεπε,αλλά είναι αλήθεια αναμφισβητητη ότι είναι μια νέα αφετηρία ελπίδας. Πρεπει να επισημάνουμε ,ότι η Ελληνική Πολιτεια σε επίκληση της δημοσιονομικής κρίσης χρεους,δηλαδή της καταστάσεως «εκτακτης αναγκης» ,ελαβε εξαιρετικά μέτρα σε βάρος των ατομικών δικαιωμάτων του Ελληνικού Λαού, που παρεκλείνουν κατά πολύ, από τα προστατευομενα από το Σύνταγμα,την Ευρωπαική Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου,το Ευρωπαικό Κοινωτικό κεκτημένο.Οι περικοπές μισθών και συντάξεων η επιβολή σκληρής (αβαστακτης)φορολογίας και η υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας ήταν μέτρα και καταστάσεις που οπωσδήποτε βάρυναν την ζωή και την καθημερινότητα του Ελληνα πολίτη. Ελπίζουμε ότι τουλάχιστον δικαστικά θα ανοίξει ο δρόμος μετα την 21 Αυγούστου και μετα την «εξοδο» για την διεκδίκηση των χαμένων δικαιωμάτων μετα την κατάργηση του «εκτακτου καθεστώτος». Κάθε έκτακτο μέτρο που θα ληφθεί μετα την 21/8/2018 θα εχει νομίζω  προβλήματα συμβατότητας με το Σύνταγμα και την ΕΔΔΑ.

Μέχρι σήμερα η Αναθεώρηση του Συντάγματος είναι μόνο μια συζήτηση, που μόνο προεκλογικές ανάγκες θελει να υπηρετήσει αλλά αναγκαίος εκσυγχρονισμός δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς Αναθεώρηση.Η δικαιοσύνη βραδύνει στην αναγκαία κάθαρση του δραματος και στην αποκτασταση των αδικιών .

Ελπίζουμε οτι με την «εξόδο» ότι επιτελους θα δημιουργηθει ένα κλίμα ευνοϊκό για επενδύσεις στη χώρα, απαραίτητες για την ανάκαμψη της οικονομίας, με αποτέλεσμα την αύξηση των δημοσίων εσόδων και τη μείωση της ανεργίας. Σε αυτές τις περιστάσεις εκείνο που προέχει είναι το εθνικό συμφέρον, έστω και αν αυτό θα διασφαλισθεί με την προσγείωση ολων στην ωμή πραγματικότητα, χωρίς φαντασιώσεις και μεγαλοστομίες και χωρίς λαικισμούς,προεκλογικά ρουσφέτια και ανόητες ύβρεις και υστερίες.…Επιτέλους χρειάζεται ΤΩΡΑ εθνική ενότητα και αλήθεια.

Ας ακούσούμε τον Σολωμό στον Υμνο στη Ελευθερία:

«Αν μισούνται ανάμεσα τους δεν τους πρέπει λευτεριά»

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 17/8/2018, #ODYSSEIA