Απεβίωσε ο ομογενής Αρης Αναγνος

Γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1923 και υπηρέτησε στον ελληνικό στρατό κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Μέση Ανατολή με τις συμμαχικές δυνάμεις. Επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάστηκε στην χώρα για το United Nations Relief and Rehabilitation Association (UNRRA).

Μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1946 ως φοιτητής στο UCLA. Αποφοίτησε με πτυχίο στην Διοίκηση Επιχειρήσεων και ειδίκευση στα Οικονομικά.

Για πολλά χρόνια ήταν στις ασφαλίσεις και αργότερα ασχολήθηκε με τις επενδύσεις στο real estate και την ανάπτυξη έργων.

Ηταν ενεργός κοινωνικά, κυρίως σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτικά δικαιώματα, ισότητας, πολιτικών ελευθεριών και το Κίνημα της Ειρήνης.

Υπηρέτησε στο Συμβούλιο των Διευθυντών του American Civil Liberties Union of Southern California για 25 χρόνια, έχοντας διατελέσει και δύο θητείες ως πρόεδρος.

Ηταν μεταξύ των ιδρυτών του Humanitarian Law Project of the International Education Development Fund, το οποίο επέβλεψε για πολλά χρόνια.

Επίσης υπήρξε πρόεδρος των Southern California Americans for Democratic Action.

Κατά τη διάρκεις της δικτατορίας στην Ελλάδα, 1967-1974, ο Αρης και η σύζυγός του Κάρολιν (Carolyn) οργάνωσαν την Committee for Democratic Freedoms στην Ελλάδα, που φιλοξένησε την Μελίνα Μερκούρη και παρείχε στήριξη σε διάφορες ομάδες αντίστασης.

Αλλά και κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το 1974 οι δυο τους συμμετείχαν στην δημιουργία του Save Cyprus Council το οποίο έπειτα ονομάστηκε Hellenic American Council.

Ο Αρης υπηρέτησε συνεχώς ως αντιπρόεδρος και μία θητεία ως πρόεδρος του Οργανισμού.

Το 1984 το ζεύγος Αναγνος έκανε δωρέα στο Saint Sophia Foundation για την κατασκευή ενός ξενώνα για ηλικιωμένους.

Η δράση τους για ειρήνη και ανθρώπινα δικαιώτα επεκτεινόταν ως την Κεντρική Αμερική και χώρες όπως η Νικαράγουα, το Ελ Σαλβαδόρ, η Γουατεμάλα και το Μεξικό.

Το 1989 ίδρυσαν το IPeace Center στο 8124 West Third Street του Λος Αντζελες, το οποίο στεγάζει αρκετούς οργανισμούς υπέρμαχους της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δωρεάν.

Το 2008 και επίσημα ο Αρης δώρισε το κτίριο γι αυτή την χρήση εδραιώνοντάς το ως μη κερδοσκοπικό οργανισμό.

Το 2013 το Aris and Carolyn Anagnos Peace Center Foundation πούλησε το κτίριο του και αγόρασε ένα άλλο έκτασης 15.000 τ.π. στο 3916 Sepulveda Blvd, Culver City, όπου στεγάζεται σήμερα το America Hellenic Council και το American Hellenic Council Charitable Fund μαζί με αρκετούς οργανισμούς υπέρμαχους της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 27/7/2017, #ODYSSEIA , Eύα Παπαδάτου